hw
recenze
ASUS TUF Gaming F15 FX506HM

ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze
ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze
09:00, 13.08.2021

A čo takto hneď na úvod malý pohľad do zákulisia tvorby recenzií? Nedávno mi telefonovala jedna z dôležitých person v oblasti lokálneho vedenia spoločnosti ASUS a bez toho, aby som si to v mojich recenziách nejako vyprosil, ocenila môj svojský spôsob vedenia a tvorenia textu samotného (ak ste teraz čakali, že mi chcela vynadať, asi ste trocha sklamaný). Je pravdou, že sa snažím často fádne technické konštatovania zaobaliť do niečoho netradičného a rovnako aspoň trocha atraktívneho (ako keď zabalíte bravčové mäso do slaniny), čo si však sem-tam vyžiada svoju daň. V posledných mesiacoch je tých hardvérových testov skutočne viac, než som zvyknutý, preto čoraz ťažšie hľadám pointu, s akou by som celý ten súhrn dojmov z daného produktu prešpikoval – zase tá kuchynská terminológia. V prípadne aktuálnej novinky radu TUF, čiže skratky od marketingovo vcelku funkčnej a príjemnej vety The Ultimate Force, som však musel dlho váhať, akým písmenom tento text vlastne odpáliť. Obložený stenou z klávesníc a monitorov som si preto ukazováčikom prsta veľavážene zatlačil na rám okuliarov a v hlave skúšal naštartovať onú povestnú klepotajúcu rutinu – klepot kláves je totiž tenkou čiarou medzi atraktívnym textom a nudným vodopádom z písmeniek. Odpoveďou mi však bola len krutá ozvena ticha. Preto beriem do ruky plný pohár pramenitej vody, klopím ho do úst a ešte predtým, než ho vrátim na papierovú podložku, sa jedna zo zblúdených kvapiek zvezie po neoholenej brade a dopadá rovno na písmeno A.

Sonda do živej hmoty

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)

Dúfam, že som vás touto trocha detektívnou sondou aspoň trocha pobavil a zatiaľ čo si časť z vás prestane neveriacky ťukať na čelo naznačujúc, že už mi z toho všetkého asi definitívne preplo, ja sa pustím do rozbaľovania. Pred sebou totiž máme dizajnovo inovatívny model TUF Gaming F15, ktorý prichádza v navonok bežnom prebale, ale s malým a celkom príjemným prekvapením. Zo spodnej strany krabice je uložená sada nálepiek, s ktorými si môžete skrášliť veko svojej novej hračky, prípadne ich môžete použiť na prelepenie webovej kamery bez manuálnej záklopky – to je pre tých paranoidnejších. Pre faktickú presnosť by som mal uviesť skutočnosť, že pätnásťpalcový FX506 (ako aj jeho väčší kolega FX706) je dvojkou úplne nových produktov predstavených svetu len pred pár mesiacmi, ktoré prichádzajú s obmeneným dizajnom a s novými procesormi. Nám do redakcie dorazil (čo do konfigurácie) akýsi vyšší štandard s Intel Core i7 po boku NVIDIA GeForce RTX 3060 a 16GB operačnej pamäte. Ide o rýdzo herný prístroj, čo deklaroval aj 144Hz panel či toľko (ne)potrebné RGB podsvietenie klávesnice. Avšak predtým, než si to začneme postupne rozoberať, je určite vhodné pripomenúť, že TUF je po stránke náročnosti o level nižšie než ROG, preto je filozofia produktov opatrených touto skratkou priamo prepojená s nižšími nárokmi na vaše financie.

