recenze
Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova

Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova
Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova
13:00, 21.06.2020

Fallout znáte, jeho stolní verzi taky. Fallout Shelter je původně hra mobilní, ale na pc se dostal taky. Je to nenáročná hra, ve které se staráte o svůj vlastní vault, snažíte se, aby jeho obyvatelé nebyli nešťastní, chodíte do Pustiny hledat předměty a společníky, plníte úkoly a podobně. Není to nejhorší. Desková hra Fallout Shelter vás zavede do stejné situace jako její předloha. Jedná se o worker-placement hru pro 2-4 hráče, která vám zabere necelou hodinku času podle toho, jak moc nad tím budete přemýšlet.

Klik pro zvětšení (Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova)

Správce je mrtev, ať žije správce!

Premisou se jedná o hru velmi jednoduchou. Taky s pravidly jste vypořádaní za pár minut. Do nějakého většího schématu věcí jste uvedeni pouze tím, že správce vaultu zemřel a nyní je na vás-hráčích získat co největší podporu mezi obyvatelstvem, aby vás dosadili na jeho místo. O to se snažíte v jednotlivých po sobě jdoucích kolech. Začínáte vždy se dvěma dostupnými obyvateli, které umisťujete na políčka vyznačená na jednotlivých kartách. A pak získáte materiály, předměty, spokojenost, nebo si vylepšíte jeden ze S.P.E.C.I.A.L. atributů do dalšího kola. Principiálně neskutečně jednoduchá hra.

Klik pro zvětšení (Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova)

Z hlediska zpracování musím vypíchnout to, že hra přichází v plechové obědové krabičce. To vypadá luxusně, tematicky (v PC hře sbíráte to stejné) a neobvykle. Suroviny představují zelené kostky, což je taky úžasně jednoduché - nemáte kostky jídla/vody/energie, ale prostě suroviny. Hráčská deska je praktická s výřezy až na 6 kostek surovin a v horní části má výseče na podstavce vašich pracantů, kterým v tom kole vylepšíte nějaký ten atribut. Jediné, co mi trochu vadí, jsou menší figurky, byť jsou moc pěkně udělané, aby ke každému atributu seděla jedna postavička, jsou moc malinkaté. A protože s nimi neustále šachujete po stole a skáčete z jedné karty na druhou, doporučím zainvestovat do nějaké herní podložky, aby vám ty karty nejezdily a netočily se a zároveň šly lehce zvedat a rozmisťovat.

Klik pro zvětšení (Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova)

Hra končí v kole, kdy někdo postaví šestou místnost nebo pokud vám dojdou karty hrozeb. Je možné tedy herní dobu tak nějak uměle prodlužovat, ve smyslu toho, že když na svém patře nebudete mít žádnou místnost, není kam hrozbu umístit -> o to víc jich zůstane v zásobě do dalších kol. Je dobré, že můžete využívat místností na patře protihráčů, byť za poplatek jedné suroviny. Ta ale nejde z vaší kapsy a nezdá se mi, že to má zrovna obrovský vliv na závěrečné vítězství. Přesto je to příjemný bonus a někdy se vám stane, že si díky protihráči vezmete zrovna tu jednu kostku, která vám chyběla k urychlení celého mazaného plánu.

Hratelnost a znovuhratelnost

Jak jsem zmínil výše, jednodušší pravidla než u Fallout Shelteru byste hledali těžko. Malý sešitek vysvětlí základní pojmy a významy všeho, co vás ve hře potká, náročnost je opravdu minimální pro kohokoliv, kdo je schopen porozumět alespoň základním herním principům a počítání do šesti. Proto je hra rychlá a dostupná i pro příležitostné hráče či dokonce prvohráče, protože ze začátku není tolik možností, kam své pinčlíky postavit, a místnosti přibývají dost postupně na to, abyste si je mohli v klidu prohlédnout, než bude plný stůl a vy ztracení.

Klik pro zvětšení (Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova)

Znovuhratelnost ale zajišťuje náhoda - karty dostupných místností taháte náhodně, stejně jako karty hrozeb, které navíc umisťujete pomocí hodů kostkami, a karty předmětů taky. Neřekl bych ale, že ta hra závisí na štěstí. Jasně, může se vám stát, že na vaše pole vyskočí ghúl, ale za vypořádání se s hrozbami jsou mega odměny, většinou žetony spokojenosti, tedy vítězné body, takže určitě ani protihráči nepohrdnou vám (a tím i sobě v konečném důsledku) pomoci. Navíc se mi zatím ani nezdálo, že jsem našel, jak bývá mým dobrým zvykem u tohoto typu her, zaručenou vítěznou strategii.

Tematická, dynamická hra, které prostě nemáte dost
Bombastický závěr

Fallout Shelter je úžasně zpracovaná, zajímavá, dynamická hra, kterou budete s nadšením opakovat celý večer. Je dost variabilní na to, abyste mohli zkoušet různé strategie - worker rush, resource monopol, cleaner crew a plno dalších strategií, jejichž názvy jsem si sice vymyslel (rozuměj nejsou to žádné oficiální termíny), ale všechno jsou to postupy, které u nás doma zaznamenaly úspěch a vítězství (Aňa byla jednou druhá ze čtyř, a to měla celou dobu jenom DVA pracovníky). Krabička se může za necelou tisícovku zdát malá, ale obsahově, herně a pocitově se vám tato investice mnohonásobně vyplatí.

Klik pro zvětšení (Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova)

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Fallout Shelter, když karanténu vezmete až moc doslova)


☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Skvělá, tematická, dynamická a variabilní hra, neskutečně jednoduchá, krásně zpracovaná. Víc není co dodat.

CGwillWin