preview
Battlefield Play4Free - dojmy z bety

Battlefield Play4Free - dojmy z bety
Battlefield Play4Free - dojmy z bety
17:47, 25.12.2010

Battlefield je jistě jednou z nejpopulárnější multiplayerových akcí, jaké vůbec existují. Pravděpodobně to bude způsobeno především unikátním spojením střílečky z prvního pohledu, ovladatelných vozidel a populárním herním systémem, který vzal klasický Capture the Flag a vytvořil z něj... něco jedinečného a do té doby neviděného (samozřejmě nešlo o jediný mód v celé hře, ale ten nejpopulárnější). Od prvního dílu Battlefield 1942 uběhlo již dlouhých šest let a upřímně, zažili jsme s touto sérií zažili opravdu hodně – druhou světovou válku, Vietnam, současné (leč vymyšlené) konflikty a dokonce i válečnou budoucnost.

Jenže co herní model těžící z hraní naprosto zdarma a poskytující pouze dobrovolné mikrotransakce? Už před časem se pánové z DICE vytasili se hrou Battlefield Heroes, která hráčům krom tohoto modelu nabídla také docela stylovou komixovou grafiku a souboje National Army proti Royal Army, i když samozřejmě každý věděl, že jde hlavně o boj US Army proti Wehrmachtu. Dnes, po roce a půl od oficiálního spuštění Heroes přichází vývojáři s něčím podobným, v podstatě naprosto stejným. Jediné, co Play4Free odlišuje od Heroes je větší „vážnost“ celého projektu a jakýsi návrat ke kořenům. Podaří se hráče nalákat i podruhé nebo se DICE tentokráte přepočítalo?

Zažijte válku čtyřikrát jinak

První věcí, kterou musíte po stažení herního klienta (bohužel je podporován pouze Internet Explorer nebo Mozilla Firefox) učinit, je vytvoření vašeho herního avatara. Krom jména a zvolení specializace si jej lze také upravit k obrazu svému, avšak neočekávejte žádné orgie dobře známé z RPG žánru. Můžete si vybrat mezi dvěma (světlými) barvami kůže, barvou a stylem vlasů a určit, zda budete mít vousy nebo ne. Bohužel toho více nabízeno není, takže jsou si hráči ve hře podobní jako vejce vejci, což hernímu zážitku až zas tak moc nevadí. Předpokládám, že se počet možností do doby oficiálního spuštění ještě rozšíří.

Zpět ke specializacím. Podobně jako v předchozím Battlefield: Bad Company 2 jsou pouhé čtyři – voják, zdravotník, inženýr a sniper. Úplně stejné je navíc i jejich vybavení. Voják může kolegům doplňovat munici, zdravotník zdraví (nelze oživovat), inženýr opraví vozidla a pořádně poničí ty nepřátelská a sniper... sniper to všechno jistí z dálky a výšky. Funkčnost tohoto systému jako takového byla ověřena již dříve, o tom žádná, jen mi trošku vadí, že je dovoleno vytvořit si maximálně čtyři postavy. A pokud si někdo omylem vytvoří dva snipery jako já... chápete, co tím myslím. Charaktery totiž zatím není dovoleno mazat.

Jak je asi u podobných her dnešní doby zvykem, opět se ke slovu dostává získávání zkušenostních bodů a postupné levelování postavy. Vše je navíc premiérově obohaceno o jakýsi strom talentů, který budou znát především hráči MMORPG her, třeba World of Warcraft. Za každý nový level obdržíte jeden talentový bodík, který můžete využít v jednom ze dvou talentových stromů. První se odvíjí od vaší specializace (například vojákův kufřík pro doplňování munice doplňuje rychleji, atd.), druhý je zaměřen především na samotnou postavu a je až na výjimky pro všechny stejný. Vhodným rozdělením bodů tak můžete lézt po žebřících rychleji, přežít pád z vyšší výšky bez úhony nebo detekovat nepřátelské granáty kolem sebe (značkou známou například z Call of Duty).

America, F*CK YEAH!

