hw
recenze
ROG Strix Scar 17

ROG Strix Scar 17 - recenze
ROG Strix Scar 17 - recenze
17:00, 08.02.2021

Republika pre hráčov si aktuálne rozšíri opäť zástup svojich členov, keďže odolať lákadlám ďalšej hernej beštie s freneticky blikajúcim logom ROG bude dozaista nadľudský výkon. Táto veta, akej kontext by skôr pasoval na koniec len práve sa rozbiehajúceho článku, mi do jeho úvodu neskočila vôbec náhodou. Môžeme to pripísať na vrub súčasnej celosvetovej situácie, kedy sa naše sociálne vyžitie sústredí výhradne na kontakt s trojvrstvovým toaletným papierom, avšak pointa v danom prípade tkvie v paradoxe izolácie samotnej. Aj pre nás novinárov sa totižto veci dnes menia rapídne rýchlo a keďže ja osobne nevidím zmysel v tom vás teraz pri opise kvalít ROG Strix Scar 17 lákať na sladký med a až v závere na vás vysypať ten zástup háčikov a potencionálnych chrupaviek v inak chutnom koláči, odbijeme si tú najzásadnejšiu už v úvode. Táto konkrétna prenosná herná mašina v mnou recenzovanej konfigurácii, disponujúca výkonom zrovnateľným s modernou zbíjačkou na betón, vás totižto oberie o viac než tri tisíc eur. Dôvody tejto krutej, ba až nemilosrdnej sumy ale nestoja len na lacnom spôsobe zo strany ASUSu ako sa nabaliť, o čom si viac povieme v riadkoch nižšie.

Sedemnásť palčekov a len trápne Full HD?

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Prvým oporným pilierom na zozname tej výhradne pozitívnej argumentácie, imaginárna zelená ceruzka sa práve zaryla do panensky čistého hárku papiera, je bez akejkoľvek debaty panel. Možno vám to bude znieť opäť jemne zmätočne, zvlášť pri zistení, že nový Strix Scar v danej konfigurácii ponúka v úvodzovkách len Full HD rozlíšenie, avšak veľkým esom v jeho rukáve je doslova do očí bijúca nálepka 300 Hz. IPS panel je už vo svojej podstate tým vhodným sprievodcom naprieč vierohodne podanou paletou farieb, avšak v kombinácii so spomínanou a nutné povedať aj šialenou obnovovacou frekvenciou sa z neho stáva vhodný partner nielen na bežné používanie, ale rozhodne aj na profesionálne vyžitie. Nech už sa venujete dnes stále populárnejšiemu streamu, alebo dávate prednosť kombinovaniu hrania a kreatívnej činnosti. Filozofia novinky radu Strix Scar ale pochopiteľne cieli výhradne na segment hrania ako takého, o čom svedčí aj celkové dizajnové spracovanie tohto prenosného laptopu s váhou na hranici troch kilogramov. Od minuloročného modelu sa v tomto smere toho na prvý pohľad príliš nezmenilo, aj keď pri bližšom porovnaní je badať menšie záseky imaginárneho dláta z rúk dizajnérov. O čo konkrétne ide?

Svetelná šou nemôže chýbať

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

RGB trubice, prípadne to môžeme nazývať svetelnými linkami, doznali istého skrátenia. Po bokoch zariadenia sa po novom už tiahnu len do necelej polovice (predchádzajúci model bol v tomto oveľa štedrejší), čo však nijako neuberá na celkovom vyznení hardvéru ako takého. Podsvietené logo ROG v dominantnej veľkosti na vás mrkne už pri prvom pohľade na kovové veko a čím viac si tento počítač budete obracať v rukách, o to viac symbolov a nápisov objavíte. Strojcovia novej mašinky reprezentujúcej odkaz Republic of Gamers sa evidentne snažili navodiť dojem, že tvoria výrobok pre budúcnosť, alebo minimálne pre spotrebiteľa, čo má rád Cyberpunk atmosféru, a preto mu nevadí žiadna neónom podfarbená diskotéka a v istých bodoch atypický dizajn. Ona atypickosť si tu vystačí s efektným systémom zasúvacích pántov (akýsi nožnicový vzor), čiastočne priesvitným šasi s lepšou priepustnosťou RGB a futuristicky vzorovaným rámom pod obrazovkou. Prístroj ako taký zaujme aj vo vypnutom stave, nech už ho máte zatvorený, alebo naopak, a čo je na ňom z môjho osobného pohľadu, v zmysle celkového výzoru, vôbec najzaujímavejšie, je fakt, že takto spracovaný dizajn si nemáte ako pomýliť s produktom inej spoločnosti. Kto preto hľadá herný notebook bez tuctového a nenápadného šasi, u tejto novinky nájde presne to, čo potrebuje.

