akce
report
Game Expo 2015 z našeho pohľadu

Game Expo 2015 z našeho pohľadu
Game Expo 2015 z našeho pohľadu
14:38, 02.03.2015

Rok s rokom prišiel do styku a to nie hocijakého! Jedná sa o výnimočný styk a tak sa môžem podeliť o zaujímavé poznatky z akcie, ktorá pripomínala sardinkové slávnosti. Inými slovami zjednodušene povedané, navštívil som tak ako každý rok Game Expo, ale tento krát to bolo trochu iné.

V nových priestoroch
Ako nadpis hlása. Organizovať akciu podobného rozsahu je isto náročné. To v prípade, keď v starých priestoroch, ktoré boli ideálne na túto masu ľudí vám zvýšia sumu, ktorú musíte za prenájom priestorov darovať. Možno aj preto sa muselo siahnuť po náhradnom riešení, ktoré asi ani pre vystaviteľov nebolo príliš ideálne.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2015 z našeho pohľadu)

Ľudia sa v Dome kultúry Ružinov v Bratislave tlačili jeden na druhého a vystavitelia neboli na jednom mieste, ako je vo veľkých halách zvykom. Boli rozlezení po úzkych chodbách a tajných zákutiach. Jasné, pre hráča FPS hier je to ideálne riešenie, ale aj v tých je veľký problém, ak vám do cesty vojde NPC (nehrateľný charakter) postava, ktorá vám jednoducho stojí v ceste a vy sa nemôžete pohnúť ďalej. Tu to tak bolo! Takže priestory sú problém.

Tento fakt sa potvrdil pri cosplay súťaži, kedy je zvykom, že sa nezvykle veľká masa ľudí nahrnie do jednej veľkej sály s veľkým pódiom a ešte väčším hľadiskom. V tomto prípade je hľadisko o dosť menšie než v priestoroch Istropolisu a tak organizátori šibalsky vyriešili problém. Plátno spolu s premietačkou umiestnili do inej miestnosti, kde sa ostatní záujemcovia umiestnili a pozerali akoby sedeli v kine. Žiaľ aj to sú útrapy zmeny priestorov. Malý priestor znamená pre návštevníka ešte nedýchateľno a poprípade privodí nepríjemné pocity z nadmerného hluku.

Žiadny pocit ako vo väzení Shawshank sa nedostavil.

Na druhú stranu to zachraňujú prednáškové miestnosti, ktoré boli na rozdiel od tých v Istropolise (taktiež Bratislava) dobre klimatizované a naopak dýchalo sa v nich a taktiež trávil čas úplne dôstojne. Žiadny pocit ako vo väzení Shawshank sa nedostavil. Čas strávený na prednáškach veru stál za to. Boli aj vynikajúce prednášky, čiže pokiaľ som ich pominulé roky kritizoval, tak teraz to stálo za to.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2015 z našeho pohľadu)

Medzi tie, ktoré rozhodne stojí za to spomenúť môžem zahrnúť prednášku od Tomáša Plcha z Warhorse Studios, ktorý pracuje na umelej inteligencií v hre Kingdom Come: Deliverance. Minúlý rok mal tiež prednášku a teraz keď už je na svete aj Alfa verzia 2.0, tak sa dalo rozhovoriť o titule viac a pozorovateľ mal lepšiu predstavu o danom produkte a jeho mechanikách. Rozhodne sa máme na čo tešiť a vyzerá to tak, že sa bude jednať o RPG titul s najlepšou umelou inteligenciou vôbec. S tým súvisí realita daného sveta, kedy sa napr. jednotky po svete presúvajú reálnou rýchlosťou a každý váš čin má následky. Plus sme sa dozvedeli, že okrem ovce majú umelú inteligenciu všetky zvieratá, vlastne napríklad aj taká stolička.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2015 z našeho pohľadu)

Ďalšou prednáškou, ktorú som si nenechal ujsť bola od Vladimíra Geršla zo štúdie Fun 2 Robots, ktorý predstavoval titul, ktorý si budeme mať možnosť vyskúšať už čoskoro na platforme Windows Phone (hra príde postupne aj na IOS, Android, ale aj PC). Hra nesie názov Future Factory a je to titul, ktorý pripomenie časy dávno minulé. Máme sa podľa hrateľných ukážok na čo tešiť.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2015 z našeho pohľadu)

Ďalej mali prednášky ľudia ako Pavol Buday (marketing vo Fun 2 Robots, bývalý šéfredaktor Sector.sk), ľudia z Pixel Federation a ďalší. Návštevník výstavy si mal rozhodne z čoho vyberať. V prípade ak sa zaujímal aj o fantasy, horor, sci-fi, prípadne mangu – tak bol rozhodne na správnom mieste a nemal šancu premárniť ani minútu z troch dní výstavy. Takto trávi víkend poriadny geek!

Klik pro zvětšení (Game Expo 2015 z našeho pohľadu)

Stánky, ktoré pripravili vystavovatelia boli prítomné,teda tie, ktoré bývajú pravidelne. Nechýbal český vydavateľ Playman, následne firma Dell, alebo stánok slovenského herného webu. Potešila novinka v podobe Warhorse Studios a aj Pixel Federation, kde ste sa mimo iné mohli zoznámiť s autormi hry Train Station, ktorá vo svete na facebooku svieti veľkými písmenami. Škoda len tých slabších priestorov.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2015 z našeho pohľadu)

A to si hráči mohli vyskúšať Wii U, Playstation 4, alebo staré arkádové automaty. Len dostať sa k tomu bolo obzvlášť v sobotu nereálne, tak nezostalo nič iné než sa rozprávať s kamarátmi a čakať. Ale tak čo, je dobré zdvihnúť zadok zo zatuchnutej počítačovej miestnosti a trošku sa socializovať – iným spôsobom než krčmou.


CGwillWin