preview
The Last Guardian

The Last Guardian - preview
The Last Guardian - preview
12:49, 09.04.2011

Jaký správný konzolista, popřípadě majitel konzole PlayStation 2, by neznal ICO nebo Shadow of the Colossus. Tyto dva klenoty se už od svého vydání pyšnily na výsluní mezi všemi ostatními tituly, nejen na této konzoli, ale ve své originalitě a hratelnosti byly u většiny her daleko napřed i na ostatních platformách. Na E3 2009 byl oznámen třetí díl, opět exklusivně pro konzoli od Sony a opět by se mělo jednat o mistrovské dílo. Na The Last Guardian totiž i po třetí pracuje Fumito Ueda, hlavní mozek týmu The ICO studia, který stojí za celou sérii.

Klik pro zvětšení (The Last Guardian - preview)Klik pro zvětšení (The Last Guardian - preview)

The Last Guardian není a taky asi nebude jen nějakou další tuctovkou bez nápadu s neustále ohranými klišé, jak je tomu dnes zvykem. To je všem jasné na míle daleko. Celá hra vlastně bude jen o interakci a vzájemné propojenosti mezi hlavní postavou, zatím nejmenovaného kluka, a Trica, tvora složeného z několika zvířat. Jakožto malý kluk uvězněný v zatím neznámém světě v lokaci rozpadlých hradeb jste tedy maximálně zranitelný a bez jakýchkoli bojových schopností byste v bojovém střetu moc dlouho nepřežili. I přesto, že vojáci a stráže jsou vytvořeni pouze ze stínu.

Pokud vás tedy nějaká stráž uvidí a následně chytne, svoji dovedností se musí hráč dostat co nejrychleji na svobodu, pokud ne, umírá. Jak by měl tento systém fungovat se zatím ale popravdě moc neví. Co ovšem už bylo řečeno, je to, že buď hráči využijí schovávání a plížení, nebo jednoduché pasti a útoky, například v podobě házení barelů nebo využití svého nejbližšího kamaráda stojícího po vašem boku, Trica.

Klik pro zvětšení (The Last Guardian - preview)Klik pro zvětšení (The Last Guardian - preview)

Trico je i přes fantazii tvůrců stále zvíře a s ním se do hry dostává i jeho zvířecí inteligence. Budete ho tedy muset například krmit a nebo navádět právě jídlem v podobě určitých barelů. Trica navíc můžete lehce přivolat k bojům, stačí pokud hodíte například už zmíněný barel právě do okolí nepřítele. Společné puzzly snad ani nemusím zmiňovat. Ze začátku hry navíc budou mít tyto dvě hlavní postavy menší citový vztah než na úplném konci.

To se hlavně bude odvíjet na poslušnosti Trica. Je tedy taky dobře možné, že ze začátku si Trico najednou upřostřed nějaké lokace pohodlně ustele na zemi a usne. Na vás je ho samozřejmě vzbudit, k tomu se vám zpřístupní několik možností jako vylezení mu na hlavu, zatahání ho za peří a nebo se pokusit ho normálně zavolat jeho jménem. Postupem času bude jeho poslušnost k vám růst, stejně jako citová vazba a vás bude čím dál tím víc poslouchat. Ostatně, záměrem tedy bylo vypěstování hlubokého vztahu mezi chlapcem a Tricem. Už podle toho málam co jsme viděli v trailerech, jsme pochopili, jak to Ueda doopravdy myslí.

Klik pro zvětšení (The Last Guardian - preview)Klik pro zvětšení (The Last Guardian - preview)

Trailer nejen že ukázal, jak by se to vše mělo hrát, trailer také ukázal jak by to vše mělo vypadat. The Last Guardian bude mít určitě i skvělou atmosféru a nejen to. Co se týče efektů, měly by být na celkem vyšší úrovni. Uedo totiž od doby oznámení prozradil o hře a její vizuální podobě pár zajímavých informací a jednou z nich byla i ta, že veškeré peří Trica bude nezávisle reagovat na vítr a na jeho pohyb. Opravdu se to krásně poslouchá. Věřte ale, že s Tricem nebudete absolvovat jen puzzly a pár bojů. Není přece nad to si mu vylést za krk a proletět se sním.

Podle Uedy se má navíc The Last Guardian podobat hře ICO, zároveň by ale měla být o něco originálnější. Nevíme jak vy, ale my se po tomto všem na hru těšíme a doufáme, že se splní spekulace o blízkém upřesnění data vydání v tomto roce. Přestože se kolem titulu stále vznáší řada otazníků, přesto věříme, že si The Last Guardian najde svoje publikum, stejně jako si našlo ICO a Shadow of The Colossus. Studio The ICO prostě umí dělat hry.


CGwillWin