preview
Endzone - A World Apart

Endzone - A World Apart - preview
Endzone - A World Apart - preview
09:20, 05.06.2020

Nemecké štúdio Gentlymad by sme len s obtiažami mohli definovať ako liaheň plnú skúsených vývojárov, veď doteraz sa takzvane pochválili len jednou jedinou hrou a aj to bola fakticky arkáda pre telefóny. Preto je iste na mieste menšia obozretnosť pri predstave, že si táto indie firma skúsi utrhnúť poriadny kus cesta a upiecť z neho komplexný postapokalyptický survival so silným prvkom budovateľskej stratégie. Oni sa toho však nezľakli a aktuálne prišli s preview verziou projektu Endzone - A World Apart, ktorý aj vo svojej stále nedokončenej forme dokáže prekvapivo poskytnúť niečo unikátne a po stránke hrateľnosti vlastne jedinečné. Poďme si teraz spoločne prejsť tú rádioaktívnu a poriadne lepkavú zábavu, s ktorou som aj ja sám strávil posledných pár dní.

Tie zemiaky sú nejako prehnane veľké...

Klik pro zvětšení (Endzone - A World Apart - preview)

Celá pointa tohto zaujímavo vyzerajúceho projektu spočíva v snahe previesť malú skupinku kolonistov cez drsný život na okraji rádioaktívnej zóny. Táto skutočnosť, obalená do pochmúrnej atmosféry pomaly zanikajúceho ľudského genofondu, začína pochopiteľne u základných potrieb. Vaši zverenci sa musia napiť, najesť a vyspať v posteli, čo si vyžaduje nejedno strategické rozhodnutie a hlavne neustály prieskum terénu. Autori nám síce, minimálne v tejto Early Access verzii, nechcú prezradiť, prečo vlastne došlo k samotnej katastrofe, avšak je jasné, že krajina je pod silným tlakom jadrového žiarenia a vďaka neustále sa meniacemu počasiu je nutné kalkulovať s presunom vybudovaných prístreškov či špeciálnych zariadení. Ak teda začnete niekde stavať vežu na filtráciu jemne znečistenej vody, nikde nie je napísané, že ju o dvadsaťštyri hodín neskôr nebudete musieť zbúrať a presunúť sa o pár stoviek metrov ďalej. Poveternostné podmienky sú ostatne jedným z hlavných a dôležitých bodov dopadu na stratégiu, čo v zmysle konkurencie voči hre Endzone - A World Apart vytvára akési územie nikoho. Nič podobné v danom žánre totižto v súčasnosti na scéne nenájdete.

Dospelí pracujú a deti sa hrajú

Klik pro zvětšení (Endzone - A World Apart - preview)

Žáner simulácie v sebe skrýva niekoľko zásadných aspektov, ktoré pre vás môžu znamenať stopku, alebo naopak silnú závislosť. V prípade tejto hry platí druhý scenár, keďže samotné možnosti nastavenia (od náročnosti, cez tempo až po veľkosť mapy) sú nesmierne široké a každý si tu tak môže projekt prispôsobiť svojim potrebám. Stále ale ide o survival, a preto je nutné sledovať vývoj situácie a konať uvážlivo. V Endzone - A World Apart sa umiera ako na bežiacom páse a hráč nie vždy vie dôvod, prečo mu zrazu populácia tak rapídne klesla. U dospelých pracujúcich v blízkosti alebo priamo na ožiarených poliach je životnosť o to kratšia, ale pri zrýchlenom cykluse striedania dni a noci treba rátať rovnako so stratami v zmysle jednouchej staroby. Komunita prosperuje a rastie len v prípade, ak nie je frustrovaná a má priestor na sociálne väzby, preto sa mi možno sprvu javil celý manažment hry dosť komplikovaný, ale akonáhle som si naň trocha zvykol, razom som bol schopný reagovať na akýkoľvek krízový scenár, minimálne v zmysle populácie kolónie. Hráč však v momentálnej fáze nedokončenia nemá úplný prehľad o všetkom, čo sa okolo neho deje a možno práve preto, sa celková hrateľnosť nateraz profiluje ako vyššia.

Z totálnej chudoby do sebestačného luxusu

Klik pro zvětšení (Endzone - A World Apart - preview)

Kľúčom k úspešnému rastu kolónie je dokonalé vyváženie fungovania jej jednotlivých častí. Zariadenia a ich obsluha v podobe ľudí môžu spoločne fungovať takmer bez vášho primárneho zasahovania, ale aby toho boli schopní, musíte im poskytnúť ideálny priestor na mape a prípadne reagovať na blížiace sa nebezpečenstvo. To momentálne zastrešuje len počasie a choroby, ale do plnej verzie by sa mali dostať nepriateľské jednotky zo susedných kolónií a ožiarená divoká zver. Akýsi strom vývoja technológie tu je dostatočne košatý a postupom času sa dokážete prepracovať k základným zdrojom aj bez nutnosti akejkoľvek kontroly, vždy tu však visí ona hrozba na základe prírodných vplyvov a samozrejme skutočnosti, že ste obklopení rádioaktívnou zemou.

Spoločnosť Gentlymad má teda v súčasnosti pred sebou síce ešte kus poriadnej práce, než sa ich vízia bude môcť pretaviť do hotového produktu s označením 1.0, avšak to, čo ponúkajú v preview verzii aktuálne, na mňa urobilo nesmierne dobrý dojem a držím im v ich nadchádzajúcej práci palce. Zástupcov podobne znejúcej atmosféry, akou Endzone - A World Apart disponuje, tu máme totižto žalostne málo.



Za poskytnutí hry na preview děkujeme společnosti Gentlymad Studios

Klik pro zvětšení (Endzone - A World Apart - preview)

Recenzovaná verze: PC

CGwillWin