recenze
SONY Xperia 1 II

SONY Xperia 1 II - recenze
SONY Xperia 1 II - recenze
10:06, 27.12.2020

Všetko je raz v takzvanej premiére. Od toho času, čo som sa sám začal naplno venovať testovaniu mobilných telefónov, preto zbieram svoje osobné prvenstvá pri objavovaní jednotlivých značiek a možno aj to je dôvod, prečo ma to stále tak baví a zaujíma. V prípade ďalšieho pomyselného prevzatia novej trofeje som tentokrát na onen kameň mudrcov položil telefón s logom svetoznámej spoločnosti SONY, ktorá sa snaží aj naďalej obstáť v prostredí nesmierne tvrdej konkurencie. Rad Xperia je ich vlajkovou loďou, čomu pochopiteľne zodpovedá jednak cena, ale hlavne celková filozofia tohto hardvéru, preto som očakával minimálne očarenie na prvý dotyk alebo aspoň menší elektrický impulz do mozgu v momente, kedy zariadenie zbadám v celej jeho kráse. Čo myslíte, podarilo sa splniť aspoň jeden z tých dvoch bodov na mojom preferenčnom liste?

Vytŕča z davu

Klik pro zvětšení (SONY Xperia 1 II - recenze)

Nebudeme tu chodiť okolo horúcej kaše. Xperia 1 II sa v mojich rukách stala ekvivalentom prvotného úžasu. Ten pramení jednak z na súčasné pomery netradičného dizajnu, ktorému dominuje symetria v predĺženom tele a jemne zaoblené hrany. Vôbec najväčší efekt užasnutia však príde v momente, kedy si uvedomíte skutočnosť, že nová Xperia nevyzerá vôbec ako telefón, čo by zapadol do roku 2020. Nemám teraz vôbec namysli jej dizajn, ostatne ten dozaista napĺňa požiadavky pre akúkoľvek prémiovú kategóriu mobilov, mám skôr na jazyku fakt, že strojcom nerobilo problém obdariť svoje dielo takými v úvodzovkách prežitkami, ako sú reproduktory zasadené do prednej strany alebo dokonca vstup pre audio kábel. Voči dnešnému trendu, kde sa konkurencia snaží prinášať istý minimalizmus a vo finále chce, aby sa všetko podstatné dialo len na pulzujúcom displeji, je preto táto koláž funkcií obdarená istou retro náladou. Ak vám práve absencia 3,5 mm vstupu u telefónov za tisíc eur vyložene chýbala, SONY má pre vás riešenie.

Takmer bez rámiku

Klik pro zvětšení (SONY Xperia 1 II - recenze)

Druhou ranou rovno do mojich receptorov sa stal 6,5 palcový OLED displej s trocha zbytočne vysokým rozlíšením 3840 x 1644, ktorý sa pod tlakom dizajnu vytvaroval do pomeru strán 21:9. V praxi tak konkrétne táto Xperia vyzerá ako tenučká (7,9 mm) tehlička s viac než osemdesiat percentným pomerom obrazovky voči telu samotnému. Asi vám nemusím básniť o tej suverénnej prevahe voči konkurencii, kde SONY ťahá 4K a vkladá ho do šasi s minimálnym rámikom, každopádne rovnako je nutné povedať, že v tomto prípade to možno prehnane navyšuje cenu tam, kde je to úplne zbytočné. Ak už nič iné, tak Xperia 1 II vďaka tomu vyzerá jedinečne nielen na papieri a navyše padne krásne do ruky. Práve druhá menovaná prednosť sa v mojich očiach ukázala byť ako silnou zbraňou, zvlášť v dnešnej dobe, kde sa výrobcovia neštítia hodiť do sveta telefóny s veľkosťou lopaty na sneh. Sám vlastním Note 20 Ultra, čo je dozaista úžasné zariadenie hlavne vďaka kvalite panelu a fotoaparátu, avšak niekedy je manipulácia s týmto obrom viac ako problematická, zvlášť ak sa súčasne snažíte vykonávať aj iné úkony – variť, jesť, meditovať, nahadzovať omietku. Tu vám SONY šmahom ruky ponúka zariadenie, ktoré sa krásne drží aj bez dodatočného obalu (v balení ho mimochodom hľadať nemusíte) a aké svojou dĺžkou (166 mm) vytŕča z davu na seba sa podobajúcej konkurencie. Keďže však obe strany zariadenia tvorí sklený povrch, odporúčal by som vám ho nevkladať len tak do vrecka bez príslušnej ochrany, inak vám pri pokľaknutí hrozí, že telefón doslova vylezie z vačku von a vypadne na zem. Všetko má svoje pre a proti a v tejto súvislosti neštandardná výška napríklad umožňuje spustiť dve aplikácie súčasne pod sebou bez toho, aby to vyznelo nejako nekomfortne.