Kamufláž

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)

Vynovené šasi 15,6-palcovej verzie ponúka vonkajšie veko z kovu a zvyšok tela z tvrdeného plastu. Ak vlastníte predchádzajúci model, medzi prvé veci, ktoré vám dozaista udrú do očí, patrí pozmenený touchpad a aj celkové gravírovanie na povrchu zariadenia. Tentokrát to celé vytvára výraznejšiu futuristickú náladu a čerešničkou na torte sa dozaista stáva dosiahnutie vojenského štandardu MIL-STD-810H, vďaka čomu tento prístroj znesie aj drsnejšie zaobchádzanie. Po otvorení kovového veka pomocou jedného prsta sa už však ocitáte v spoločnosti tých lacnejších materiálov. Nechcem vyložene tvrdiť, že tento hardvér pôsobí ako nejaký low budget, ale vnútorné pláty, po ktorých budete pri hraní a práci behať dlaňami, sú jednoducho z tých menej atraktívnych, hoci sa všetko snažia zakamuflovať na oko modernistickým vzorom povrchovej úpravy. Mne sa však dizajn predmetného laptopu zapáčil už na prvú dobrú aj napriek tomu, že by som vnútro videl rád vyhotovené z kovu a nie toľko opisovaného plastu. Jedna zásadná výhoda pri eklektickom vzore v oblasti kontaktu s často spotenou pokožkou tkvie v eliminovaní odtlačkov prstov, čo môže konzument právom považovať za výhodu. Celý prístroj váži prijateľných 2,3 kg a preto je vhodný aj na dlhodobejší transport – či už ho strčíte do ruksaku, alebo ponecháte v rukách. Veď prečo skrývať jeho zaujímavý dizajn, ktorý podtrhávajú náznaky mechanických skrutiek v rohoch obrazovky a rebrovaný vzor na zadnej strane s nápisom TUF GAMING? Čo sa týka konektivity a možnosti prepojenia, tu prišlo na rad významné preskupenie vstupov. Ak si odmyslíme jeden USB port, tak všetko sa z pravej strany presunulo na ľavú. Po novom tam nájdete Thunderbolt 4 (USB-C), HDMI, LAN port a USB-A. Vstup pre nabíjací adaptér sa rovnako usalašil na ľavej hrane, čo budem už navždy a u každej značky notebooku považovať za chybu, keďže jeho prirodzená a predovšetkým praktická pozícia je len a len z prednej strany.

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)

A čo písanie, hranie a práca spojená s klávesnicou? Nízkoprofilové a absolútne tiché spínače sa u TUF Gaming F15 starajú o príjemný pocit pri tvorbe obsahu, nech už pred týmto prenosným počítačom strávite hodinu alebo pol dňa. Celkové proporcie zariadenia umožnili integrovať aj numerickú časť a ak by som sa mal nad niečím vyložene pozastaviť v negatívnom zmysle, bolo by to výrazné zmenšenie smerových šípok. Tento zásah nie úplne chápem a kto je od šípok pri tvorbe a práci vyložene závislý, bude mať s adaptáciou na danú klaviatúru veľké problémy. Ako som spomínal už v úvode recenzie, zariadenie je vybavené RGB podsvietením, avšak bez možnosti naprogramovania separátnych klávesov do vami vybranej farby – na takúto parádu si hold musíte priplatiť za vyšší rad. Tam, kde ma sklamala veľkosť smerových šípok, ma potešil presný a spoľahlivý touchpad. Nikto, samozrejme, pomocou neho nebude hrávať nejaké komplexné videohry, ale aj vďaka dvom hlavným fyzickým tlačidlám sa tento pomocník jasne radí medzi prednosti produktu.

Kompromis

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)

