recenze
Farming Simulator 19

Farming Simulator 19 - recenze
Farming Simulator 19 - recenze
12:00, 29.11.2018

Tak, a je to tu. Po dvouleté pauze nám na současné konzole a PC servírují vývojáři z Giants Software další pokračování své zemědělské série, Farming Simulator 19. Ano, vloni vyšel díl s číslovkou 18, avšak pouze na mobilní platformy a handheldy. Hlavní otázkou tedy bylo a stále je, zdali se dvouletý vývojový cyklus „většího“ bratříčka vyplácí a je-li hra schopna v nejnovějším vydání přinést dostatek novinek, aby byla odpovídající motivací k nákupu pro hráče stále populární „sedmnáctky“, ze které se díky všemožným modifikacím stala obsahem doslova nabitá simulace. To se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Drsný život farmáře

Co se herní náplně týče, tak ta zůstala samozřejmě prakticky nezměněná. Ono, ruku na srdce, i v předchozích dílech již bylo neustále co dělat a starost o vaše políčka, zvířata, vybavení i samotnou farmu dokázala ukousnout pořádnou porci času. Nechybí tak klasické činnosti, kterými se chtě nechtě musíte zaobírat, nechcete-li svoji farmu přivést na buben. Dosytosti si tak vychutnáte kultivaci polí, jejich osetí, samotnou sklizeň a následný prodej, abyste opět mohli nějaké to euro zainvestovat do nového vybavení či pozemků. Co víc byste si ještě mohli přát? Ale ano, nebudu vás dlouho napínat, když vyzdvihnu patrně největší novinku co se aktivit týče. Ta byla samosebou dosti často k vidění v propagačních trailerech. Jedná se o možnost jízdy na koni, kterou se svými oři můžete, ba i byste měli absolvovat pravidelně. Díky projížďkám si totiž koníci udržují tolik potřebnou kondici, takže kromě klasického krmení je nutno je občas vytáhnout i na nějakou tu vyjížďku. Jestliže se rozhodnete zaměřit se na chov zvířat, tak si rozhodně neodpočnete. Kromě projížděk na koních totiž budete opět klasicky zaopatřit vždy dostatek vody a potravy pro jednotlivé druhy, takže se budete muset řádně ohánět. Když k tomu všemu připočtete starost o obilniny, inu, je to kolotoč jak má být. Komu by to však i tak bylo málo, může se vrhnout na těžbu dřeva, která je přítomna i tentokrát, stejně jako možnost využít vlakové přepravy.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Start na více způsobů

Na samotném začátku hry máte také nově na výběr celkem tři možnosti, jakým způsobem se do farmaření vrhnete. Buď se rozhodnete začít s větším kapitálem na zelené louce, kdy je však nutno počítat s pořádně nákladnými investicemi alespoň do základního vybavení. Na druhou stranu vám může být útěchou, že si díky této volbě můžete svoji kariéru začít budovat zcela dle svých představ. Druhá varianta je klasická. Dostanete do vínku alespoň základní vybavení a můžete se s chutí pustit do práce. Poslední možností je pak jakási variace na hardcore mód, jelikož jednak nemáte ve vlastnictví nic a navíc máte značně omezen základní kapitál. Jako třešnička na dortu jsou pak upravené výkupní ceny plodin, samozřejmě směrem dolů, takže než začnete smysluplně prosperovat, potrvá to o poznání déle. Osobně toto rozdělení vítám, jelikož hra je tak přístupná jak nováčkům v sérii, tak i zkušeným zemědělcům, kteří rádi nějakou tu drsnější výzvu.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Makejte i pro jiné

Vrací se opět i mise, zadávané NPC postavami. Na rozdíl od zdlouhavého cestování k jejich zadavatelům je nyní systém zjednodušen a misi si tak pohodlně vyberete z menu. Jsou relativně dosti variabilní a také časově náročné. Když jsem viděl trofej za 100 splněných úkolů, protočily se mi lehce panenky. Plnit můžete zakázky, ve kterých převážíte zboží z místa na místo, hnojíte pole, sklízíte a prodáváte, zkrátka děláte vše, nač jste zvyklí v rámci své vlastní farmy. Kromě příjmu, který ze splněných misí plyne, se také jedná o příjemné zpestření vašich vlastních činností. Nemáte-li k plnění úkolu dostatečné vybavení, tak opět není nutno zoufat. Lze si je pro daný úkol, jak je zvykem, vypůjčit a vrhnout se do díla.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Detaily jsou fajn

Na čem se dá zapracovat více než na obsahu, je každopádně technická stránka samotné hry. A že by se našla spousta věcí, která mě v předchozím díle až tak zcela neuspokojovala. V této oblasti se troufám říci, že to autoři vzali za správný konec a výsledek jejich práce a smysl pro detail zajisté zaregistrujete okamžitě po spuštění. Jako obvykle jsou v základní hře k dispozici dvě mapy. První z nich vás zavede na klasický americký venkov, přičemž ve druhé budete jasně vnímat evropské detaily. Objekty, které ještě v minulém díle působily staticky, mají nyní své vlastní animace, takže můžete obdivovat ohýbání trávy či plodin, když mezi nimi budete popojíždět se svými stroji. I na polích je řada nových detailů. Plodiny již skutečně vypadají i rostou individuálně a ne pouze jako masa čehosi nažloutlého, což také přidává hře na realizmu. Samozřejmostí je také pohlednější zpracování jejich růstu, popřípadě schnutí, nestihnete-li sklidit úrodu včas. Nově také pole nemají pouze tvar klasického a hlavně placatého obdélníku, což je rozhodně fajn prvek. S vašimi stroji tak v rámci činností budete muset často zdolávat terénní nerovnosti a občas se stane i to, že svůj kombajn budete muset otočit, jelikož kopec zkrátka nevyjedete. Sem tam jsem tak dost bojoval s jednotlivými úkoly, jakým směrem pole zorat, jakým nejefektivnějším způsobem posbírat balíky a podobně. Ano, ne vždy se vše povede tak, jak byste si mysleli a tak lze relativně často narazit na momenty, kdy hlavně AI pomocník najede na kopeček sena, na kterém uvízne a nemůže tak pokračovat ve své práci.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Rozrůstá se to