Mastné ruky

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Zhodou okolností som mal v redakcii len nedávno na test iný ROG - Zephyrus G15, u ktorého povrchovej úpravy v oblasti rúk, teda časti, kde sa takzvane neustále niečo deje, ostávali už po pár hodinách výrazné fľaky. Ešte než ma začnete nazývať nejakým nechutným špinavcom, čo počas hrania pojedá varené koleno a miesto toho, aby si zašiel pre servítku, tak sa vysmrká do blikajúcej podložky pod myš, musím veci uviesť na pravú mieru. Človek si môže ruky umývať aj dvadsaťkrát za hodinu, avšak stačí len krátky moment a menšia vrstva potu na pokožke, aby sa z povrchu čohokoľvek stala mapa prímorských oblastí z hodinky dištančnej výuky dejepisu. Výrobcovia preto musia rozumne voliť výber materiálov, respektíve povrchovú úpravu tých najcitlivejších častí, kde naše ruky často tancujú ako derviš. U ROG Strix Scar 17 bol tento aspekt naplnený na sto percent, keďže nielen vonkajšia časť prístroja, ale aj oveľa dôležitejšie vnútro, je schopné prijať vaše ruky bez toho, aby to na nich zanechalo akékoľvek výrazné stopy. Či už som písal dlhé hodiny, alebo len hral hry, tam, kde sa moje dlane nonstop otierali o hladký plast tesne pod klávesnicou, ostávalo všetko panensky čisté, a to je opäť veľké plus pre koncového zákazníka. Čo si budeme hovoriť, pri vypätých hráčskych seansách, kde nejaké to jedlo skôr či neskôr vypadne zo svojej dráhy, sa takáto pomoc s určitosťou hodí.

Písanie a click, click, click

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Keď už sme takto načali tému okolo písania a určite nebudem sám, kto by herný notebook v bežnej praxi využíval aj na úkony zasahujúce do inej sféry, nároky kladené na kvalitu klávesnice by nemali byť opomínané. V prípade ROG Strix SCAR 17 sa výrobca rozhodol siahnuť po kombinácii optických a mechanických spínačov Per-Key (samozrejme aj s celou tou rumunskou RGB šou na pozadí), kde je distančná vzdialenosť nastavená na 1.9 mm. V praxi sa dá hovoriť o pekne reagujúcej klaviatúre, ako to ja trochu diletantsky stále definujem, kde je možné bez akýchkoľvek prekážok preskakovať s tradičného herného prostredia do kancelárie a zase naspäť. Na tejto plnej klávesnici, kde na pravej strane nájdete numerickú časť hneď kúsok od vstupu pre Keystone II NFC kľúč, som vyprodukoval niekoľko veľkých článkov a aj keď som si nejaký ten čas zvykal na skrátenú klávesu "Shift", celkové dojmy rozhodne prevažujú nad priemerom. Zvuk cvakania sa postupom času stal spodobnením pre starý dobrý retro spôsob tvorenia, ale nemajte strach, nejedná sa v tomto prípade o nič výrazné, čo by rušilo susedov alebo snáď zdvíhalo srsť vašej mačke. Keď sa posunieme o pár centimetrov nižšie, narazíme na nový a dostatočne veľký touchpad, ktorý je tentokrát bez fyzických spínačov. Na jeho kvalite to ale nijako zásadne neuberá. Prsty sa po ňom krásne kĺžu a citlivosť hodnotím ako ideálnu a presnú.

