hw
recenze
Konnected Joe

Konnected Joe - recenze
Konnected Joe - recenze
10:00, 23.08.2024

Už od čias založenia prvého poctivého ohňa sa naša rasa globálne predbiehala v tom, ako najlepšie tento objav využiť vo svoj prospech, a to špeciálne v oblasti gastronómie. Začalo to tradičným hodením kusu triceratopsa na rozpálený kameň a skončilo ohrievaním kuracieho separátu na benzínovej pumpe niekde za Bratislavou, v mikrovlnke špinavej ako záchodová doska na hlavnej vlakovej stanici. Niekde medzi tým, zhruba pred piatimi tisíckami rokov, sa v oblasti Ázie však začali objavovať prvé verzie pecí vyrobených z hliny (Tandoori pece), v ktorých naši predkovia dokázali pripravovať šťavnaté pokrmy - od domácich chlebov cez dusenú zeleninu až po dokonale ugrilovaný a súčasne vyúdený dobytok. Know-how takýchto pecí sa pochopiteľne zachoval v rôznych formách dodnes a významnými nasledovníkmi sú v tomto smere dnes čoraz populárnejšie keramické Kamado grily.

Na scéne by ste aktuálne, v nejakom svetovom konzumnom zábere, našli dve najzásadnejšie spoločnosti opakovane vylepšujúce onen tisícky rokov starý postup prípravy jedál. Na jednej strane je zelené vajíčko Green Egg, ktorého prvý ikonický výrobok vyliezol na svetlo sveta ešte v roku 1974, a na tej druhej, naopak, explicitne červené Kamado Joe s prvým uvedením v roku 2009. Obe spoločnosti pochádzajú zo zámoria a obe si nápad o systéme uzatvorenej keramickej nádoby oválneho tvaru a s ohniskom v spodnej časti vytiahli z histórie. Aby ste si však o daných spoločnostiach nemysleli nič zlé, že snáď len ukradli nápad svojím predkom a bez invencie naň umiestnili svoje logo, tak opak je pravdou. Špeciálne spomínané „zelené vajíčko" zásadným spôsobom vylepšilo kvalitu keramického povrchu grilov, ktoré dovtedy trpeli na praskanie na základe vysokých teplôt.

Nechcem vás teraz nudiť históriou, každopádne, dôvodom prečo sú poctivé moderné Kamado grily dnes predávané s doživotnou zárukou na keramické šasi tkvie v dlhoročnom procese výroby ideálnej podoby takzvanej ľahkej keramiky. A v tomto celom procese mala prsty aj samotná NASA - vesmírne raketoplány používali keramické dlaždice odolávajúce extrémnym teplotám, a vďaka tomu zakladateľ firmy Green Egg docielil produkcie svojho prvého vysoko odolného Kamado grilu. Dobre viete, že sa pre vás osobne snažím opakovane testovať zaujímavú a hlavne invenčnú elektroniku, nech už ide o akýkoľvek odklon od bežných spotrebiteľských zariadení. Akonáhle som preto objavil existenciu Konnected Joe, čiže prvého Kamado grilu s nainštalovaným hardvérom a zautomatizovaním dovtedy vyložene manuálnych postupov, skontaktoval som lokálneho distribútora a začal zariadenie dlhodobo testovať.

Ak bola firma Green Egg tou zásadnou v rámci výroby odolných keramických šasi Kamado grilov, tak naopak spoločnosť Kamado Joe je rozhodne rovnako dôležitou, a to v duchu prepojenia idey našich predkov s modernou technológiou. Komplexné testovanie revoločného grilu Konnected Joe prebiehalo celkovo štyri mesiace a v nasledujúcom texte nájdete rozpísané moje pozitívne, ale prípadne aj negatívne zistenia.

