hw
recenze
Logitech G Pro X

Logitech G Pro X - recenze
Logitech G Pro X - recenze
12:00, 21.10.2019

Z nadpisu tejto recenzie by si jeden myslel, že sa tu snažíme vykopať nejaký corpus delicti z roku 2017, kedy spoločnosť Logitech prišla na scénu so striktne hernou mechanickou klávesnicou G Pro. Tá sa toho času vyznačovala vysokou odolnosťou, ochudobnením o, pre hráčov, zbytočnú numerickú časť, nekonečným RGB podsvietením a samozrejme klasickým káblovým pripojením. Máme tu však aktuálne na stole novú víziu tejto idei a tá sa nejako zásadne nechce odkláňať od svojho pôvodného určenia, avšak prichádza s jednou veľkou evolúciou, o ktorej konkurencia nateraz z väčšej časti len sníva.

Než investujete do tohto profesionálneho náradia, ubezpečte sa, že poznáte rozdiel medzi G Pro a G Pro X.

Klik pro zvětšení (Logitech G Pro X - recenze)

Zásadnou informáciou pre spotrebiteľov, nech už sa jedná o profesionálnych účastníkov elektronických športov, alebo len zákazníkov bažiacich po pocite, že sa ich prsty zabárajú do rovnakého materiálu ako ich idolu, je odlišnosť medzi duom G Pro klávesníc. Tá bez prívlastku X si totižto v sebe asi najviac odnáša ducha pôvodnej a dva roky staršej verzie, avšak to veľké a suverénne X označuje už avizovanú evolúciu. Logitech sa rozhodol svoje mechanické herné nástroje s týmto "krížikom" opatriť modulárnym systémom výmeny samotných spínačov. Keďže firma používa pochopiteľne svoje vlastné, je nutné do šasi implementovať jednu z troch verzií menovite; GX Blue Clicky, GX Red Linear, GX Brown Tactile. Cena jednej sady kompletných spínačov (plus nejaké tie navyše, ak by vám ich pojedla mačka) sa na oficiálnych stránkach predajcu pohybuje do päťdesiat eur aj s dopravou.

Namiešajte si svoju dokonalú klávesnicu.

Klik pro zvětšení (Logitech G Pro X - recenze)

Filozofia je teda jasná. Ponúknuť profíkom, respektíve náročným hráčom, plnú slobodu vo výbere jednotlivých spínačov tak, aby mali čo najvernejší pocit kontroly nad hrou. Už uvedené spínače sa od seba pochopiteľne odlišujú jednak vydávaným zvukom (to je ten najmenší detail), ale samozrejme aj rýchlosťou zaznamenania signálu, respektíve procesom jeho dosiahnutia. Pochopiteľne sa to dosť náročne vysvetľuje, a tak vám odporúčam si pozrieť poslednú časť nášho video magazínu PVP, v ktorej sme jednak robili rozbaľovanie celých setov G Pro klávesníc a navyše aj detailne ukazovali efekt výmeny. U nej môžeme rozhodne aj ostať. Hráči svoje klávesnice len málokedy šetria a časom, pri intenzívnom používaní, sa pokojne môže stať, že základné a najviac vyťažené spínače sa opotrebujú a stratia potrebný odpor. V tomto bode je najväčšia devíza G Pro X, u ktorej si jednoducho môžete variabilne meniť kompletné osadenstvo tlačidiel a namiešať si tak svoj špecifický guláš.

Odolná, pevne usadená a minimalisticky pojatá.

Klik pro zvětšení (Logitech G Pro X - recenze)

Pokiaľ by som toto celé chcel jemne prestreliť, tak po kúpe G Pro X sa už o ďalšiu budúcnosť klávesníc nejako zaujímať nemusíte. Pokiaľ sa v tej vašej nepokazí niečo oveľa závažnejšie než sú práve spínače, môže vám táto investícia poslúžiť počas celej dekády, a to na profesionálnej úrovni. Ešte pred celým procesom testovania som bol tak nejako vnútorne presvedčený o jednoduchosti výmeny samotných tlačidiel a lôžok. Presne s týmto nastavením som teda k recenzii pristupoval s istým odhodlaním a po prvých pokusoch vybrať nejaký switch som musel svoje pôvodné stanovisko prehodnotiť. Pomocou plastových klieští sa síce úplne jednoducho zbavíte vrchných tlačidiel, avšak vybrať s tým istým náradím aj samotný spínač to už je trocha iná pesnička. Chce to pevnú ruku a hlavne teda pevný ukazovák a palec. Samotný switch musíte doslova dostať do silného tlaku z oboch strán a následne vytrhnúť ako chorý zub. Človek sa pri takýchto procesoch najprv zarazí, predsa len G pro X stojí nemalé peniaze (cca 150 Eur), avšak čím viac toho vyťahá von, o to istejší si bude pripadať.

Vymeniť kompletnú sadu spínačov nie je zrovna časovo nenáročný proces, zvlášť ak sa snažíte dávať čo najväčší pozor na zohnutie malých spínacích vidlíc.

Klik pro zvětšení (Logitech G Pro X - recenze)

Záverom som si nechal všetky tie, pre vás asi už samozrejmé, funkcie. G Pro ako aj G Pro X vám ponúka dvanástku programovateľných tlačidiel z rodiny "F". Rovnako sa vďaka Logitech G HUB aplikácii môžete postarať o nekonečné možnosti využitia, pre mňa stále viacmenej zbytočného RGB svietenia a súčasťou týchto vylepšených modelov danej rady je aj pletený kábel s takmer dvojmetrovou dĺžkou a štandardnou prípojkou. U G Pro asi nemám čo ďalej dodávať, ide jednoducho o klasické obnovenie už raz vydaného modelu, ktoré disponuje kvalitným flexom a solídnym výberom materiálov. Oveľa zaujímavejšia, cenovo sa tu rozprávame o rozdiele dvadsiatich eur, mi ale príde G Pro X. Táto modulovaná mechanická klávesnica je priam ideálna na vlastné experimentovanie u jednotlivých hier a umožňuje vám si transformovať jeden výrobok hneď do rozličných procesov. Iste, séria G je v základe herný produkt, ale prečo nemať možnosť meniť si spínače ako sa vám zachce a zároveň tak spraviť z hernej klávesnice niečo univerzálnejšie?

Dnes len malé percento spotrebiteľov nosí pokazené produkty do opravy.

Vo výsledku je, podľa môjho názoru, táto celá idea, prinášať moduláciu do spotrebiteľských výrobkov, viac ako dobrou voľbou. Zvlášť u segmentu herných periférií, kde sa nároky na funkčnosť a výdrž násobia a kde človek očakáva istý štandard a spoľahlivosť. Ak toto očakávate od hernej klávesnice, Logitech práve pre vás vyrobil produkt s kódovým označením G Pro X a aj cez menšie problémy s jej obsluhou (výmena a nakupovanie) sa stále rozprávame o evolúcii v pravom slova zmysle.



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G Pro X - recenze)


CGwillWin