hw
recenze
Acer Predator XB273GP

Acer Predator XB273GP - recenze
Acer Predator XB273GP - recenze
12:00, 15.04.2021

Už sa stáva takým pravidlom, že mnoho mojich článkov začína vetou ako; v tejto aktuálnej pandemickej situácii sa, a tri bodky. Inak tomu nebude ani v nasledujúcom prípade, keďže ešte pred testom herného monitoru radu Predator od u nás nesmierne populárnej firmy Acer som sa sám seba (ako inak v tejto situácii, izolovaný od mojich údajne vzdelaných kolegov) opýtal na sériu najčastejšie využívaných produktov v domácnosti. Ak dáme teraz bokom výbavu do kuchyne alebo kúpeľne a zameriame sa na ten pracovný lomeno sociálny lievik spotrebnej elektroniky a súčasne tak potrebného nábytku, vypadne nám z toho klasická koláž tvorená slovami ako počítač, monitor, stôl, stolička, mikrofón, tabletky na úzkosť, fľaška tvrdého alkoholu a tak ďalej a tak podobne. Dnes, ako avizujem o pár viet vyššie, sa preto pozrieme na prvú menovanú položku a v tomto konkrétnom prípade to nebudeme preháňať ani s finálnou cenovkou, veď čo už je len v tejto našej dobe dôležitejšie než nazeranie na istú šetrnosť voči rodinnému rozpočtu.

Žiadna svetelná šou?

Klik pro zvětšení (Acer Predator XB273GP - recenze)

Ako určite dobre viete, aj bez našich textových indícií, tak rad Predator je v súvislosti so značkou Acer akýsi symbol pre vôbec to najprestížnejšie železo vhodné primárne do rúk vášnivých hráčov. V minulosti sme toto tvrdenie odobrili prevažne pozitívnymi recenziami na vysoko výkonné gaming notebooky, kde cenovka často atakovala hranicu ceny osobného automobilu pre stredné vrstvy, čo však nebude prípad dvadsaťsedempalcového Full HD monitoru XB273GP. Ten sa momentálne dá u vybraných predajcov zohnať za prijateľnú sumu okolo tristo eur a za tento obnos vám domov doputuje dizajnom zaujímavé okno do virtuálneho diania našej každodennej rutiny. Ak už spomínam práve dizajn, a teda výzor hardvéru Acer Predator XB273GP, môžeme to celé odpáliť pri jeho detailnejšom opise. IPS panel je v tomto prípade zasadený do rámu s minimálnou hrúbkou rámikov, kde najširšia ostáva klasicky spodná hrana s typicky lesklým logom Predator. Na celom šasi, ak sa to tak dá nazvať, nenájdete ani jeden RGB prvok.

Koľko to má tých hercov? Ale nie divadelných...

Klik pro zvětšení (Acer Predator XB273GP - recenze)

Absencia blikajúcich svetiel je tu vyvážená počtom ikonografie Predator, keďže sa na tele zariadenia, okrem nápisu, nachádza ono známe logo hneď dvakrát. Oddeliteľný spodný stojan disponuje troma opornými ramenami, kde to zadné je výrazne kratšie. Skúšal som monitor posadiť na vyvýšenú plochu herného stola Genesis Holm 300, avšak tam sa práve vďaka šírke stojanu monitor nemal ako stabilne uvelebiť. V zmysle náklonu sa XB273GP radí medzi oveľa drahšiu konkurenciu, keďže nosné rameno je plne variabilné a okrem očakávaného posunu hore/dole ponúka aj možnosť otočenia na takzvaný biznis model. Ťažko tu hodnotiť dizajn z pohľadu nejakej subjektívnej estetickosti, každopádne nevidím dôvod v tom, prečo by práve takto koncipovaná obrazovka nemala zapadnúť do každého vyšperkovaného herného kútika - a to aj bez už spomínaných RGB prvkov. Kompletná schéma ovládania sa skrýva tradične na zadnej strane po pravej ruke a okrem štvorice tlačidiel je tu prítomný aj malý dobre reagujúci joystick. Kto hodnotí kvalitu každého monitoru na základe prítomnosti stojanu pre headset, nájde aj v tomto bode dôvod na úsmev.