Objavil som novú galaxiu chutí

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Prvým výrazným znakom keramických Kamado grilov, tých skutočne prémiovo spracovaných a ponúkajúcich aj vyššie viackrát uvádzanú doživotnú záruku na keramiku, je vysoká cenovka. Základné modely začínajú na sumách vysoko nad tisíc eur a v prípade verzie Konnected Joe sa rozprávame konkrétne o sume 2 200 eur. Výhradným dovozcom a distribútorom značky Kamado Joe na Slovensku je spoločnosť HouseGarden, a práve od nich som získal testovaciu vzorku. Teraz si môžete nasadiť ironickú tvár a prehlásiť niečo v tom duchu, že aj keby z toho červeného vajca liezli upečené pirátske zadky plnené diamantami, tak by ste toľko peňazí za gril nikdy nedali. Keď sa však zamyslíte nad dnešnou cenou bežných plechových grilov na uhlie, ktorých životnosť pri intenzívnom používaní často končí už po pár rokoch, tak zrazu v priamej konfrontácii s kvalitou konštrukčného spracovania niečoho takého ako Kamado Joe razom uvidíte veci inak. A to som k tomu ešte nezačal sypať slinami podlievané zistenia o dokonalej chuti mnou pripravených pokrmov. Než sa však dostaneme aj k tomu, poďme si niečo málo povedať o spôsobe doručenia takto špecifického zariadenia a rovnako tak o procese jeho skladania.

Samotný gril váži šialených stodvadsať kilogramov, čo znamená, že jeho preprava visí na ramenách ľudí špecializujúcich sa na objemnejšie balíčky. Síce týmto prichádzate o rekonštrukciu úvodnej scény z filmu Ace Ventura, a tak neuvidíte, ako kuriér vykopáva váš balíček s presnosťou Španiela priamo z bočných dverí svojej obúchanej dodávky, ale aspoň vám váš drahocenný náklad doručia bez akéhokoľvek poškodenia. V prípade Konnected Joe sa jedná o obrovskú a ťažkú krabicu položenú na palete, ktorej len samotné rozbalenie mi zabralo pól hodinu. Gril v rozmeroch 119,38 x 128,27 cm prichádza vlastne už fakticky zložený a je na vás, aby ste mu pomocou návodu skonštruovali nosnú časť s kolieskami a následne ho do nej usadili - na toto budete potrebovať ešte jeden pár rúk, pokiaľ nie ste naolejovaný olympský boh. Konštrukčná celistvosť je na vysokej úrovni a ani po dlhých mesiacoch používania som nezaznamenal, že by sa jednotlivé šrauby samovoľne odkrútili alebo čokoľvek v rámci šasi ohlo a prípadne zlomilo. Telo je odolné voči striekajúcej vode, ale odporúčam gril dávať pod strechu alebo si zakúpiť originálnu plachtu.

Všetko pekne po ruke

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Keď sa pozriete na Konnected Joe z akéhokoľvek uhla, napadnú vás v zmysle dizajnu určite desiatky spodobnení. Pre mňa osobne, práve vďaka integrácii predného displeju, je tento technológiami okorenený Joe ekvivalentom robota z éry ranných sci-fi filmov. Vrchná a krásne popraskaná glazúra keramickej formy v tvare vajíčka je uhrančivo červenej farby a v kombinácii so smolovo čiernou, použitou výhradne pri kovových doplnkoch (mimo posuvných dvierok od popolníka) to dáva celkovo ohromujúci vizuál. Je jedno, kam gril postavíte, keďže on si na seba okamžite strhne všetku pozornosť okolia a každá návšteva, čo k vám zavíta, si neodpustí jeho výzor patrične okomentovať. Spodná partia koliesok má pogumovaný povrch, a keďže je gril skutočne ťažký, určite pri manipulácii doceníte prítomnosť dvojice postranných úchopov. Predné dve kolieska z celkovo štyroch disponujú poistkou, vďaka ktorej gril ostáva stáť vždy pevne na mieste. Postranné krídla slúžia ako odkladací priestor, na prednej hrane majú niekoľko užitočných háčikov na príslušenstvo a po dokončení vašej vlastnej kulinárskej šou ich preto viete jednoducho sklopiť tak, aby vám prípadne neprekážali počas transportu a manipulácii.

