speciál
10 nejdražších her historie

10 nejdražších her historie
10 nejdražších her historie
07:30, 02.03.2010

Videohry se svými rozpočty stále častěji stávají velkou konkurencí pro své filmové bratříčky a sestřičky z hollywoodské produkce. Někdy se dokonce stane, že i některý ten menší biják hravě přeskočí. Ovšem vzpomeňte třeba na počátek devadesátých let, kdy se rozpočet her stabilně pohyboval “pouze“ okolo $100,000 – taková suma by dnes studiu pokryla náklady možná tak na měsíc. Když v roce 1993 vyšel legendární Doom, se svým rozpočtem $200,000 byl označován za jednu z nejdražších her historie. Tituly, jež těmto žebříčkům vládnou dnes, ho hravě překonávají o několik desítek milionů dolarů. Tady je výčet těch úplně nejdražších.

10. Killzone 2: $45 milionů

Pokračování revoluční FPS na PS2 se po roce 2004 dožadoval kdejaký PS nadšenec. To bylo samozřejmě uvedeno ihned do vývoje s počátečně stanoveným rozpočtem o hodnotě 20 milionů dolarů. Záhy na to se ale projevil jako nereálný k provedení koncipovaných úprav na hře a musel být navýšen o dalších 10 milionů. Vývoj se nakonec prodloužil až na čtyři dlouhé roky, co naplat, vývojáři z Guerrilla Games si dali na čas, a tak musely být peněžní prostředky opět zvýšeny. Ve finále pak rozpočet Killzone 2 činil 45 milionu dolarů, z nepotvrzených zdrojů plynou zprávy i o dokonce rovných 56 milionech. Nikdo z řad Guerrilla Games tuto informaci ovšem nikdy nepotvrdil. Killzone 2 se tak dočkalo vydání až loni v únoru a ačkoli nepřineslo tolik revolučních kroků jako starší brácha ještě ze zlatých dob PS2, uspělo v jiných ohledech na výbornou.

Klik pro zvětšení (10 nejdražších her historie)Klik pro zvětšení (10 nejdražších her historie)

9.Final Fantasy XII: $48 milionů

Fenomén jménem Final Fantasy je už klasicky velmi nákladnou záležitostí. Hry s FF před vysokým pořadovým číslem v názvu prosluly svou výjimečnou kvalitou, délkou a uchvacující vizualizací. Vývoj každé z nich tudíž stál velkou spoustu peněz. Útrata u dvanáctého dílu série z roku 2006 se nakonec vyšplhala na 48 milionů amerických dolarů, a to všech marketingových nákladů vyjma. Square Enix byly však odměněni vysokými prodejními čísly, které se dostaly až přes 5 milionu prodaných kopií hry. Horší zprávou pro studio je fakt, že chystaný třináctý díl by je měl přijít až o 50% dráž. Oficiálně nic potvrzeno ale zatím nebylo.

8.LA Noire: $50 milionů

Detektivka odehrávající se na sklonku čtyřicátých let v americkém Los Angeles se u australských Rockstar kutí už nějaký ten pátek. Není žádné tajemství, že ačkoliv je hra ještě stále ve vývoji, společnost na ni uvolnila finanční prostředky pohybující se nad 50 miliony dolarů. Prezident GDAA (Australská asociace herních vývojářů) Tom Crago se dokonce nechal slyšet, že už po čtyři léta vyvíjený LA Noire se řadí mezí nejdražší hry, které jsou momentálně ve vývoji. Po takové době se asi ani nelze divit. Konečná čísla by mohlo prozradit už letošní září.

Klik pro zvětšení (10 nejdražších her historie)

7.APB: $50 milionů

Další z dlouhého zástupu her s okolo půl dekády dlouhým vývojem, která navíc ještě ani vydána nebyla. Budget činící oficiálních 50 milionu dolarů, který zakladatel vývojářského týmu Realtime Worlds Dave Jones stanovil už ze začátku pro jistoto větší, aby projekt ustál pozdější náklady, se zatím od oznámení nezměnil, ovšem každému je hned jasné, že samotné studio musí každoročně něco málo přihodit i dodatečně z vlastní kapsy. Tvorba pořádného MMO totiž nestojí také jen nejvíce sil a času. Slibované jarní vydání by ale mělo být pro All Points Bulletin konečně výstupní stanicí.

6.Halo 3: $55 milionů

Série Halo se jevila vydavatelovi Microsoft natolik potenciální a peníze vydělávající, že ho první dva díly střílečky kompletně přesvědčily darovat tvůrcům z Bungie do vývoje třetího dílu jako dárek prakticky neomezené náklady. Virtuálně bez čísla, ve skutečnosti s finálním budgetem 55 milionů dolarů v případě Halo 3 nešlo o zas tak velkou cifru. Kolem Master Chiefovi helmy vzduchem poletujících 200 milionů stála ale Microsoft prezentace hry. No páni.