Postavu máte konečně vytvořenou, vybrali jste si zbraně a hurá přímo do válečné vřavy. Uzavřená betaverze umožňuje zahrát si pouze jednu mapu a jeden mód, při čemž oba dva budete jistě moc dobře znát, minimálně pokud patříte mezi zkušené matadory celé série. Herní mód vás určitě ničím nepřekvapí, na mapě jsou klasicky rozmístěny čtyři záchytné pozice, za něž jejich vlastník získává body. Stejně jako už od Battlefield 1942 platí, že čím víc pozic zaberete, tím rychleji vaše konto naskakuje. Kdo jako první dosáhne hranice tisíce bodů, vyhrává a všechno může začít zase nanovo.

Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)

Vlastně jsem ještě prozradil, na jaké se hraje mapě, tak to rychle napravím. Jde o lehce upravenou verzi mapy z Battlefield 2, Strike at Karkand, jejíž název byl pozměněn na pouhý Karkand. Stejně tak byl upraven i jeden tým, místo Blízkovýchodní koalice se proti „zlatým americkým hochům“ staví Ruská armáda. Osobně mě trochu mrzí maximální počet hráčů, který může hrát na jednom serveru, konkrétně třicet dva. Nevím jak vy, ale dvojnásobný počet by mi přišel vhodnější a více „masivní“. Takhle se totiž lehce stává, že nikoho klidně i několik desítek sekund nepotkáte.

Zbraně

Asi si myslíte, že začnu vyjmenovávat jednotlivé zbraně pro každou třídu a budu je podrobně popisovat. Abych byl upřímný, původně jsem to také tak zamýšlel, ale nakonec zřejmě zvolím jiný postup. Během svého hraní jsem měl totiž možnost vyzkoušet si tři ze čtyř kategorií (a tu čtvrtou začít pořádně nenávidět) a tak bych chtěl nějakým způsobem spíše zhodnotit hraní za každého z nich.

Od vojáka toho moc neočekávejte, v podstatě se stará pouze o sebe a jeho doménou jsou především klasické samopaly. Zdravotník a jeho lehký kulomet, to je tak trochu jiná liga. Co jsem měl možnost vidět, ostatní se proti kulometu docela nechytají. Jednak má oproti ostatním opravdu extrémně velký zásobník (až sto dvacet nábojů) a velkou kadenci. Proto pro vás klidně i tři nepřátelé zároveň nepředstavují žádný problém a docela rychle se s nimi vypořádáte. Inženýr, to je frajer na malé samopaly, které vynikají svojí ohromně nepříjemnou kadencí střelby. A když proti němu náhodou vyjede tank (nebo jiné vozidlo), má v záloze raketomet. Nu a sniper, u toho je nejlepší, když si vyleze na některou ze střech a poctivě ostřelujete nepřátele. Střela do hlavy většinou znamená jistou smrt, do těla okolo padesáti bodů.

Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)

Mimochodem, každý z vojáků si může jako primární zbraň zvolit i brokovnici, která je docela účinná, ale o té se moc sáhodlouze rozepisovat nechci. Daleko zajímavější je sekundární zbraň – pistole. Někteří z vás možná právě ohrnuli nos, ovšem musíte si uvědomit, že má ve hře možná až přehnaně rychlou kadenci, něco jako Desert Eagle v Call of Duty 4. Někteří hráči dokonce využívají jenom ji, až tak je dobrá, a jsou s ní docela úspěšní. Každá postava má také k dispozici jakýsi značkovač, pomocí něhož můžete označovat nepřátelské jednotky (i vozidla) a zaznamenat je na týmový radar. Je-li vámi označená jednotka zabita/zničena, dostáváte nějaké bonusové zkušenostní bodíky naprosto zadarmo. Ještě jedna, poslední, zmínka o zbraních, všechny mají extrémně dlouhou dobu přebíjení, vážně...

Co by to bylo za Battlefield, kdyby jste se nemohli povozit v nějakém tom vozidle? Samozřejmě, ani v Play4Free nebudou chybět a nechybí ani v betaverzi. Zatím jsem měl možnost si vyzkoušet tři základní typy vozidel. Transportér s kulometem, jakýsi lehký tank a klasický tank s pořádně velkým kanónem a kulometem. Určitá skupina plejerů na vozidla nadává a tvrdí, že jsou příliš silné, ale podle mého názoru to není pravda, přijdou mi tak akorát. Ovšem když to někdo s nimi umí (ne jako já), je to pro jeho tým sakra velká výhoda.