Presuňme sa teraz k rýchlemu opisu hlavných predností grilov Kamado všeobecne, čo si následne doplníme výhodami a súčasne aj nevýhodami inteligentnej verzie Konnected Joe, ktorú som testoval. Základom je už spomínané keramické vajíčko s otváraním pomocou piestového pántu - ten musí byť skutočne silný, aby vrchnú časť dostatočne zdvihol a užívateľ si vždy môže dodatočne tlak piestu jednoducho nastavovať pootočením matice umiestnenej v zadnej časti. Po stlačení kovovej poistky a otvorení vajíčka si určite všimnete ohňovzdorné tesnenie. Tesnenie je pružné, a aj keď cezeň pri plnom údení jemne uniká dym, netreba to považovať za vadu prístroja, keramické grily to robia úplne bežne. Vnútro je vystlané druhou vrstvou keramickej vložky, ktorá je však rozdelená do piatich samostatných častí, a to zabraňuje vyššiemu riziku prasknutia. V strede sa nachádza kovové sito s prepadliskom pre popol, ku ktorému sa dostanete jednoducho prednou stranou (zásobník na popol je dostatočne veľký a manipulácia s ním jednoduchá) s tým, že v jeho vnútri je prvá z veľkých výhod inteligentného grilu značky Joe.

Automatické zapálenie uhlia

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Na dno vajíčka si nasypete dostatok uhlia (chuť jedla v tomto prípade odráža nie len kvalita použitých surovín, ale rovnako tak aj kvalita dreveného uhlia), zatvoríte gril, zapnete hlavný spínač na zadnej strane, a akonáhle sa vám rozsvieti displej, môžete aktivovať špirálu. Pri bežnom keramickom grile sa používajú rôzne spôsoby zapálenia uhlia, každopádne, v prípade do elektrickej siete pripojeného Konnected Joe je proces plne automatizovaný a trvá sotva pätnásť minút. Ruka v ruke s pozvoľnou akceleráciou uhlia ide súčasne aj nastavenie vami požadovanej teploty - či už priamo na hlavnej obrazovke alebo pomocou aplikácie v telefóne. Teplotný rozsah pri tomto sofistikovanom grile je od nuly až po odporúčaných maximálnych 350 stupňov - pochopiteľne by ste vedeli vo vnútri dosiahnuť násobne viac a doslova v tom kaliť oceľ, avšak, keďže je v zariadení umiestnená oná špirála a ventilátor, výrobca odporúča držať sa pod uvedenou maximálnou hranicou.

Pýtate sa, čo presne sa griluje pri takej šialenej teplote? Tu nejde o grilovanie ako také, ale o pohodlné a jednoduché čistenie takzvanou pyrolýzou, kedy si vnútro grilu jednoducho vypálite až do biela. Je skutočne ohromujúce vidieť ten rozdiel po ukončení grilovania, masť a zbytky jedál sú všadeprítomné, a následne po procese vypálenia, kedy je zase všetko panensky čisté.

Na vrchnej časti grilu sa nachádza veža alebo takzvaný komín. Jeho primárnou úlohou je regulácia odchodu tepla z vnútra vajíčka s tým, že konkrétnu úroveň manuálneho nastavenia komínu vám vždy jednoduchou grafikou napovie obrázok na prednom panely. Uvediem príklad: chystám sa robiť pomaly pečené rebrá a potrebujem mať gril niekoľko hodín na stálej hodnote 130 stupňov Celzia. Jednoduchým otočením kolieska alebo prípadne ťuknutím do mobilu si zadefinujem požadovanú teplotu, a v momente jej potvrdenia displej názorne ukáže, ako presne mám otvoriť vrchný komín (spodné dvierka pri automatickom režime ostávajú vždy zatvorené, keďže o hnanie vzduchu cez vajce sa stará už spomínaný ventilátor.) Akonáhle vnútorná sonda grilu zaznamená nutnosť zmeniť pozíciu komína, systém vás upozorní vizuálnej aj zvukovo. Jednoduché ako pár faciek cez rošt.