Klik pro zvětšení (10 nejdražších her historie)Klik pro zvětšení (10 nejdražších her historie)

5.Metal Gear Solid 4: ($60 milionů)

Fanouškovskou základnu mnohem více než scénáristickým umem vždy osazený Metal Gear dostal do věčných lovišť hráčského sedmého nebe (rozumějte do stavu nepředstavitelné extáze) protagonista MGS Solid Snake. To bylo nářků a skřeků, když legendární duchovní otec řady Hideo Kojima k oslavě jednadvacátého výročí hry postavil před hráče závěrečný čtvrtý díl s podtitulem Guns of the Patriots. Jako nejrozsáhlejší, nejrozmanitější a nejvíce komplexní titul ze série nesklidil MGS 4 pouze zasloužený úspěch, ale dlouhé hodiny výpravných cut scén a jedna z nejlepších vizualizací všech dob prý nakonec přišli Kojimu a Sony společně na rovných 60 milionů dolarů. Tuto informaci ovšem záhy po uveřejnění producent hry Kenichiro Imaizumi dementoval se slovy, že taková suma by se nikdy nesehnala.

4.Too Human: $60+ milionů

Někdy se jen tak mimoděk herním rozpočtům stejně jako u rozpočtů filmů stane, že tendence jen tak o malinko si peněžní fond navýšit je natolik velká, že se sami vývojáři pak diví, kolikže je to ta hra vlastně doopravdy stála. Třeba upozornit, že v případě předloňské akční směsi Too Human to zase není tak notná chyba morálních rozhodnutí vývojářů ze Silicon Knights. Jejich dlouhá pře mezi Epicem o Unreal Engine 3 byla natolik vážná, až dohnala tvůrce hry k upuštění od prvotně plánovaného schématu a skoro kompletní Too Human musela jít opět pod hbité ručky kanadských Silikonových Rytířů. Engine byl překopán na vlastní a už tak vysoký rozpočet podle některých zdrojů dále poskočil o vcelku znatelných 10 milionů. Tomu se bez nadsázky opravdu říká hádka za všechny prachy.

Klik pro zvětšení (10 nejdražších her historie)Klik pro zvětšení (10 nejdražších her historie)

3.Shenmue: $70 milionů

Většinou se duu vývojář vydavatel celkem vyplatí si hru pár let ve studiu pozdržet a pořádně propracovat. Pakliže se totiž nejedná o komerční odpad s pouhou slavnou nálepkou na krabici či nedej bože jen blyštícího se pozlátka loga v záhlaví, rozpočet nehraje roli, studio v herním světě už má nějaké to renomé a samotné dílo za něco stojí, můžete se jen divit, jak zisky hezky skáčou do zářivě zelených čísel. Od nejdražší hry posledního desetiletí Shenmue ještě na konzoli Dreamcast se ani nic jiného neočekávalo. Rozsáhlá herní plocha k probádání, kompletní systém počasí a spousta dalších detaily a feauturek, které hry nemají třeba ani doteď. Nicméně jakkoli byl potenciál a úspěch v recenzích Shenmue vysoký, hra v prodejích zklamala a vývojářům a distributorům ze SEGA tak zůstaly jen oči pro pláč.

2.Gran Turismo 5: $80 milionů

Pět dlouhých let, přes jeden tisíc závodních monopostů, každý zpracován s tím nejpečlivějším svědomím a důrazem na perfektní reálnost. To jsou útržky symbolizující závodní simulaci Gran Turismo 5. Nejdražší závody v historii se mohli v roce 2008 pochlubit budgetem 60 milionů amerických dolarů, dva další roky ve vývoji uvolněné peněžní prostředky Sony vývojářům z Polyphony Digital navýšili o dalších 20 milionů. Cílovou pásku by GT5 mělo protnout už letos, tedy doufáme. Riziko vyždímání Sony sic prakticky nulové, avšak stále bdící.

1. Grand Theft Auto IV: $100 milionů

Když přijde na to, jaká hra si zajistí nějaké to další první místo na vrtošivých kopcích herního Olympu, zřejmě se ještě dlouho načekáme, než se někomu z konkurence podaří překonat čtvrté GTA. Předloňský herní hit se nejenom zařadil mezi nejúspěšnější hry vůbec, ale úspěšně zaujal i místo toho nejdražšího. Tisíc lidí na hře pracovalo dnem i nocí po tři a půl roku. Náplní jejich práce bylo od prostého studování vytíženosti newyorských dopravních komunikacích, až po kontaktování dalších dvou tisícovek lidí jen pro zajištění práv na stovky hudebních stop, které ve hře máte tu možnost slyšet. Ať už tomu bylo jakkoli, GTA IV se do herních dějin už navždy zapíše jako stomilionová investice, která si na čas podmanila celý herní svět.

Klik pro zvětšení (10 nejdražších her historie)

Zdroj: digitalbattle.com

CGwillWin