Jak se odlišit od svých spolubojovníků?

Když jsem v jedné z předchozích částí tvrdil, že jsou si všechny postavy podobné jako vejce vejci, neříkal jsem tak úplně pravdu. Není to však způsobenou nějakou mojí snahou o to vás mystifikovat, jenom jsem první část dojmů psal dříve, než tato novinka vstoupila v platnost. Autoři do bety těsně před Vánocemi zakomponovali zásadní novinku, která bude určitě (a na to vezměte jed) ve finální verzi zpoplatněná a která hráčům umožňuje se alespoň trochu odlišit od ostatních. Jde o kupování výzbroje a zbraní.

Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)

Ve hře totiž zároveň se zkušenostními body získáváte také jakési herní peníze, za které si lze lepší vybavení pořídit. Peníze jsou pro všechny vaše postavy společné a vybavení se bohužel žádným způsobem nepřenáší, takže si musíte všechno dokupovat zvlášť. U výzbroje toho moc nečekejte, zatím si můžete pořídit novější helmu, uniformu, brýle a pouzdra na zbraně, ale nijak neovlivňují vaši hru, pravděpodobně jsou a budou pouze „pro okrasu“. To zbraně jsou daleko zajímavější, každá ze specializací má v nabídce jiné a zatím jde především o různě modifikované variace na ty standardní. Ale zase bych je nepodceňoval, třeba taková koupě M16tky pro vojáka se mi vyplatila, je podle mě daleko lepší.

Chybičky v jinak solidním dortíku

Všechno není tak úplně ideální, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ano, samozřejmě se dá argumentovat faktem, že jde přeci o uzavřenou betaverzi a autoři mají na podobné chyby jakési právo. Ovšem na druhou stranu, mají všechny tyto problémy a nedodělky pánové z DICE zapotřebí? Například náš šéfredaktor se pokoušel hru několikrát spustit a jeho největším úspěchem bylo několikasekundové načtení hry a následné vykopnutí. Zajímalo by mě, jakou odezvu by jim tak mohl poskytnout...

Já jsem na tom naštěstí daleko lépe a popravdě jsem si již nějakou tu hodinku ve světě Battlefield Play4Free pobyl. Ale i tak se mi problémy nevyhnuly, občas to bylo (a ještě pořád je) pořádně o nervy. Ono všechno většinou začíná již v menu, kdy se mi v režimu přes celou obrazovku nezobrazí myš a já mám příležitost zahrát si mojí oblíbenou hru „zkus se neviditelnou myší proklikat k tomu, co chceš“. Myslíte si, že stisknutím tlačítka Play now všechny neduhy končí a sama herní část je naprosto bez problémů? Chyba lávky! Vaším největším nepřítelem budou občasné lagy, které mohou přijít opravdu kdykoliv a stejně kdykoliv také odchází. V některých okamžicích je to opravdu na zabití: vidíte nepřítele, sniperkou si zamíříte jeho hlavu a najednou to přijde.

Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)

Snažíte se pokračovat dál, jenže hra nereaguje jako normálně a vy nemáte šanci. Raději se ani nechtějte otočit, to je nadlidský úkon. Další, a pro mne naprosto iritující záležitostí, je podivné chování zvuku. Mám teď na mysli rozkazy, které můžete svým spolubojovníkům udílet (potřebuji zdravotníka, munici, odvoz,...). Ty se totiž občas zcela náhodně spouští samy a to ještě i několikrát za sebou! Opravdu, občas mám chuť doma něco rozbít, když se respawnu a asi pětkrát za sebou se mi ve sluchátkách ozve „Ammo, give me some ammo!“. A aby toho nebylo málo, už jsem potkal pár vykuků, kteří dokázali za mapu uhrát klidně i skóre 50:2. Jak to udělali vám samozřejmě nemusí být záhadou. Když každému na potkání ihned ustřelí hlavu, tajemství jejich umu je asi jasné.

