Epic nabídne nástroje na cross-play zdarma

Epic nabídne nástroje na cross-play zdarma
08:54, 13.12.2018

Úspěch Fortnite spoustě lidí leží v žaludku z různých, často úplně malicherných, důvodů. Zatímco Epic Games vydělávají hromady peněz každý den, neznamená to, že z toho nevzejde nic dobrého pro ostatní. Jeden plod už máme. Fortnite donutilo i tvrdohlavé Sony ustoupit a povolit cross-play. A Epic toto chce posunout ještě dále.

Včera totiž oznámil, že během dalšího roku začne zdarma nabízet vývojářům služby/SDK pro implementaci věcí potřebných pro cross-play. Jedná se o správu uživatelských účtů, friend list napříč platformami, matchmaking a i cloudové úložiště. To vše zdarma a bez podmínky používání Unreal Engine, protože jejich služba bude fugnovat se všemi enginy (zatím Unreal a Unity).

Tohle může vypadat jako nezajímavá zpráva, ale dává to smysl. Menší/střední studia nemají prostředky vybudovat robustní základ pro online služby tohoto typu. Pro Epic mluví to, že jejich nástroje jsou prověřené náporem lidí, který nikdo jiný ještě nezažil - 200 milionů hráčů Fortnite a v nejhorších dnech třeba 8 milionů lidí v jednu chvíli ve hře.

Rozhodně se jedná o pozitivní zprávu, která může přinést víc cross-play titulů do budoucna. Ačkoliv osobně si myslím, že velké společnosti jako EA, Activision nebo Ubisoft nebudou chtít využívat cizí službu a tím poskytnout data svých zákazníků Epicu. Přeci jenom Epic to dělá jenom "zdarma", ale víme, že nic není zdarma. Navíc všechny tři zmíněné společnosti už své cross-platform účty (UPlay např.) mají a potřebují vyvinout ten zbytek. Který není jednoduchý, ale peníze na to mají také. Bude zajímavé sledovat kam se svět s cross-play posune. My hráči z toho budeme jenom těžit.


DALŠÍ

CGwillWin