hw
recenze
Sonos Ace

Sonos Ace - recenze
Sonos Ace - recenze
09:34, 07.08.2024

Americký výrobca audio techniky Sonos je na trhu už viac ako dve dekády a za tento dlhý čas si dokázal získať pozornosť obrovského publika náročných používateľov po celom svete. V jeho bohatom portfóliu produktov by ste našli audio hardvér rôzneho druhu (prevažne reproduktorov), avšak donedávna ich sekcia slúchadiel doslova zívala prázdnotou. Uvedená značka vtrhla na scénu s ANC slúchadlami, s názvom Ace, a to s takou suverénnosťou, až sa mi tomu vlastne nechce veriť. Predmetné slúchadlá som mal totižto príležitosť intenzívne testovať viac ako mesiac a moje pôvodné predikcie, akýchsi pôrodných bolestí, ktoré často nejeden debut v oblasti elektroniky so sebou prinášajú, sa vo finále vôbec nenaplnili.

Najlepšie ANC

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Prémiové celoplošné slúchadlá s funkciou aktívneho potláčania hluku by ste dnes v ponuke našli pod rôznymi značkami a v rôznych cenových reláciách. Konkurenciou sa v tomto smere stávajú AirPods Max alebo napríklad staršie a dnes už aj lacnejšie Sony WH-1000XM5, ktoré som pred rokmi testoval. Tie však na debut Sonosu strácajú už len samotným dizajnom. Vizuálna stránka uvedenej novinky sa nesie na vlne účelového minimalizmu s inovatívne uchopeným systémom zasúvania hlavového mostu priamo do mušlí. Konštrukcia hlavového mostu je vyrobená z luxusne pôsobiaceho čierneho nerezu a jeho pevnosť v zmysle protitlaku na mušle pri nasadení hodnotím ako dokonalú ‒ ani pri niekoľkohodinovom nosení testovanej vzorky som nepociťoval žiadne fyziologické problémy, s čím súvisí kvalita koženkových náušníkov, ale aj váha 312 gramov. Umelá koža je rovnako súčasťou spodnej hrany spomínaného mostu, a keď už opisujem náušníky, tak tie sú plne vymeniteľné a o konštrukciu prichytené pomocou silných magnetov. Pri mušliach sa ešte krátko zdržím, keďže ich vnútornú časť, tú ktorá kryje prechod ku 40 mm dynamickým meničom, autori vystlali špeciálnou sieťkou. Každá strana má inú farbu sieťky, aby si používateľ vedel v rýchlosti overiť, či si slúchadlá nasádza správne. Rozhodne by sa v tomto smere nemal nechať oklamať náklonom klapiek smerom ku hrudi, tak ako to býva u herných headsetov, keďže tieto slúchadlá si pri zložení na plocho neviete položiť pod bradu, tak aby sa mäkká časť opierala o vaše telo.

Len 312 gramov

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Vráťme sa teraz ešte na moment späť. Balenie Sonos Ace, ktoré je maximálne ekologické a neobsahuje ani stopové množstvo plastu, v sebe okrem predmetných slúchadiel skrýva aj praktické cestovné puzdro vyrobené zo spevnenej textílie. Pomocou zipsu ho viete jednoducho otvoriť a vnútro, okrem výstelky pre slúchadlá, navyše disponuje aj menším puzdierkom pre priloženú USB-C lomeno 3,5 mm audio kabeláž. Na ľavej hrane mušle sa nachádza vstup pre nabíjanie, malá LED dióda, mikrofóny a fyzický spínač určený na zapnutie a vypnutie. Naopak na pravej strane je umiestnené tlačidlo pre aktiváciu/deaktiváciu ANC a mechanický posuvník, vďaka ktorému viete regulovať intenzitu hlasitosti, pozastavovanie skladieb alebo udeľovať príkazy vytvorené v príslušnej aplikácii. Na odolnom tele Sonos Ace sa nenachádza ani jeden prvok dotykového ovládania, čo môže pre nemalú časť potenciálnych zákazníkov predstavovať veľkú výhodu. Akonáhle slúchadlá zapnete a nasadíte si ich (majú v sebe senzor vnímajúci, či sú na hlave alebo mimo nej), ozve sa prívetivá ambientná znelka doplnená o signalizáciu spárovania so zdrojom ‒ páruje sa primárne pomocou Bluetooth 5.4. Slúchadlá síce obsahujú aj Wi-Fi modul, avšak prenos zvuku cez WLAN je podporovaný len u vybraných Sonos soundbarov (nateraz dokonca len pri Sonos Arc). Výrobca však udáva, že neskôr prinesie update a sprístupní podporu Wi-Fi prenosu aj pre ďalšiu techniku zo svojho portfólia. Na margo nasadenia ešte jedna poznámka. Rozmer výrezu mušlí neráta s vyložene veľkými ušami, a preto ak máte v tomto ohľade fyzické predispozície, môže sa pokojne stať, že sa vám náušník bude opierať o ucho ‒dosť zásadne by to mohlo znížiť aktívne, ale aj pasívne odhlučnenie, nehovoriac o zrazení celkového komfortu.