Široké príslušenstvo, ktoré nie vždy potrebujete

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Príprava jedál v grile Kamado so sebou prináša neuveriteľnú diverzitu a možnosti. Unikátne keramické vnútro vám dáva priestor na variabilné nastavovanie teplôt a od pomalého údenia (jednoducho do uhlia primiešate drevo na údenie, alebo ho prípadne vložíte do spodnej zásuvky, aby ste si ušetrili komplikovanejšiu manipuláciu s už rozžeravenými roštami) sa viete dostať ku tradičnému pečeniu lomeno grilovaniu až po rýchlu prípravu mramorových kusov vyzretého mäsa. Na všetky tieto jedlá máte v balení pripravené základné príslušenstvo, ktoré spočíva v delenom oceľovom rošte s celkovým priemerom 45,7 centimetra, dvoch kamenných deflektorov a držiaku pre uloženie panvice na odkvapkávanie oleja. Spomínané kamenné deflektory vedia odrezať rozpálené uhlíky od mäsa a vďaka nim si dokážete naplánovať prípravu rôznorodých pokrmov aj s odlišnou časovou osou - v tomto smere to chce rozhodne prax, ale akonáhle sa do toho už raz pustíte, garantujem vám, že po prvej ochutnávke mäsa alebo zeleniny z Kamado Joe to vo vás zapáli oheň plný motivácie učiť sa a skúšať. Firma Joe má v ponuke ešte niekoľko ďalších vrstiev príslušenstva, ako napríklad elektrický otočný nástavec vhodný na prípravu celých kureniec alebo špeciálnu vložku na pizzu, avšak ich cena, tak ako grilu samotného, nie je vôbec malá.

A prečo je vlastne jedlo z týchto červených vajec tak unikátne? Gril má minimálne tepelné straty a jeho keramika nestráca teplo tak výrazným spôsobom, ako to vidíme pri kovovej konkurencii. Vďaka akumulácii presne nastavenej teploty v ňom viete pripraviť veľké kusy mäsa s minimom spotrebovaného uhlia a metódou dusenia je v pokrmoch zachovaná značná porcia živín, a to všetko bez nechcenej a rakovinu spôsobujúcej karbonizácie povrchu - ak ste si doteraz mysleli, že grilovanie nie je vôbec zdraviu prospešné, tak s keramickými grilmi sa to v tomto smere má všeobecne úplne inak. Uvedomujem si, že takto vám to možno bude znieť skôr ako reklama než reálna skúsenosť, ale akonáhle som ja sám ochutnal prvý kus vlastnoručne pripraveného masa v testovanej vzorke, uvedomil som si, že celé tie roky som bol o niečo ochudobnený.

Pod neustálou kontrolou

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Prvé zapnutie grilu sprevádza zvedavosť v tom zmysle, čo to s ním spraví akonáhle ho spárujete s internetom cez vstavanú Wi-Fi a rovnako tak, aké možnosti ponúka mnou už vyššie veľakrát spomínaná aplikácia. Pripojenie grilu Konnected Joe na internet umožňuje dostať doň najnovší update (bolo ich už medzičasom vydaných viacero) a súčasne vám dáva možnosť ovládať a kontrolovať zariadenie z akéhokoľvek miesta. Vonku je extrémne teplo, v grile máte niekoľkokilogramový Brisket (hovädzia hruď vhodná na údenie), čo sa tam bude potiť ešte viac ako 24 hodín a vy si vďaka inteligentnému grilu od firmy Joe môžete ostať sedieť v klimatizovanej obývačke a sem-tam skontrolovať teplotu sondou - súčasťou predného šasi grilu sú tri vstupy pre káblovú sondu a v balení nájdete jeden exemplár. Aplikácia má jednoduché rozhranie, v ktorom viete na diaľku meniť teplotu grilu, nastavovať čas pokrmov, sledovať graf teploty, kontrolovať stav mäsa, a to aj podľa konkrétneho druhu mäsa, alebo gril priamo vypnúť. Do dokonalosti tak chýba už len vnútorná kamera, avšak tá by aj tak bola permanentne zadymená, takže vo finále zbytočná.

