hw
recenze
Genesis Seaborg 350

Genesis Seaborg 350 - recenze
Genesis Seaborg 350 - recenze
12:00, 10.03.2020

V dnešní recenzi se detailněji podíváme na nový přírůstek do rodiny volantů, který na trh přináší společnost Genesis. Konkrétně se jedná o model Seaborg 350 a v rámci tohoto článku se vám pokusím zodpovědět otázku, zdali je vhodné pokukovat právě po tomto modelu, případně se rozhodnout rovnou pro jeho pořízení. To vše se dozvíte na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Genesis Seaborg 350 - recenze)

Na kůži zapomeňte

Co se samotného zpracování týče, jedná se o klasický volant plastové konstrukce s pogumovaným povrchem, kterou jsme na trhu již mohli mnohokrát zaznamenat s menšími či většími úpravami. Volant jako takový disponuje 10“ věncem s celkovým rozsahem otáčení 180°, který s vysokou pravděpodobností oceníte i v případě, že máte větší ruce, jelikož i tak si hraní díky chytře rozvrženým ovládacím prvkům užijete. Kromě samotného volantu nechybí na hlavní jednotce ani „pádla“, které můžete využít pro řazení rychlostí nebo namapovat kupříkladu namísto pedálů. Příjemným bonusem je bezesporu i sekvenční řadicí páka na pravé straně od volantu. Kromě těchto prvků je tedy na místě zmínit přítomnost celkem 15 tlačítek, mezi něž patří i osmisměrový D-pad, díky kterému se nemusíte při závodění omezovat pouze na použití základních funkcí. Kromě této hlavní jednotky ke správnému volantu patří i pedály. Ty samozřejmě nechybí a ač se v jejich případě jedná pouze o pružinové provedení pedálu brzdy a plynu, na takové to domácí ježdění jsou určitě dostačující.

Klik pro zvětšení (Genesis Seaborg 350 - recenze)

Jak to drží?

Podívejme se také na další důležitý parametr, kterým jsou u volantů bezesporu možnosti uchycení. Nikdo přece netouží po volantu jezdícím po stole nebo chytání pedálů metr od nohou. Volant lze uchytit dvěma způsoby, případně jejich kombinací. Jsou tu tak k dispozici běžné přísavky a také montážní držák. Osobně jsem volant testoval v průběhu týdne na dvou typech povrchů. Jedním z nich byl skleněný stolek a také jsem nemohl opomenout vyzkoušet, jak se bude zařízení chovat na dřevěném stole. Co se skla týče, tak bohatě stačí použít přísavky, jelikož si můžete být jisti, že mnohem větší problémy než s uchycením budete mít s píše se sejmutím volantu při jeho úklidu. Přísavky opravdu drží jako čert a není nutno je podpořit i druhým držákem. Za mě perfektní. Co se týče dřeva, tak v tomto případě už jsem raději přísavky držákem podpořil, jelikož hrozilo, že se při některém z prudších pohybů začnou odlupovat. Stabilita je tedy zajištěna solidně a nemusíte se bát do volantu případně pořádně opřít.

Klik pro zvětšení (Genesis Seaborg 350 - recenze)

Sešlápni plyn

U pedálů je situace s aretací o něco komplikovanější, jelikož disponují pouze gumovými nožkami, které sice svoji funkci bez problémů splní na plovoucí podlaze či jiném tvrdém povrchu, nicméně na koberci s nízkým vlasem (můj případ) se často stávalo, že nepříjemně ujížděly mimo dosah. S tím je tedy nutno počítat, případně je na koberci o něco zapřít a máte vyhráno. Jak jsem již zmínil, samotné pedály svým zpracováním nikterak extra nenadchnou, každopádně neurazí a svoji funkci plní do puntíku.

Klik pro zvětšení (Genesis Seaborg 350 - recenze)

To hlavní!

V tomto bodu bych mohl článek ukončit, avšak neudělám to, a to z důvodu, který by vás totiž mohl definitivně přesvědčit ke koupi tohoto modelu ať už pro vás samotné či pro vaše děti. Tím hlavním tahákem je totiž možnost absolutně univerzálního použití, kdy Genesis skutečně udeřil hřebíček na hlavičku. Seaborg 350 lze totiž využít naprosto u jakékoliv standardní konzole či PC. Mezi kompatibilními zařízeními tak najdete jak aktuální PS4, Xbox One a Nintendo Switch, potažmo PC, tak i kousky z předchozí generace, konkrétně PS3 a Xbox 360. Princip zapojení a fungování pro každou z konzolí je detailně popsán v uživatelské příručce, nicméně dalo by se shrnout, že hlavní roli zde hraje USB port, nacházející se na konstrukci volantu, konkrétně hned vedle připojovacího kabelu, vedoucího z volantu do konzole/PC. Tento port totiž slouží pro připojení klasického ovladače dané konzole, čímž dojde k převzetí ovládacích prvků volantem a hrát tak můžete jakoukoliv hru pomocí volantu. A když říkám jakoukoliv, tak to i myslím.

Klik pro zvětšení (Genesis Seaborg 350 - recenze)

Převlečený ovladač

Všeobecně totiž existuje spousta závodních titulů, které v sobě nemají zakomponovanou klasickou podporu volantů. V případě Seaborg 350 toto však řešit nemusíte právě díky tomu, že volant v podstatě emuluje klasický gamepad a jeho ovládací prvky. Jako gamepad se poté tváří i v samotných hrách. Pravda, ne všechny funkce například z Dualshocku 4 jsou nastaveny, takže k ovládání pravé páčky se standardně nedostanete, nicméně pedály, zatáčení, D-pad a doplňková tlačítka bohatě zastoupí nejpoužívanější prvky, přičemž má-li hra možnosti upravení nastavení ovládání, lze si i zbytek namapovat dle libosti. V praxi jsem otestoval chování volantu na PS4, PS3 a PC a musím jen konstatovat, že zařízení bylo ihned po připojení bez problémů použitelné ve všech titulech, které jsem jen měl k dispozici a zahrál jsem si tak na konzolích i kousky, které se standardními kompatibilními volanty ovládat běžně nedají. Za tuto podporu jednoznačně palec nahoru.

Klik pro zvětšení (Genesis Seaborg 350 - recenze)

Parádní volba

Na závěr bych tedy všechny výše zmíněné informace shrnul asi následovně. Pakliže neplánujete pořízení některého z dražších oficiálních produktů známých značek, které vám ve většině případů poskytnou volant se značně omezenou kompatibilitou orientovanou na jednu konzoli a PC, případně sháníte cenově dostupné řešení pro vaše potomky, které je navíc univerzální v pravém slova smyslu, nemusíte již hledat dále. Však kdo by neuživil toto zařízení, které se navíc dá pořídit již od cca 1200,- a zcela jistě postačí pro relaxační hraní všech automobilových her. Zkrátka zde odvedl Genesis parádní práci a nemohu jinak, než jejich nejnovější volant jinak než doporučit, ať jste již vlastníky jakéhokoliv z výše uvedených videoherních zařízení.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

Klik pro zvětšení (Genesis Seaborg 350 - recenze)


CGwillWin