preview
Alien: Isolation

Alien: Isolation - preview
Alien: Isolation - preview
21:44, 22.02.2014

Za některé herní počiny, by vám oddaní fanoušci ukousli všechny prsty i s rukavicemi... a vůbec s celým zbytkem paže.

O tom by nám ostatně mohli vývojáři z Gearbox Software vyprávět celistvé sbírky, jak tehdy převzali kvalitní značku, a svou hrou z ní udělali objekt syrového nezájmu většiny hráčů. S ambiciozně vyhlížející hry se ze dne na den stal odstrašující případ poukazující na skutečnost, že přemíra sebevědomí a přesvědčení o vytvoření licence hodné hry, se zkrátka nevyvede vždy tak, jak si to samotní vývojáři nalajnovaly.

Klik pro zvětšení (Alien: Isolation - preview)

Světlo světa spatřil titul, který na budoucnost značky uvrhl nepěkně vyhlížející šero plné rozpačitých pocitů hráčů. Je ale toto uvržení značky do věčných lovišť oprávněné? Otazníček zahoďte, odpovíme si sami. Alien: Isolation - titul, který svou mrazivou atmosféru graduje v rozmezí deseti spoďárů na osobu.

Nostalgický závan vzpomínek

Vše začíná 15 let po událostech původního snímku Vetřelec z roku 1979. Kdy se v roli Amandy Riplyové vydáme na zdánlivě bezpečnou cestu směřující do Sevastopolu. Obří obchodní stanice umístěné na samotné okraji vesmírné společnosti. Zprvu běžné rutinní prohlídky s cílem nalezení černé skříňky objasňující zmizení Amandiny matky, se rázem stane krvavá hra na kočku a myš, která slabším jedincům způsobí nejedno herní kóma doprovozené dlaždičským slovníkem.

"V Alien: Isolation se snažíme navrátit sérii zpět ke kořenům filmu Ridleyho Scotta", prohlásil kreativní ředitel Alistan Hope. "Náš Vetřelec je ztělesněním multifunkčního vraždícího stroje, který je stejně tak inteligentní, nepřátelský, neúprosný, brutální a nezastavitelný. Tohle bude ta pravá Vetřelčí hra, po které fanoušci vždy toužili."

Dynamická, reaktivní, intuitivní a přizpůsobivá AI propůjčí xenomorphovi schopnost využití veškerých svých smyslů, určených k jednomu prostému důvodu. Uštvat a zabít.

Méně akce, více bu bu

Amandinou šancí na přežití se tak stane kombinace improvizace, důvtipu a štěstí, hromady štěstí. Trojce faktorů, které rozhodnou, zda během následujících deseti vteřin spatříte načítací obrazovku, či se posunete o další krůček k otevření virtuálního šampaňského.

Hackování systému, důmyslné využívání prostoru Sevastopolu, schraňování důležitých materiálů a surovin. To vše se stane vašim denním chlebem, na jehož konci vás čeká pořádně tvrdá kůrka plná životně důležitých dilem.

Žádné střelné zbraně s bezednými zásobníky, tady se hraje na férovku! Tedy, v určitých mezích.

Budete se svého nepřítele snažit obejít, rozptýlit, či se poddáte svým hráčským pudům a s nejbližší věcí po ruce ho majznete po hlavě (mrtvý smajlík)? Prohledáte každičké zákoutí a škvírku Sevastopolu, i přes fakt, že každičký krok může znamenat načítací obrazovku? Risknete hledání životně důležitých součástek, určených k podomácké výrobě improvizovaných předmětů sloužící jak k sebeobraně, tak k snazšímu průchodu hrou?

Klik pro zvětšení (Alien: Isolation - preview)

Přístup, s jakým se k hraní postavíte závisí pouze a jen na vás. Mějte ovšem na paměti, že tady, je pomaleji a tišeji vždy lepší, než bezhlavé běhání po rozlehlých komplexech doprovozené přehlédnutím většiny důležitých věcí.

Strach a Nejistota

Ambiciozní cíle vývojářů a ohlasy fanoušku štěbetají o brutálním úspěchu, který by měl značku vynést zpět do kladného podvědomí valné většiny. Jen, aby to vše nedopadlo jako loňský titul, který se ze začátku taktéž tvářil, jako nadějné využití licence. No, a jak to dopadlo?

Alien: Isolation slibuje ten pravý hororový zážitek, podkreslený tóny z pera Jerryho Goldsmitha. Vězme, že vývojáři opravdu dostojí svých slibů, a ke konci roku nám dopraví další důvod, kvůli kterému nebudeme moci spát, natož si dojít do kuchyně pro mléko.


CGwillWin