preview
Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive - preview
Counter-Strike: Global Offensive - preview
12:07, 27.08.2011

Zdálo se to vzhledem k tradici Counter-Striku velmi nepravděpodobné, ale opak je pravdou. Společnost Valve, majitel jedné z nejsilnějších multiplayerových a progamingových značek na herním trhu, téměř v polovině srpna po sérii spekulací oficiálně oznámila, že pro všechny fandy téhle střílečky chystá další pokračování. Counter-Strike: Global Offensive, jak se bude titul vycházející příští rok jmenovat, je vyvíjen ve spolupráci s washingtonskými Hidden Path Entertainment a my se teď alespoň částečně přiblížíme, co se na hráče po celém světě chystá.

Co je to vlastně ten Counter-Strike?

Hned v úvodu této části bych rád upozornil, že pokud jste již někdy v životě Counter-Strike hráli, můžete s klidným srdcem tuto část přeskočit. Hodlám zde totiž tak nějak v rychlosti vysvětlit, o co v CSku vlastně jde a zrovna ve vašem případě by to bylo naprosto zbytečné nošení dříví do lesa.

Pokud tedy čtete tyto řádky, vítám vás ve vašem vůbec prvním seznámení se s velice populární multiplayerovou hrou pojmenovanou Counter-Strike. Původně šlo o pouhý mód pro rovněž populární střílečku Half-Life, první verze spatřila světlo světa v listopadu roku 2000. Ve hře proti sobě stojí dva znepřátelené týmy – teroristé a policisté, kteří krom eliminace soupeřova týmu mohou vyhrát také prostřednictvím splnění určitého úkolu. Daný úkol záleží na zvolené mapě, buď teroristé musí zničit jeden ze dvou daných cílů, jindy zase policisté musí úspěšně zachránit zajaté rukojmí.

Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive - preview)Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive - preview)

Dalším jednoznačným poznávacím znamení Counter-Striku jsou peníze a nakupování výbavy. Každý hráč totiž jednotlivá kola nezačíná s nějakou pevně zvolenou zbraní, ale musí si ji po každé smrti znovu koupit (nebo zvolit jinou, záleží na něm a také na stavu jeho konta). Jistě se sluší zmínit, že peníze vyděláváte zabitím nepřítele nebo splněním úkolu. To pochopitelně stále není všechno, upřímně, o této hře by se dal napsat samostatný článek. Ale pro takové základní vysvětlení to snad stačí. V nejhorším případě bych doporučil zhlédnutí pár videí na YouTube nebo přečtení článku na Wikipedii.

Counter-Strike 2 nebo spíš Counter-Strike 1.7?

Mnoho hráčů a především pak těch zkušených bude jistě ze všeho nejvíce zajímat odpověď na otázku, zda je Global Offensive plnohodnotným druhým dílem nebo spíš takovým dalším výrazným vylepšením, jako byl například CS: Source. Samotní Valve na tuto otázku odpovídají zcela jednoznačně: jde o další vývojový stupeň jednoho z našich klenotů. A že jde o pořádné vylepšení celé hry, o tom nelze ani pochybovat. Základní jádro herní náplně zůstává nadále stejné – teroristé, policajti, zbraně, nakupování, bomba, rukojmí, mapy,... Zkrátka to všechno, co hráči po celém světě milují už téměř jedenáct let naleznete i v Global Offensive.

Za jednu z nejvýraznějších novinek bych si dovolil označit systém pro vytváření zápasů. Každému hráči bude zatím pomocí blíže nespecifikovaného klíče vypočítávána úroveň jeho schopností, na jehož základě bude připojován na herní servery. Využití tohoto připojovacího klíče však nebude zcela povinné, k dispozici bude i volně nastavitelná část, kde si hru určíte sami. Servery bude pochopitelně spravovat Valve, ovšem nemusíte mít strach, vývojáři slibují i uživatelské dedikované servery. Maximální počet plejerů na jednu hru by měl být nastaven na deset a pokud se server do určitého limitu nenaplní, dostane se ke slovu umělá inteligence.

Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive - preview)Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive - preview)

(všechny čtyři obrázky pocházejí ze zveřejněného traileru)

Všechno, o čem jsem v této části až doposud hovořil, se bude souhrnně nazývat „Competitive Mode“. Jak se dá jistě vytušit, přítomen bude i další, takzvaný „Casual Mode“. Ten bude určen především nováčkům, kteří ještě nikdy neměli s Counter-Strikem co do činění a hra bude tímto způsobem poupravena. Především peníze nebudou v Casual módu hrát naprosto žádnou roli a hráči tak budou moci hrát kdykoliv naprosto s čímkoliv.

