hw
recenze
Ultrahuman Ring AIR

Ultrahuman Ring AIR - recenze
Ultrahuman Ring AIR - recenze
06:52, 05.02.2024

Technologický pokrok nás, ľudskú rasu, logicky všeobecne posúva vpred a pomáha nám v situáciách, v ktorých sme sa v minulosti nemali ako ocitnúť. Akonáhle mal niekto napríklad problémy s tlakom, zistil to len tak, že skočil za lekárom a ten mu ho zmeral, následne nasadil medikamenty a odporučil upraviť stravu. Dnes už však práve vďaka moderným technológiám a v zmysle vyššie uvedeného príkladu konkrétne vďaka hodinkám od spoločnosti Huawei (model Watch D) dokážeme tlak v tele zmerať okamžite a kdekoľvek a nepotrebujeme na to lekára a ani objemné prístroje s nafukovacou manžetou. Pokrok v zmysle monitorovania zdravia a následného odporúčania, vytvoreného pomocou zbierania zdravotníckych dát z celého sveta, tak dokáže ruka v ruke s vysokou úrovňou prevencie zachraňovať životy a predchádzať tomu najhoršiemu. Od všeobecne známeho pojmu „smart“, ktorý v rámci hardvéru zažil najväčší boom v súvislosti s mobilnými telefónmi, sme sa pozvoľna presunuli do segmentu hodiniek a fitnes náramkov a dnes už je preto úplne bežné nájsť niečo takéto aj na ruke našich starých rodičov, ktorým záleží na svojom zdraví. Nastupujúcim trendom v rámci nositeľnej elektroniky sa však najnovšie stávajú chytré prstene a rozširujú tak onen efekt, ako som si ho ja pracovne nazval, „ovešania sa inteligenciou“ na úplne novú úroveň. Mohli by sme sa teraz začať filozoficky rozprávať o tom, či je vhodné tlačiť zdravotné snímače do každej jednej veci, ktorú máme pripnutú na svojom tele a či to celé nesmeruje skôr k tomu, že sa raz absolútne odovzdáme do rúk umelej inteligencie a všetku zodpovednosť zvalíme výhradne na techniku samotnú, avšak, aj tu by asi mala stále platiť vekom overená pravda o vlastnom úsudku - jednoducho si to vyskúšaj, zisti si o tom viac a sám uvidíš, či to pre teba má nejakú cenu. Verím, že vám nasledujúci článok, v súvislosti s mojím dlhodobým testom nového smart prsteňa od spoločnosti Ultrahuman, pomôže aspoň čiastočne naznačiť, či je niečo také vhodné aj pre vás.

Ovešaný chytrosťou

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

V poslednej dobe sa trh s chytrými prsteňmi nafúkol ako ja po vianočnej kapustnici a dnes už to dávno nie je len známa značka Oura, ktorá mala takmer desať rokov akýsi monopol na smart ring zariadenia. Mimochodom, patrične ho dokázala zmonetizovať na základe plateného predplatného, avšak o tom ešte bude reč. Druhým významným hráčom na trhu s inteligentnými krúžkami na prsty sa stala indická spoločnosť Ultrahuman, založená v roku 2019, ktorej premiérový model prsteňa Air kvalitatívne nezaostáva ani za už treťou generáciou spomínaného Oura Ring. Mne sa pred viac než mesiacom dostal do rúk práve Ultrahuman Ring Air, ktorý sa aj na našom trhu predáva za sumu okolo 350 eur a pri ktorom za správu všetkých dát a za poskytovanie relevantných zdravotníckych meraní lomeno odporúčaní nemusíte dodatočne platiť ani korunu navyše. Cena je vyššia voči konkurencii práve kvôli skutočnosti, že ide o premiérový model a ak sa firma Ultrahuman dokáže so svojím prsteňom na scéne dostatočne uchytiť a bude konkurencieschopná, predpokladá sa, že druhý model už bude stáť o čosi menej. Aby som tu v zmysle predplatného nedémonizoval len firmu Oura, rovnako tak si za komplexnú funkčnosť aplikácie musíte priplácať aj pri produktoch Fitbit a iných podobne ladených zariadeniach. Preto, ak vás systém doplácania, akým sa prezentuje Oura a im podobné firmy, vždy skôr odrádzal od nákupu inak navonok zaujímavej elektroniky, pri značke Ultrahuman máte garantované doživotné predplatné. Apropo, pre úplnosť, Oura si za mesačné spravovanie vašich zdravotných a výkonnostných údajov pýta zhruba šesť dolárov a bude zaujímavé sledovať, či ju práve väčší nárast konkurencie nakoniec donúti od tohto modelu predplatného upustiť.