Leto je problém

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Nosiť celoplošné klapky na ušiach počas horúceho leta je všeobecný problém a je jedno, či ide o produkt značky Sonos alebo akejkoľvek inej. Uzatvorená konštrukcia bez priameho vetrania alebo ventilátorov (asi to neviete, ale existuje niekoľko herných headsetov, ktoré v sebe obsahujú túto formu chladenia) je spúšťačom vytvárania potu okolo ucha. Akonáhle som s testovanou vzorkou vybehol von na priame letné slnko, začal som cítiť nepríjemnú vlhkosť a akumulovanie teploty priamo pri meničoch. Dajme však naše lokálne sauny bokom, extrémne teploty tu nebudú navždy a poďme sa pozrieť na kvalitu ANC. Konštrukcia slúchadiel obsahuje celkovo osem mikrofónov (6 monitorujúcich okolie a 2 určené na komunikáciu) neustále snímajúcich zvuky okolo vás. Vďaka nim dokáže Ace vytvoriť jednu z najintenzívnejších zvukových bariér v rámci svojho segmentu, za ktorú si ochotne a radi priplatíte (slúchadlá dostali štartovnú cenovku 500 eur). Môžete sa nechať odrezať od okolitých zvukov úplne alebo siahnuť po režime čiastočnej priepustnosti zvuku z vonka ‒ užitočná vec, ak chcete niekoho pozdraviť a odpovedať mu na prípadnú otázku, to všetko bez toho, aby ste si museli slúchadlá dávať dole. Cez testovanú vzorku sa mi perfektne telefonovalo a určite musím vyzdvihnúť aj funkciu automatického prijatia prichádzajúceho hovoru len tým, že si slúchadlá počas vyzváňania nasadíte na hlavu. Pomocou aplikácie, v ktorej si regulujete uvedené režimy ANC, priraďujete vlastné príkazové skratky, upravujete zvuk cez ekvalizér rovnako dokážete opisovanú funkciu detekcie nasadenia úplne vypnúť.

Head Tracking funguje len v kombinácii so soundbarom

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)

Existujú tu veci, s ktorými som počas zbierania poznatkov zo Sonos Ace nebol zrovna nadšený. Tou prvou je absolútne nulová ochrana voči vode a prachu, čo znamená, že si so slúchadlami nemôžete len tak vybehnúť von bez toho, aby ste sa nepozreli na predpoveď počasia. Celkový zážitok z audio prezentácie je však na tom oveľa lepšie než nejasné predpovede poveternostných podmienok. Či už si do slúchadiel pustíte hudbu s akýmkoľvek podporovaným kodekom, Bluetooth 5.4 s podporou bezstratového prenosu vám do uší natlačí očarujúci a perfektne vyladený zvuk vhodný pre valnú časť hudobných štýlov. Nádherne hutná basová linka ide ruka v ruke so stredmi a nezabúda na výšky. Nechcem teraz tvrdiť, že akéhokoľvek šialeného audiofila tieto slúchadlá dostanú do kolien, to ani náhodou, ale v cenovej relácii, v ktorej sa Sonos Ace pohybujú, dokážu suverénne zabodovať. A ak by sa predsa len niekto našiel, stále je mu k dispozícii dobre spracovaný ekvalizér, cez ktorý si vie jednotlivé vrstvy v továrni nastaveného audia patrične zadefinovať vo svoj prospech. A čo výdrž? V tele zariadenia sa nachádza batéria s kapacitou 1 060 mAh, ktorá vás pri zapnutom ANC podrží viac ako dvadsaťpäť hodín s tým, že je možnosť využiť funkciu rýchleho dobíjania ‒ stačí tri minúty v sieti a máte ďalšie tri hodiny k dobru.

Debut spoločnosti Sonos v zmysle bezdrôtových slúchadiel dopadol nečakane na výbornú. Do ďalšej generácie si v rámci kvalít prvého modelu Ace nechali menší priestor na zlepšovanie (čaká nás minimálne nejaký ten IP štandard) a cez to všetko dokázali priniesť jedny z najlepších ANC slúchadiel na svete. Kvalita audia pri spárovaní s telefónom je ohromujúca, aj keď by som si želal rozšírenie podpory prenosu zvuku cez Wi-Fi, je úplne logické, že v tomto smere výrobca cieli skôr na vlastné produkty.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Sonos

Klik pro zvětšení (Sonos Ace - recenze)


CGwillWin