AMD Ryzen 5000

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Ako ste už určite na našom webe zvyknutí, všetky hĺbkové testy výkonu prenechávame oveľa fundovanejším kolegom zo sveta, každopádne Strix Scar 17 nám do redakcie dorazil v konfigurácii s procesorom AMD Ryzen 7 5800H a grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3080 (architektúra Ampere), to všetko za asistencie 32 GB operačnej pamäte. S takto rozdanými kartami som nemal problém rozbehnúť žiadnu zo súčasných AAA produkcií bez výrazných kompromisov a nech už som notebook využíval práve na hranie, alebo na ňom upravoval videá či prípadne fotografie, všetky úkony zvládol bez toho, aby sa akokoľvek zadýchal. Ostatne riadenie procesov je v tomto hardvéri znova pod patronátom aplikácie ROG Armoury Crate, kde si užívateľ môže nastavovať všetko pre neho potrebné. Od toľko riešeného RGB efektu cez modus chladenia až po komplexný monitoring. Maximálne vyťaženie sprevádzané občasným a silnejším spustením Arc Fan ventilátorov nie je sprevádzané vysokými teplotnými výkyvmi, zatiaľ čo procesor chladí pasta z tekutého kovu od spoločnosti Thermal Grizzly. Vtip je v tom, že vedenie chladenia je účelovo nalinkované cestou ku klávesom WASD tak, aby ste pri hraní nepociťovali teplotný rozdiel, inak viac či menej rovnomerne rozliaty po celom hliníkovom šasi tohto stroja. Za zmienku rovnako stojí sekcia zvuku, kde je do tela uložená štvorica reproduktorov (Dolby Atmos) a ak práve nebudete využívať kombinovaný konektor pre headset, môžete si hru alebo iné audiovizuálne dielo spustiť aj bez klapiek na ušiach.

Bohaté príslušenstvo

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

V balení na vás, okrem dua nabíjačiek (jednej s klasickým konektorom a druhej s USB-C vstupom vhodným na cestovanie), čaká aj zaujímavý bonus. Dve ROG lišty pre úpravu dizajnu a úplne úžasný prívesok na kľúče, ktorý každému okolo vás napovie, na akej mašinke si to doma rozdávate s celým online svetom. Maličkosti tohto formátu sú z môjho pohľadu príjemným prekvapením a myslím, že to je ďalšia známka istého luxusu, aký sa ASUS snaží svojim zákazníkom prinášať. Keď už som načal nabíjanie, môžeme pozvoľna prejsť aj do sekcie celkovej výdrže štvorčlánkovej batérie (90 Wh). Pri plnom nabití a v takzvanom "Silent" režime, kedy je chladenie utlmené a jas obrazovky klesne na polovicu úrovne, ste schopní s týmto notebookom vydržať niečo málo cez sedem hodín. Akonáhle by však nastal prechod do plného vyťaženia, kde si spustíte hru alebo program na úpravu vizuálneho materiálu, doba výdrže sa skráti o viac než polovicu. Máme tu preto štandardný model prenosného herného laptopu, ktorý je stále smädný a aj preto určite uvítate možnosť napájať ho priamo cez USB-C, avšak tu treba podotknúť, že na to potrebujete aspoň 100W adaptér. Všetky dôležité konektory, kam spadá HDMI, LAN port, USB a prípojka napájania, sú opäť umiestnené na zadnú stranu, čo je obrovská výhoda voči tej časti iných notebookov na trhu. V balení by sa údajne mala nachádzať aj externá web kamera, ktorú som tam však nanešťastie nenašiel, a do pádu embarga som nedostal zo strany výrobcu odpoveď o tom, či tam skutočne bude alebo nie. Tak či onak, na hornej ani dolnej hrane obrazovky žiadnu kameru rozhodne nenájdete.

Nemám čo vytknúť

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)

Kto v súčasnosti uvažuje o veľkej obmene herného náradia a chce dať v tomto prípade prednosť prenosnej verzii pred klasickým desktopom, ďalší zárez do sekcie republiky pre hráčov je v prípade ROG Strix Scar 17 (u nás testovaný model G733QS-HG034T) viac než vhodnou voľbou. Ide o dizajnovo unikátne zariadenie s viac než dostatočným výkonom, ktoré vás nemá ako sklamať, nech už sa pozrieme na kvalitu IPS panelu, chladenia, klávesnice, zvuku a čriev samotných.



Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 17 - recenze)


CGwillWin