recenze
Wonderbook: Putování s dinosaury

Wonderbook: Putování s dinosaury
Wonderbook: Putování s dinosaury
00:11, 02.02.2014

Od doby, co se interaktivní knížka Wonderbook poprvé dostala do obchodů v podobě hry Book of Spells, se s jeho hrami roztrhl pytel. Vy nebo vaše ratolesti jste si již v minulosti mohli zahrát za studenta čar a kouzel z Bradavic anebo vyšetřovat tajuplný případ žížalího detektiva Diggse. Nyní se vám ovšem s touto knížkou otevírají další možnosti. Před Vánoci se totiž v obchodech objevil Wonderbook: Putování s dinosaury.

Tento nový přírůstek se zařadil do herní kolekce podporující interaktivní knížku Wonderbook, založenou na rozšířené realitě. Stalo se tak hlavně díky světově známé televizní stanici BBC, která se minulý rok rozhodla natočit stejnojmenný dokument o životě těchto fascinujících živočichů.

Klik pro zvětšení (Wonderbook: Putování s dinosaury)

Klik pro zvětšení (Wonderbook: Putování s dinosaury)

Jako u každé hry podporující interaktivní knížku Wonderbook, i zde je vyžadován kompletní set pro možnost zahrání. Kompletním setem se rozumí knížka Wonderbook, kamera Playstation Eye, ovladač Playstation Move a hra. Pokud vám alespoň jedna věc z této nabídky chybí, hru si bohužel nezahrajete. Musíte také hrát ve správných podmínkách, čímž se myslí dostatek světla a prostoru před televizí. Vše potřebné vám ostatně řekne i hra hned na začátku v základním instrukčním videu. Rozumět budou i vaše děti, neboť hra je kompletně v češtině, a to včetně podařeného českého dabingu, který je na velice profesionální úrovni.

Hra se dá zařadit mezi tzv. naučné tituly, které mají za úkol poskytnout dětem zajímavou a hlavně nenásilnou formu výuky.

Putování s dinosaury je rozřazeno do pěti kapitol a každá z nich se dále dělí na dvě rozdílné části. A protože opakování je matka moudrosti, po úspěšném zvládnutí jedné konkrétní části je zapotřebí splnit test, který prověří, jestli jste doposud dostatečně dávali pozor. Nejedná se samozřejmě o nic náročného. Testy jsou spíše pro takové krátké základní zopakování, které byste nejspíše zvládli i bez hraní hry (alespoň v začátcích). A pokud si hráč ani tak náhodou neví rady, hra vám více než dostatečně poradí. Je dobré si uvědomit, že hra je vytvořená výhradně pro děti, takže se o nějakou vyšší náročnost strachovat nemusíte.

Klik pro zvětšení (Wonderbook: Putování s dinosaury)

Klik pro zvětšení (Wonderbook: Putování s dinosaury)

K plnění zadaných cvičení a úkolů je vyžadována práce s pohybovým ovladačem Playstation Move. Ten tentokrát hraje velkou roli, na rozdíl od minulé Wonderbookovské hry (Diggs Nightcrawler), u které nebyl tento ovladač ve většině případů potřeba. U dinosaurů je tomu jinak. Ovladač využíváte pro nejrůznější mini-hry jako hledání dinosaurů na obrazovce, hledání nejrůznějších fosilií, krmení dinosaurů vámi vybranými rostlinami atp. Takových úkolů je ve hře široká paleta a vy nebo vaše dítko se určitě nudit nebudete. Hra vám také prostřednictvím medailí vždy řekne, jak jste si v tom, či onom cvičení vedli . Do toho všeho vám vypravěč popisuje různé druhy plazů a rostlin, které jsou součástí daného úkolu. Zacházení s Playstation Movem je také velice přesné a pokud jeho pohyb správně nakalibrujete před zapnutím hry, problém byste mít rozhodně neměli. Hra vám při každé kalibraci a při každé práci s ovladačem jasně popíše, co je potřeba dělat.

Zacházení s Playstation Movem je velice přesné.

Celá hra se jinak odehrává na vaší knížce položené před vámi. S knihou můžete libovolně manipulovat a otáčet, a pokud je stále její vnitřek namířen na kameru položenou před nebo nad vaší televizí, neměli byste zažívat žádné komplikace. Co se týče grafického zpracování, je přesně takové jaké se dá u takové hry asi i očekávat. Grafické efekty v této hře neurazí, ale ani nenadchnou. Myslím, že zrovna vysoké detaily u této hry ani nejsou hlavní prioritou. Hlavní je styl prostředí, který se shoduje s dobou, kdy tato stvoření obývala naší matičku Zemi, více není potřeba.

Klik pro zvětšení (Wonderbook: Putování s dinosaury)

Klik pro zvětšení (Wonderbook: Putování s dinosaury)

Na konec už stačí jenom říci, že hra Wonderbook: Putování s dinosaury se povedla. Je sice trošku kratší (zábava na jedno, či dvě odpoledne), ale tomu odpovídá samozřejmě i cena pohybující se okolo pěti stovek (bez ovladače a knihy). Vývojáři ze Supermassive Games odvedli jinak dobrou práci. Ve hře je spoustu zábavných mini-her, spoustu vzdělávacích sekvencí a zároveň dokáží dinosauři na obrazovce skvěle upoutat pozornost i začínajícího školáka. Nejsem sice cílová skupina, ale i já se u hry nakonec dobře pobavil a i něco málo naučil o této bezesporu zajímavé době.

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Pokud si chcete na pár hodin odpočinout od svých ratolestí a mít klid, Putování s dinosaury je pro tento případ jako dělané.

CGwillWin