Za ten dlhý čas, čo som testoval Konnected Joe som v ňom opakovane pripravil desiatky rôznorodých receptov, ktorých nemalá časť pochádzala priamo z uvedenej aplikácie (je ich tam dnes už takmer dvesto.) Naučil som sa, ochotne a rád, grilovať veci, aké by som dovtedy nemal chuť vôbec riešiť, a to hlavne preto, že som presne vedel, aká extáza chutí na mňa v prípade zdaru vlastne čaká. Od kuracieho, cez bravčové a hovädzie až po ryby, divinu a samozrejme zeleninu. Príprava jedál v Kamado grile sa stala mojou takmer každodennou radosťou a idea začať variť niečo v kuchyni na klasickom sporáku vo mne vyvolávala skôr pobavenie. Nájsť si správnu mieru praxe však chcelo čas.

Postupne som sa naučil, že nie je vôbec nutné do grilu sypať prehnané množstvo uhlia, keďže jeho spotreba je minimálna a s malou dávkou viete pomalým štýlom grilovať pokojne aj celý deň. Rovnako tak som si uvedomil, že rozdiel medzi teplotou znázornenou na displeji a na analógovom teplomery je spôsobená odlišným umiestnením sondy. Začal som tak nastavovať digitálne viac stupňov, aby som dosiahol požadovanú cifru a problém bol vyriešený. Zistil som, že keď gril rozpálite na maximálnu teplotu, jeho vychladnutie (logicky z povahy keramiky) bude trvať extrémne dlho - preto pri oslavách a grilovaní rôznorodých jedál bolo nutné si vytvoriť ten správny postup a teplotu navyšovať s výmenou pokrmov. Toto všetko ja osobne nevnímam vyložene ako chyby grilu, aj keď mnohí kolegovia recenzenti vo svete to tak vidia.

Pre tých, ktorým sa nechce otvárať a zatvárať dvierka

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)

Zistil som, že majitelia klasických Kamado Joe grilov sa na inteligentnú verziu od identického výrobcu neraz pozerajú cez prsty - majú pocit, že správny muž si má vedieť založiť oheň bez pomoci techniky a rovnako tak by mal reguláciu teploty zvládať bez telefónu v ruke, veď ide len o zatváranie a otváranie dvoch dvierok. Viete čo? Ja osobne som vo svojom živote už recenzoval hromadu zbytočného hardvéru, ktorého existenciu by bolo problém obhájiť aj keby mi išlo o život, avšak tie výhody, ktoré ponúka unikátny gril Konnected Joe sú v mojich očiach neskutočne cenné. Práve preto som sa do testovacej vzorky okamžite zamiloval a dnes už vlastním svoj vlastný a identický model. Jedinou relevantnou nevýhodou je vysoká váha zariadenia, a teda aj komplikovaná manipulácia v prípade, ak potrebujete svoj gril často presúvať z verandy na záhradu alebo kamkoľvek v okolí domu.

Za mňa je toto presne ten krásne trafený stred terča, metaforicky povedané, pojednávajúceho o takmer dokonalej fúzii medzi historickým odkazom našich predkov a súčasnou technológiou. Za predpokladu, že ste nikdy ani len neochutnali grilovaný pokrm z Kamado grilu a je jedno, či z toho zeleného alebo červeného, tak vám odporúčam skočiť do reštaurácie, kde, špeciálne v lete, kuchári často tieto vajcia používajú a dať si aspoň jeden chod. Garantujem vám a prisahám na všetkých havajských bohov a ich ostré vidličky, že pochopíte, o čom to celé je, a kto vie, možno si ešte ten istý deň nejaký ten Kamado gril sami objednáte. Dobrú chuť.

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti HouseGarden

Klik pro zvětšení (Konnected Joe - recenze)


CGwillWin