Pozadu nezůstal ani vozový park. Celkem je letos k dispozici více než 300 strojů, které lze řídit či připojit za vašeho mazlíčka a použít pro plnění vašich povinností. To už je solidní flotila, co říkáte? Na své si navíc přijdou příznivci více než 100 značek vozidel a příslušenství, přičemž již nyní v době psaní recenze přibývají v rámci modifikací nové a nové kousky. Nově autoři zaopatřili licenci na techniku značky John Deere, takže se můžete těšit na populární zelené mašiny se žlutými disky, kterých je ve hře požehnaně. Samozřejmě, ani u techniky nemohu opomenout zvýšený důraz na detaily. Při pohledu z exteriéru lze spatřit řidiče, který skutečně za volantem něco dělá. Konkrétně byly rozanimovány nohy, které již nyní šlapou na pedály, ruce točí volantem a řadí a když se přepnete do pohledu z interiéru, dokonce můžete spatřit našlapané fleky na podlaze. Ano, jedná se opět o kosmetickou záležitost, nicméně je fajn vidět, že vývojáři neudělali prostou kopii modelů, ale s novým dílem si vyhráli. Co se fyziky vozidel týče, tak ty v letošním díle již neposlušně poskakují na terénních nerovnostech, do prudších kopců pěkně "hrabou" a i když se nejedná o nikterak neprůstřelnou simulaci, výsledný dojem je mnohem lepší, než tomu bylo minule.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Nestíháš? Zaplať!

Abyste na všechnu tu řeholi nebyli sami, jsou k dispozici i již výše zmínění AI parťáci, které lze zapřáhnout do práce. Samozřejmě, nelze je využít na všechny úkoly, nicméně ty časově náročnější, jako je starost o políčka, zvládají prakticky bez problémů. Kromě již avizovaných záseků do různých objektů se také někdy setkáte se situacemi, kdy se kolega zničehonic zastaví, jelikož před ním není zrovna ideální porost ke žni, případně není schopen vyhrát souboj s terénem a tak se i do jejich činnosti budete pravděpodobně s železnou pravidelností vkládat pro zajištění co nejefektivnější sklizně nebo co nejrychlejšího zorání půdy. Pakliže by vám tito farmáři nestačili, můžete se vrhnout do online multiplayeru, kdy budete moci hospodařit s dalšími živými hráči a hra tak nabude zcela nový rozměr. Samozřejmě za předpokladu, že se vám podaří na nějaký server připojit, jelikož, zcela logicky, ne každý touží po tom, vpustit na své území nějakého neznámého hráče, který na ní dokáže udělat pořádnou neplechu, byť jen díky neznalosti herních mechanik. V režimu více hráčů můžete nicméně každý pracovat na své farmě, což je o něco bezpečnější. Je pravdou, že jsem se na hru ve více hráčích skutečně velmi těšil, ale jelikož žádný z mých přátel není nikterak zapáleným fanouškem této zemědělské série, byl jsem odkázán na potencionální náhodné hráče, díky čemuž jsem se do hry dostal velmi sporadicky. Doufám tedy, že časem budou k dispozici i farmáři, kteří mi dají šanci prokázat mé schopnosti při společném hospodaření.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Rozumíme

Důležitým faktem, který je třeba zmínit, je i jazyková verze, která se mi na PS4 dostala do rukou. Díky precizně zpracované české lokalizaci si tak majitelé této konzole, případně i PC, užijí všechny texty v mateřštině, tutoriály počínaje, popisy jednotlivých strojů a nastavení konče. Za tento krok distributorovi rozhodně patří palec nahoru, jelikož i mj syn, který se v současné době učí ve škole smysluplně číst, je schopen přelouskat nejen názvy strojů (které samozřejmě bravurně rozpoznával i dříve dle typických barevných vzorů a provedení), ale i různé detaily či popisy tlačítek, takže si je schopen všechny mašiny pozapínat bez pomoci jakéhokoliv asistenta.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Sem tam moucha, jinak fajn

I přes řadu inovací se autoři z Giants Software přeci jenom nevyvarovali nějakých těch technických mušek, takže čas od času na vás problikne i letos nějaká textura, doskočí pár objektů, zaseknete se do neviditelné překážky a AI té inteligence toho moc nepobrala, ať již v případě civilních vozidel či vašich spolupracovníků. Pravdou je, že se Farming Simulator 19 opět o něco více blíží realitě, avšak stále ještě notný kus cesty má před sebou. Čeho se však není třeba obávat, je nedostatek budoucích vylepšení díky modifikacím, takže v případě, že jste skutečně měli v oblibě díl s číslovkou 17, měli byste dát mladšímu bratříčkovi šanci. Není to totiž vůbec nuda, jak by se na první pohled mohlo zdát.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

Ceny hry Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Farming Simulator 19 - recenze)

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Nový díl opět přináší svěží vítr do plachet zaběhnuté série. Vrhněte se za volant těžkých strojů a vybudujte prosperující farmářské impérium!

CGwillWin