Slušné pozorovacie uhly

Klik pro zvětšení (Acer Predator XB273GP - recenze)

Pre hráčov je všeobecne oveľa dôležitejšia skutočnosť, ako kvalitný obraz vlastne ich monitor servíruje a samotný výzor je skôr na nižších priečkach preferencií. V prípade tohto Full HD monitoru značky Acer Predator sa rozprávame o IPS paneli s odozvou 1 ms a obnovovacou frekvenciou 144 Hz - nutné dodať, že rovnaký model je dostupný aj v QHD a 4K verzii, kde sa ale pochopiteľne jedná o úplne inú cenovku a rovnako tak aj počet Hz. Obrazovka má matný povrch, a tak ste vďaka nej schopní prežiť aj pár prienikov ostrých slnečných lúčov. Pozorovacie uhly hodnotím celkovo kladne, aj keď by sa v tomto ohľade dalo čo to zlepšovať. Úroveň jasnu 400 cd/m2 a podpora HDR 400 sa po boku 99-percentného farebného gamutu sRGB dá považovať za očakávanú výbavu, avšak takto na papieri vám to nikdy nič zásadné nenapovie. Oveľa dôležitejšie je monitor otestovať priamo v akcii a na vlastné oči sa presvedčiť o jeho schopnostiach. Tu som mal možnosť vyčítať celkovú prirodzenosť a vyváženosť farebného spektra a dokonca aj nie práve dokonalé HDR tu zvláda s úspechom priložiť ruku k dielu. Počas akčných hier alebo rovnako koncipovaných videí, a teda pri rýchlych sekvenciách, si obraz dokázal udržať potrebnú ostrosť.

Pekný a ostrý obraz

Klik pro zvětšení (Acer Predator XB273GP - recenze)

Očakávať od herného panelu niečo viac než len samotné zobrazovacie schopnosti je dnes už často považované za naivitu. Cez to všetko sa Acer Predator XB273GP môže pochváliť aj zvukovou prezentáciou, aj keď integrované reproduktory tohto viac než sedem kilogramov vážiaceho hardvéru sú platné v situácii, kedy práve nemáte po ruke svoj headset alebo chcete niekomu zo svojho okolia ukázať vtipné video o tom, ako niekto čírou náhodou zamuroval mačku do steny. Z viac než mesačného testu Acer Predator XB273GP som mal celkovo slušný pocit. Kalibrácia obrazu si v tomto prípade nevyžaduje nejaké prehnané experimenty a nech už som monitor pároval s next-gen konzolami PlayStation 5 alebo Xbox Series X, v oboch prípadoch sa osvedčili ako vhodná voľba pre hranie, rovnako tak ako aj počas prepojenia s PC. Medzi prednosti radím pôsobivú ostrosť obrazu, vysokú obnovovaciu frekvencii a variabilitu medzi využitím v kancelárii, ako aj v hernom kútiku. Dizajnom mňa samotného potešil, aj keď nejaké to RGB svetielko na spodnej hrane by možno nebolo na škodu, naopak som vôbec neočakával prítomnosť síce priemerných, ale stále využiteľných reproduktorov.

G-Sync pozitívny

Klik pro zvětšení (Acer Predator XB273GP - recenze)

Túto textovú recenziu na herné náradie Acer Predator XB273GP skončím tak, ako som ho začal. Za predpokladu, že sa v súčasnej sociálne distančnej situácii rozhliadate po možnosti nákupu nového a všestranne zameraného monitoru, s modelom rozoberaným v tomto texte chybu určite neurobíte. Jedná sa o solídny kus pomocníka, ktorého je možné zapriahnuť nielen do hier, ale aj do kancelárskej práce.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Acer

Klik pro zvětšení (Acer Predator XB273GP - recenze)


CGwillWin