Presuňme sa teraz do sekcie výkonu a hrania ako takého. S kúpou takto koncipovaného notebooku si, pochopiteľne, chcete zahrať tie najnovšie produkcie, čo vám aj vďaka Core i7 a uvádzanej GeForce RTX 3060 (ak zvolíte danú konfiguráciu) bude umožnené. Treba však rátať s nutnosťou prijať niektoré kompromisy a pred spustením softvéru sa pohrať s nastavením. Počítač ponúka niekoľko režimov tak, aby vám selekciu hier zjednodušil a z toho, čo som mal možnosť skúsiť priamo u seba doma, sa testovaná konfigurácia v danej cenovej relácii radí medzi to najlepšie, po čom môžete v súčasnosti siahnuť bez toho, aby sa vám to z dlhodobého hľadiska nevyplatilo. Uspokojivý výkon v hrách je jedna vec, avšak dôležitá je rovnako schopnosť kvalitnej obrazovej prezentácie. U novinky s vygravírovaným logom TUF som mal možnosť sledovať matný IPS panel s Full HD rozlíšením a frekvenciou snímkovania 144Hz. Ak teraz dáme bokom samotné snímky, ostane nám priemerný panel, ktorý sa nesnaží nič pokaziť, ale zároveň nedokáže ani ničím ohúriť. S týmto displejom sa na nejakú úpravu fotografií v teréne vôbec nechystajte, keďže ponúka len sotva 60-percentné sRGB spektrum, čo je žalostne málo. Farby sú celkovo prehnane studené a pre laika, ktorý nemá ako nakalibrovať obraz, sa stane životne dôležité požiadať niekoho z branže, aby mu pomohol. Celková svietivosť navyše pláva na priemernej vlne, preto si panel nedokáže výrazne poradiť ani s ostrejšími slnečnými lúčmi – to za predpokladu, ak by ste laptop chceli brať často von do prírody.

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)

Pri vysokom výkone je dôležité dostatočné a účinné chladenie. Pri tomto hodnotiacom bode sa TUF dokázal pochlapiť a aj vďaka dobre riešenému odvodu horúceho vzduchu eliminovať všetky rizikové zóny okolo dotyku vašich rúk. Najhorúcejšie miesta sa pri plnom vyťažení objavili v mieste vývodu vzduchu a to na zadnej hrane prístroja. Dôležité však je, že celková teplota nepresiahla sto stupňov, a to ani pri maximálnom a dlhodobo meranom výkonnostnom okne. Frekvencia otáčok a intenzita chladenia je, pochopiteľne, regulovaná automaticky pomocou interného softvéru a hoci som sa v tomto nechal slepo viesť počítačom samotným, hluk ventilátorov bol dozaista znesiteľný. Použijem teraz taký oslí mostík, zatiaľ čo sa pomaly, ale isto dostávame do samotného finále, a prejdeme spoločne ku kvalite audio prezentácie. Tú zabezpečuje duo reproduktorov s výkonom 2W, čo je dostačujúce na pozretie videa počas obedovej pauzy, a určite vás môže potešiť virtuálny 7.1 zvuk pri prepojení so slúchadlami a aj osem prednastavených režimov pre tých pohodlnejších z vás. Neočakávajte však nič, čo by vám v tomto smere odstrelilo uši na Melmak.

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)

Pohodlie, to je aspekt priamo spojený s výdržou akumulátora. Výrobca zvolil dva varianty – verziu s 48Wh a 90Wh batériou, pričom mne sa dostalo cti testovať väčší akumulátor dodávaný aj s 200W nabíjačkou. Laptop bol pri bežnej prevádzke schopný vydržať niečo málo cez sedem hodín v chode, čo si pri nižšej batérii môžete automaticky skrátiť o polovicu. Samotný proces nabíjania, ktorý, samozrejme, nevyužíva celý potenciál nabíjačky, potom nepresiahne dve hodiny pri meraní z nuly na sto percent. Spoločne sme sa tak dostali k posledným riadkom testu novinky TUF Gaming F15. Ide dozaista o schopný herný notebook strednej triedy, ktorý v niektorých bodoch ašpiruje na presah do vyššej kategórie. Ponúka príjemný dizajn, výbornú klávesnicu, dostatočnú konektivitu a rovnako kompromismi zviazaný výkon, pričom ten je vhodný na súčasnú softvérovú produkciu. Treba si však pripraviť zrážky bodov za plastové šasi, slabší displej a niekoľko ďalších drobností.

TUF prináša novinku hodnú vašej pozornosti

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)



Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming F15 FX506HM - recenze)


CGwillWin