recenze
Spojíte to? Zkuste to, spojte se, spojte to

Spojíte to? Zkuste to, spojte se, spojte to - recenze
Spojíte to? Zkuste to, spojte se, spojte to - recenze
13:00, 02.08.2020

Než za týden přejdeme k něčemu většímu, představíme si ideální hru na léto. Je horko, nechce se vám u ničeho sedět tři hodiny, chcete se pobavit v rodinném kruhu a zapojit všechny generace. Dvě krabičky Spoj to! od vydavatelství Blackfire by pro vás mohly být to pravé. Od jednoduché premisy a celorodinné přitažlivosti až po zdánlivě mizivou znovuhratelnost, to všechno v dnešní recenzi probereme. Hry jsou pro jednoho až X hráčů a jedna partie by měla zabrat půl až hodinku.

Jednoduše a rychle

Z videa nahoře jste určitě pravidla pochopili, letos jsme snad ani neměli jednodušší hru. Ale protože je to hra vědomostní, zapotili jsme se jinde. První obtížnost s velkou pravděpodobností proletíte skoro bez přemýšlení a celkem hravě dojdete ke správnému řešení...

Klik pro zvětšení (Spojíte to? Zkuste to, spojte se, spojte to - recenze)

No a pětka, to je konec, tam budete rádi, když budete vědět dvě, tipnete 3, a u zbytku můžete klidně kartu spustit z výšky a doufat, že sama spadne na správné místo. Pochopitelně přeháním, ale v naší skupině, zastoupené celkem dvěma generacemi jedlíků a nadšených cestovatelů, jsme nad některými kartami spekulovali dost dlouho a často bez výsledku, respektive jsme to pak stejně odvodili špatně. Musím ocenit, jak opravdu umně byly jednotlivé obtížnosti oddělené. U různých vědomostních her jsou spíše nějakým arbitrárním měřítkem, aby se neřeklo, ale tady jsou nápovědy sestavené přesně tak, abyste tu první proletěli s prstem v nose, druhou s lehčím zaváháním, u třetí se párkrát poškrábete na hlavě a možná něco netrefíte na sto procent, ale k výsledku se dostanete. U čtvrté už si jednu dvě karty překontrolujete nebo najdete na internetu, co to vůbec znamená, ale usilovným rokováním a se silnou vůlí se snad napodruhé trefíte do správného výsledku. A v úrovni pět už se za vyhledávač vůbec nestydíte, protože jste smíření se svým osudem a jenom si tím ušetříte čas, který byste zbytečně investovali do nikam nevedoucích spekulací, protože jste takové shluky písmen v životě neviděli.

Klik pro zvětšení (Spojíte to? Zkuste to, spojte se, spojte to - recenze)

Na zpracování je málo co hodnotit, jedná se pouze o karty zabalené v malé krabičce, která je uvnitř rozdělená přepážkou na dvě části, aby se vám nepomíchaly obrázky a odpovědi. Je kompaktní a skladná, tedy ideální na cesty, tábory, rodinné dovolené. Ocenili jsme i to, že jsou karty popsané, takže není pochyb o tom, co by na obrázcích mohlo být, navíc jsou nápisy z obou stran, nemáte tedy problém ani ve větším počtu lidí, kteří sedí u velkého stolu.

Klik pro zvětšení (Spojíte to? Zkuste to, spojte se, spojte to - recenze)

Čím víc lidí, tím víc hlav. To se ví.

Klik pro zvětšení (Spojíte to? Zkuste to, spojte se, spojte to - recenze)

Obtížnost jsem nakousl, ale právě kvůli ní je to hra tak všestranná. Jednodušší variantu můžete používat i pro děti jako učební pomůcku, takže úplně nesouhlasím s Michalem ve videu, že byste se hry museli hned zbavovat, protože i pro nás někdy slouží jako osvěžení vědomostí, a že už nás nepřekvapí všechny chytáky jako když jsme to hráli poprvé, nám vůbec nevadí.

Shrň to!

Blackfire je uvědomělé toho, že je to hra, kterou dokončíte jednou a můžete klidně poslat dál, nebo budete postupně obměňovat osazenstvo, před kterým se chcete vytáhnout, jací jste světoví znalci. Proto nastavili cenovku dost nízko na to, aby vás hra přitáhla, na necelé tři stovky. Podle zápalu hráčů a jejich trpělivosti vám jedna krabička zabere kus večera a nebo i dva celé. Největšími plusy zůstává to, že je to hra rodinná, příjemná, kooperativní a naučná. Takže se kromě skvěle stráveného času v kruhu nejbližších dozvíte spoustu zajímavých věcí, ať už o jídle, nebo cestování, případně obojím. Není problém ji hrát ve více lidech, naopak je to silně doporučeno, protože jestli toto někdo projde 1-5 sám, je to na zápis. Buď do dvorany slávy, nebo někam jinam.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Spojíte to? Zkuste to, spojte se, spojte to - recenze)


SKVĚLÉ
87%
CZECHGAMER
Super rychlá, příjemná a překvapivě náročná vědomostní hra pro celou rodinu, která bohužel nedisponuje velkou znovuhratelností, ale zase se u ní dozvíte spoustu nových věcí.

CGwillWin