preview
Mass Effect 2

Mass Effect 2 - preview
Mass Effect 2 - preview
06:53, 04.09.2009

Jedno z nejúspěšnějších RPG posledních let a také jedna z nejlepších her roku 2007, (bohužel v tom samém roce k vlastní škodě vyšel i Zaklínač) je Mass Effect. Světově proslulé studio Bioware stojící za tituly Baldurs Gate, Jade Empire a nyní také Dragon Age: Origins, dobře ví, že první díl vesmírného RPG se dočkal ohromného úspěchu, ať už ze strany hráčů, či recenzentů. Nemyslíte, že by byl hřích neudělat pokračování? Bioware si myslí že ano, a tak nám již na začátku příštího roku naservíruje druhý díl, na který nezbývá než se těšit.

Klik pro zvětšení (Mass Effect 2 - preview)Klik pro zvětšení (Mass Effect 2 - preview)

Star Wars, Star Trek a jim spousty podobných nás uchvacují už několik desítek let. I v herním průmyslu se vyskytly počiny, jenž sice nosili jména těchto hrdých značek, ale zdaleka nedosahovaly jejich kvalit. Mass Effect vyplnil mezeru, jež se vyskytla na poli počítačových her a spojil galaktický konflikt s nadmíru luxusním RPG. Díky tomu se dokončují práce na druhém díle, který má být o něco lepší, vyspělejší a dokonalejší. Jde to ještě vůbec? Podle vývojářů ano. První díl by se mohl zdát jako finální, ale opravdu tomu tak není. Nyní přichází ještě temnější hrozba ze samotné hlubiny vesmíru. Že nevíte kde to je? To nejste sami, jelikož vesmír, jenž se nám otevře, zřejmě nikdy neuvidíte. Tvůrci chtějí opět vsadit na dokonalý příběh a pravda, pokud se to napíše jednou větou či dvěma, bude to působit klišovitě, ale počkejte si na první půl hodinku hraní a pochopíte. Tentokrát se ve vesmíru záhadně ztrácí lidé. Nikdo jiný než starý známy Shepard nemá čas s takovými hloupostmi, jako je záchrana galaxie, zabývat, a tak je náš hrdina opět jediný, kdo může hrozbu zastavit. No dobrá, možná až tak sám nebude. Přislíbena byla větší a komplexnější komunikace s ostatními NPC, díky čemuž bude snazší splnit dané úkoly, ale aby to nebylo až tak jednoduché, i samotné úkoly budou spletenější a bude obtížnější sehnat správné indicie. Tomu se říká RPG nářez.

Druhý díl vám poskytne jednu velice zajímavou možnost ohledně začátku kampaně. Pokud jste dohráli první díl až do konce a čirou náhodou máte savy stále na svém harddisku, zaplesejte. Data budou použita do druhého pokračování a vy začínáte přesně s tím Shephardem s jakým jste původně skončili. Co však je trochu prazvláštní, je potvrzený fakt, že na samotném konci druhého dílu budete moci nechat Sheparda zemřít či nechat žít. Pokud však zemře, není dosud jasné kdo by ho měl v následujícím třetím díle nahradit. Tvůrci zatím záhadně mlčí. Pokud se divíte nad faktem, že zde byl naznačen třetí díl, tak jste buďto zcela mimo realitu anebo nesledujete pravidelný přísun novinek. Každopádně tvůrci potvrzují, že galaktická pouť v Mass Effectu 2 rozhodně nekončí a velké finále přijde až za pár let v třetím a posledním dějství.

Klik pro zvětšení (Mass Effect 2 - preview)Klik pro zvětšení (Mass Effect 2 - preview)

Po vzoru postapokalyptického Falloutu 3 je zde možnost hru pozastavit a vybrat danou část protivníkova těla, která po přechodu do reálného času, bude potěšena několika ranami z vaší aktuální zbraně. Zde však záleží na konkrétním hráči. Někteří tento systém odsuzují, jiní ho milují, ale nebojte nebudete odkázáni pouze na něj, klasický boj je zde na denním pořádku. Zbraně a dovednosti točící se kolem nich se značně rozrostli a dohromady čítají devět kategorií. Záleží pouze na vás, jakým způsobem se vám podaří zkombinovat příslušnou zbraň s danou schopností. Pokud se vám podaří vše namíchat k maximálnímu účinku, raději běžte od obrazovky dále, protože budou více než smrtící. Dále bychom se měli dočkat, dnes již velmi oblíbeného prvku, a to mačkání příslušných tlačítek (kláves) při animacích. Díky tomu nebudete jen tupě zírat na předem připravené video, ale sami ho budete muset ovlivnit, většinou ale spíše proto abyste nezemřeli. Schovávání a krytí za překážkami, jo, jo, ty Gears of War se nezapřou, vám umožní rychle léčit svá utrpěná zranění. Dále bude možné díky několika jednoduchým příkazům, rozdílet pokyny vašim spolupracujícím jednotkám. Prostředí by mělo být rozmanitější, a tak se projdeme po mnoha různorodých planetách a prohledáme ne jeden laboratorní komplex.



Tak jak se vám druhá návštěva galaktického komplexu líbí? Nám moc. Tvůrci z Bioware nás neustále krmí svými lákavými nabídkami, ale na rozdíl od svých konkurenčních studií své sliby drží a nemáme nejmenší důvod jim nevěřit. Pravda, ono přeci jen vytvořit funkční a komplexní RPG není jen tak, ale právě autoři z Bioware mají za sebou nejeden titul, který vždy překvapil něčím novým a neokoukaným. Pravda, jedna věc nám na druhém díle vadí, jde o to že příběh na konci uzavřen nebude a my budeme muset vzteky kousat polystyren (lepší než kousat klávesnici), abychom se uklidnili a přečkali čekání na poslední kapitolu příběhu. Podle některých zdrojů bychom se pokračování měli dočkat už v lednu příštího roku. Radovat se budou moci majitelé PC a Xboxu 360.


CGwillWin