Moje vlastní dojmy přímo z bojiště

Celou dobu se v těchto dojmech snažím popsat, o čem to ta betaverze Battlefield Play4Free vlastně je a ještě jsem ani nezmínil to nejdůležitější, jak jsem si hraní užíval, jak probíhala moje hra, atd. Popravdě, docela mě hraní bavilo a zatím baví, i přes všechny ty problémy vyjmenované v předchozí kapitole. Jediné, co mi vadí je absence jakéhokoliv herního menu přímo při hraní. Že nelze přepínat mezi jednotlivými postavami, to bych snad ještě pochopil, ale proč si na serveru nemohu měnit vybavení? To jsem nepochopil. A upřímně, odpojit se ze serveru, provést potřebné změny a napojit se na jiný server (nemůžete si vybírat, hra si vše určuje podle vaší úrovně), to je zbytečná ztráta času.

Jak tedy probíhá samotná hra? Jednoduše. Respawnete se, nekonečným sprintem (ano, vážně je nekonečný, milionkrát odzkoušeno) někam doběhnete, někoho vystřílíte, zoufale se snažíte během přebíjení nikoho nepotkat, pokud možno zaberete nepřátelskou pozici a pak vás bohužel někdo zabije. Počkáte si šest sekund, mezitím si vyberete mezi respawnem v boji nebo ve vaší základně a jdete do všeho od znova. Pokud už si vyberete respawn přímo v základně, můžete si „osedlat“ jedno z přítomných vozítek a vlítnout do boje pěkně obrněný. Nekonečná smyčka. Na papíře to vypadá docela jednoduše a možná stereotypně, jenže ono to funguje, stejně jako v předchozích dílech. No však to znáte, co si budeme povídat.

Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Battlefield Play4Free - dojmy z bety)

Grafika

Pár slov ke grafickém zpracování a zvuku. Vzhled hry je hodně ovlivněný modelem „Play4Free“, tudíž nemůžete očekávat žádné grafické orgie v podobě Crysis, vlastně mi grafika přišla ještě o chlup horší než u sesterského Battlfield Heroes. Heroes jsou totiž hodně ladění do komixového nádechu, kdežto zde se autoři snažili hodně přiblížit realitě a ani Karkand není žádným veselým barevným úletem. Všechno je tak oděno do takové zvláštní oranžové šedi, kde občas vykoukne nějaká ta zeleň v podobě palmy. Trochu mě osobně mrzí velice strohé nastavení grafiky, které vývojáři omezili na pouhé čtyři možnost úrovně kvality obrazu (od Very Low až po Best). Samozřejmě, každý dnešní o trošičku silnější počítač Best bez problémů utáhne, ale jelikož je v něm zahrnut i naprosto odporný efekt rozostření obrazu při zamíření, kdy nevidíte vůbec nic, většina si zřejmě ráda sníží kvalitu obrazu na Medium.

Zvuky jsou velice solidní, podle některých informací je většina použitých efektů převzata z předchozího Bad Company 2. Jak si jistě pamatujete, v tomto titulu bylo zvukové ozvučení jedno z nejkvalitnějších, jaké jsem kdy ve válečné hře slyšel, jen je možná trošičku na škodu, že se autoři nerozhodli do hry zakomponovat i nějaké zcela náhodné řvaní vojáků, jako například „přebíjím“ nebo tak. Možná by to dodalo ještě trochu více atmosféry. Takhle hra působí mírně stroze a okleštěně.

Závěr

Hodnotit něco na základě herních zkušeností z pouhé uzavřené betaverze je vždy strašně těžké a velmi ošemetné. Přesto se o to pokusím. Autoři z DICE určitě na hře odvedli ohromný kus práce, který je vidět již teď. Některým jedincům sice může vadit pouhé kopírování prvků z předchozích dílů celé série a můžou mít svým způsobem pravdu. Na druhou stranu, pořád jde o hru zdarma a když se hráčům tyto (například mapy) líbily, tak vlastně proč ne?

Ale abych to nějak uzavřel. Battlefield Play4Free bude hrou, která si svojí komunitu dozajista najde, otázkou však zůstane, co s ní Electronic Arts provedou po implementaci mikropoplatků. Mám totiž strach, aby se všechno nezvrhlo do situace, kdy nebude mít hráč (hrající zcela zdarma a bez jakýchkoliv investic) proti ostatním s daleko lepším vybavením žádnou šanci. Tak jak se to třeba stalo u Tiger Woods PGA TOUR Online, mikropoplatky tento titul doslova zruinovaly.


CGwillWin