Krásny dizajn

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Dôvodom vzniku konceptu smart ring bola snaha odbúrať nutnosť každodenného nosenia hodiniek na to, aby ste mohli zbierať dáta o svojej dennodennej aktivite - predsa len, dnes už sa hodinky dávno nenosia len na to, aby ste si na nich zobrazovali čas. V zmysle dizajnu sa v prípade Air prsteňa rozprávame o moderne pôsobiacom krúžku s rovnými plochami a minimálne opracovanými hranami, kde vám výrobca umožňuje si vybrať z leštenej alebo matnej verzie. Jeho vonkajšie šasi je vyrobené z titánu a vnútro chrániace všetky komponenty vrátane batérie je obalené priesvitnou živicou - doslova môžete vidieť, kadiaľ idú drôtiky. Celková kvalita spracovania je na vysokej, prémiovej úrovni a počas testu som sa snažil nijako nemeniť bežnú rutinu používania rúk, čo zahŕňalo strkanie ruky do vrecka s drobnými, otváranie mohutnej brány, siahanie na kovové kľučky a tak ďalej a tak podobne. Prvé škrabance zanesené na titánový povrch ma najprv mierne vystrašili, avšak stačilo prsteň len trochu očistiť o látku a takmer všetky nakoniec zmizli - zámerne píšem takmer všetky, keďže na vrchnej hrane sa mi podarilo drsným zaobchádzaním dosiahnuť jemné ryhy, ktoré sa už z prsteňa vyleštiť nedajú. Kto si však bude dávať aspoň aký taký pozor, aby s týmto zariadením „nedral steny na ulici“, mal by sa aj pri dlhodobom využívaní vyvarovať zásadných kozmetických zásahov do celistvosti vizuálu. Air je široký 8,1 mm a preto mi na pokožke postupne zanechal jasne viditeľný pásik vyblednutia - nedával som ho dole nikdy, ani pri sprchovaní, či inej, špinavejšej činnosti (váži len niečo málo cez 3 gramy a tak vám nemá ako prekážať a je samozrejme odolný voči tlaku vody, do úrovne 100 metrov).

Čo všetko skrýva?

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Prsteň svoju relevanciu stavia samozrejme na internom vybavení senzorov. V tomto prípade je prítomný PPG snímač (infračervený fotopletyzmografický senzor) využívajúci trojfarebnú LED diódu v rámci monitorovania kyslíka v krvi a srdcovej frekvencie. Okrem PPG je prítomný aj senzor na meranie teploty pokožky a akcelerometer (šesť ôs) na sledovanie pohybu. Neoddeliteľnou súčasťou je logicky aj batéria, ktorá má kapacitu 24 mAh a umožňuje vám využívať prsteň necelý týždeň, než ho budete musieť zasunúť do nabíjacej kolísky - kompletné nabitie trvá tri hodinky a ja osobne som si ho vždy zrealizoval v kancelárii počas písania článkov. Mne osobne batéria vydržala vždy zhruba päť plných dní, s tým, že raz do týždňa som sa prostredníctvom Ultrahuman aplikácie snažil zmerať takmer dvojhodinové bicyklovanie vonku v teréne - monitorovanie fitnes výkonov je však stále v beta fáze a nefunguje úplne ideálne. Toto všetko chce jednoducho ešte čas a preto poďme viac rozobrať samotnú aplikáciu a relevantnosť zbieraných dát, ktorú som overoval nosením prémiových smart hodiniek značky Huawei (konkrétne išlo o model Watch 4 PRO). Aplikácia je na môj vkus trochu neprehľadná a osobne by som si želal jej rozdelenie do viacerých sekcií, keďže teraz je všetko podstatné nahádzané pod sebou a používateľ sa tak musí neraz snažiť zorientovať. Čo ma však zaujalo, bola práca s odporúčaním v rámci spánku a špeciálne séria varovaní pred užívaním kofeínu a iných podporných látok. Máte možnosť sledovať simulácie ideálneho využívania energie počas dňa pri konkrétnej konzumácii jednotlivých dávok kofeínu aj s ohľadom na večerný plán zaspávania - ak budete plne kooperovať, softvér vás dokáže varovať pred konzumáciou potravín, s cieľom pomôcť vám večer bez problémov zaspať. Rovnako tak vám aplikácia dáva presné časové okná pre fyzickú aktivitu, vhodnosť teplého kúpeľa alebo dokonca úplného odrezania sa od modrého svetla displejov. Toto sú veci, aké u konkurencie v prípade hodiniek neregistrujem až do tak komplexného podania dát a to sa venujem ich intenzívnemu testovaniu už niekoľko rokov.

Chce to ešte softvérovo doladiť

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Na záver som si nechal to najdôležitejšie zo všetkého a to presnosť nameraných údajov. V tomto bode musím konštatovať, že na základe spätného overovania ďalším hardvérom sa ukázalo, že Ultrahuman Ring AIR je dozaista tým kúskom hardvéru, v rámci portfólia drahšej nositeľnej elektroniky, na ktorý sa môžete pri zbere údajov o aktivite spoľahnúť - predovšetkým ak ide o spánok a bežnú aktivitu. Avšak, softvér sa neustále krúti okolo upozorňovania na príjem stimulantov a súčasne vplyv modrého svetla a iné, rovnako dôležité atribúty, zahrabáva do balastu zbytočných meraní - bude to chcieť v tomto ohľade ešte patrične doladiť. Rovnako tak sa mi meranie náročnej aktivity počas cvičenia neustále vypínalo, čo síce ospravedlňuje už vyššie spomínaný Beta status, ale napriek tomu to musím v recenzii spomenúť (merať môžete celkovo 22 aktivít a okrem klasickej chôdze, cyklistiky alebo behu je v zozname aj futbal, či dokonca kriket). V momente, kedy sa na tento prsteň budeme môcť naplno spoľahnúť v zmysle zberu dát a monitoringu komplexnej fyzickej aktivity, stane sa jasnou alternatívou voči noseniu smart hodiniek. Nateraz však kúpu Ultrahuman Ring AIR odporúčam predovšetkým tým z vás, ktorým sa už dávno chcelo investovať do Oura prsteňa, avšak ten vás odrádzal predovšetkým nutnosťou platenia mesačných poplatkov. Oba prstene sú v rámci komplexnosti navzájom kvalitatívne porovnateľné a osobne by som možno ešte počkal na ďalšiu generáciu Ring AIR, alebo zásadný softvérový update pre tú súčasnú. Vyhliadky sú každopádne pozitívne a pre uvedenú Indickú firmu možno až nečakane sľubné.

Skvelá alternatíva voči konkurencii

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Ultrahuman

Klik pro zvětšení (Ultrahuman Ring AIR - recenze)


CGwillWin