Keď už sme si tak, a nutné povedať, že aj s úsmevom na perách, rozobrali elegantný a funkčný dizajn, je načase otvoriť tú pomyselnú kapotu od motora. V nej sa totižto nachádza prvé menšie sklamanie. Snapdragon 865 prepojený s 8 GB operačnou pamäťou a úložiskom 256 GB je niečo, čo by som osobne označil za akýsi dostatočný priemer. Ono sklamanie možno v mojom prípade prišlo hlavne z dôvodu toho trendu odlišností, s ktorými sa Xperia 1 II chváli už od prvého rozbalenia. Tak trochu som preto očakával, že SONY nepoľaví v prekvapovaní a utrhne sa aj po stránke výkonu. Cez to všetko ale samozrejme môžete pomocou tohto hardvéru vykonávať všetky náročné operácie a spúšťať si ľubovoľný počet softvérových programov bez toho, aby to systém ako taký nejako výrazne oslabilo. Samozrejmosťou je podpora 5G, ako aj ochrana pred vonkajšími vplyvmi s certifikátom IP65/68, čo rovnako napĺňa štandardy mobilných telefónov s puncom istého luxusu. Mobil vám ponúka priestor pre vloženie micro SD karty, čím si dokážete navýšiť úložný priestor až o 1000 GB.

Žiadny komín

Klik pro zvětšení (SONY Xperia 1 II - recenze)

Ako sa však vraví, veľké oči často môžu prinášať aj sklamanie a v súvislosti s 4K rozlíšením a atypickým pomerom strán tu preto máme obnovovaciu frekvenciu nastavenú v úvodzovkách len na 60 Hz. Tento atribút sa voči konkurencii môže pre prípadných kupcov stať prvým vážnym problémom, zvlášť ak si uvedomíme, že u takto malej obrazovky je prehnane vysoké rozlíšenie úplnou zbytočnosťou a už teraz sa chytám za hlavu pri prorokovaní nástupu 8K štandardov. Obrazovka navyše v priamom boji s ostrými slnečnými lúčmi jemne stráca dych a prehľadnosť klesá viac, než by ste od zariadenia v tejto vysokej hodnote očakávali. Aby som ale nepreskočil na rýdzo negatívnu vlnu, tak batéria s kapacitou 4000 mAh je schopná vás bezproblémovo podržať celý deň v plnom nasadení a aj keď SONY v prípade nabíjania siahla len po výkone 21 W, stále tu je k dispozícii aj priestor na bezdrôtové doplnenie energie, zatiaľ čo sedíte v aute a plníte svoj denný plán s názvom; bez mobilu v ruke som šťastnejším človekom. A ako je na tom bezpečnosť? Výrobca siahol po integrácii čítačky odtlačku prstov do bočného tlačidla, čo so sebou prinieslo nie úplne presvedčivý výsledok. Ak by som mal zase vytiahnuť nejakú tabuľku s pomerom úspešných a neúspešných odomknutí, v prípade Xperia 1 II by sme sa dostali na skóre 7:3.

Klik pro zvětšení (SONY Xperia 1 II - recenze)

Na samotný záver som si nechal kvalitu fotoaparátu, ktorá by sa v spojení so značkou tohto telefónu mala podľa predpokladov držať veľmi vysoko. Xperia 1 II vás v tomto smere zavedie do krajiny, kde výrobca netrvá na tradičnom komíne, teda na atypicky vytŕčajúcom zadnom fotoaparáte. Máme tu pod sebou trio objektívov Zeiss s rozlíšením 12 Mpx na zadnej strane a naopak jednu obstojnú selfie kameru s 8 Mpx na tej prednej. Sila však tkvie v softvérovej podpore a keďže sa tu rozprávame o vlajkovej lodi, je úplne pochopiteľné, že výrobca pre jej potreby pripravil špeciálnu aplikáciu s prívlastkom Photo Pro. Ide o niečo, v čom sa však dokážu orientovať skôr fotografie znalí užívatelia, než niekto, kto vyžaduje plnú automatiku, kde len stláča spúšť a očakáva tie najlepšie výsledky. Aj preto som presvedčený o tom, že Xperia 1 II by mala skončiť v rukách konzumentov, ktorým nejaké to nastavovanie a dodatočná úprava fotografií hovorí viac, než len totálnym amatérom. V možnostiach plne automatizovaných režimov fotografovania a zaznamenávania videa aj z tohto dôvodu nemôžete konkrétne u tohto mobilu hľadať to, čo ponúka v tomto článku neraz spomínaná konkurencia. Xperia 1 II je podľa môjho finálneho názoru jednoducho telefónom vhodným do rúk poloprofesionálneho alebo priamo profesionálneho fotografa.

Klik pro zvětšení (SONY Xperia 1 II - recenze)

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti SONY

Klik pro zvětšení (SONY Xperia 1 II - recenze)


CGwillWin