Vojenský arzenál? Několik novinek!

A když už mluvíme o tom nakupování a výběru zbraní, i zde si vývojáři z autorských studií Hidden Path Entertainment a Valve přichystali několik novinek. Začal bych tou nejmenší. Pokud si budete chtít za policisty koupit kleště, které rychleji odjišťují tikající bombu, máte smůlu. Už nejsou v nabídce. Ze hry ovšem absolutně nezmizí, dva kusy budou vždy na začátku každého kola náhodně rozmístěny do týmu.

Nejzajímavější novinkou z hlediska doposud viděných zbraní je bezesporu Molotovův koktejl. Určitě nemá smysl jej nějak detailněji popisovat, zkrátka kam dopadne, tam začne hořet rozlitý benzín a kdokoliv na něj vstoupí, začne mu postupně ubývat zdraví (které se mimochodem naštěstí stále neobnovuje). Nezačne sice zcela hořet a po vystoupení z ohně průběžné zraňování skončí, ale i tak jde o docela zajímavý taktický prvek. A také v porovnání s ostatními granáty poměrně drahý.

Stále to však není ta nejdražší věc, co si můžete z nových věcí pořídit, ještě víc vás bude stát Zeus Stun Gun. Na druhou stranu, když už si ho koupíte, rozhodně budete muset vědět proč. Tahle zbraň je totiž přímo od samotných Valve myšlena jako takový vtípek, jelikož nikoho nezabíjí. Tedy přesněji řečeno, hráč je samozřejmě kvůli potřebám hry zabit, ale zbraň místo nábojů „střílí“ elektrické šoky. A aby toho nebylo málo, tak samozřejmě na velmi malou vzdálenost. V podstatě takový druhý nůž, akorát si jej musíte koupit.

Poslední zatím představenou novinkou je takzvaný Decoy, což není ani tak zbraň, jako spíše taktický prvek. Při jeho použití se na daném místě na pět sekund objeví... no v podstatě hadrový panák. Ten se bude na kompasech druhého týmu tvářit jako normální hráč a dokonce bude vydávat zvuky podobné střelbě. Autoři krom těchto tří věcí plánují připravit také několik nových samopalů a útočných pušek, zatím však nebyly podrobněji představeny. Vlastně vůbec.

Nové grafické zpracování

Poslední zásadní novinkou, kterou si na první pohled všimne zřejmě opravdu každý, je zcela nové pojetí grafického zpracování. O grafiku se podobně jako v případě většiny her od Valve stará engine Source. Pořádnými úpravami prošly stejně jako při vydání Counter-Strike: Source před sedmi lety především herní mapy, kterých je prozatím potvrzeno sedm (oba Dusty, Aztec, Office, Nuke, Italy a Inferno). Vývojáři se krom grafických úprav pustili také do snah některé mapy lehce poupravit. Nejmarkantnější změnou zatím prošel první Dust, konkrétně část s tunelem. Ta byla rozšířena a dokonce bylo přidáno postranní schodiště, které teroristy zavede směrem k velkým tunelům.

Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive - preview)

Stejným faceliftem prochází také modely jednotlivých postav. Jistě si je sami prohlédnete na přiloženém gameplay videu, já k tomu dodám pouze několik informací. Valve slibují unikátní modely obou týmů pro každou herní mapu, stejně tak jako unikátní modely pro jednotlivé hráče. O ozvučení se zatím není potřeba nějak detailněji bavit, z doposud zveřejněných záběrů se zdá, že je až na malé výjimky naprosto stejné jako v předchozím Counter-Strike: Source.

To všechno až příští rok...

Toho všeho a samozřejmě ještě mnohem více se bohužel dočkáme až někdy během příštího roku. Na říjen se sice pro počítače chystá exkluzivní betaverze, ovšem znáte to, jaká je pravděpodobnost, že právě vy obdržíte potřebný přístupový klíč? Když budete mít to štěstí, gratulujeme, pokud ne, budete si muset společně s majiteli Maců a konzolí Xbox 360 a PlayStation 3 počkat až na rok 2012. Co se týče meziplatformového hraní, prozatím je potvrzeno společné hraní počítačů, Maců a PS3 (u Xboxu 360 záleží na rozhodnutí Microsoftu).

Mimochodem, taková perlička na úplný závěr. Podpora Kinectu plánovaná není, ovšem majitelé zařízení od společnosti Sony si budou moci vybrat mezi třemi způsoby ovládání Counter-Strike: Global Offensive – klasický ovladač, PlayStation Move nebo dokonce klávesnice a myš!

Klik pro zvětšení (Counter-Strike: Global Offensive - preview)


CGwillWin