hw
recenze
ROG Zephyrus G14 - Alan Walker

ROG Zephyrus G14 - Alan Walker - recenze
ROG Zephyrus G14 - Alan Walker - recenze
18:01, 18.08.2021

Sú to už viac než štyri mesiace, čo som vám prostredníctvom mojej tradične netradičnej recenzie na v tom čase nový prírastok do rodiny ROG radu Zephyrus ospevoval štrnásťpalcový notebook so skratkou G14. Svete čuduj sa, máme to celé na stole znova. Nie je to tak, že by nám ASUS do redakcie poslal doslova niečo, čo sme tu už raz mali, to, samozrejme, nie, tentokrát však prichádza na rad istou sortou konzumentov stále milovaná kooperácia medzi slávnymi osobnosťami mimo výplatnej pásky danej firmy a exkluzívnym hardvérom obaleným do kozmetických zmien. Hoci ja by som rád pred sebou videl skôr edíciu Christian „Flake“ Lorenz (to je ten vychudnutý pán zvárač z Rammsteinu), musel som sa nakoniec pri rozbaľovaní dizajnovo repasovanej štrnástky herného náradia Zephyrus uspokojiť s hudobníkom menom Alan Walker – no homo. Asi sa teraz sám jemne zhodím, áno, tiahne mi pomaly, ale iste na štyridsiatku a populárnu elektronickú hudbu sledujem asi tak intenzívne ako rast susedových paprík v záhone, avšak pred samotnou recenziou tejto limitovanej edície som vôbec netušil, kto ten Alan vlastne je. Prvé, čo sa mi v hlave asociovalo, ak dáme bokom môjho obľúbeného Alana Aldu, je istý zosnulý herec z jednej nekonečnej telenovely o autíčkach, avšak až krátke pátranie v prostredí internetu ma konečne patrične uviedlo do obrazu. Poďte sa preto so mnou pozrieť na zaujímavý nápad ohľadom prepojenia dvoch zdanlivo nesúvisiacich svetov, ktorých spoločným menovateľom ostáva vysoko kvalitný a hlavne výkonný notebook.

 
Kto sa chce stať hudobníkom?

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - Alan Walker - recenze)

V záujme pokrytia celej škály tých najzásadnejších informácií vás, samozrejme, chcem oboznámiť aj s výkonom integrovaného procesora či grafickej karty, hoci ak by sme si tento aspekt porovnali s už spomínaným aprílovým testom, sotva by sme našli výraznejšie zmeny. V zmysle CPU tu máme najnovší čip AMD Ryzen 9 (5900HS), ktorý pri benchmarkoch dokázal bez problémov udržať krok s konkurenčným Core i9 od Intelu a v niekoľkých atribútoch ho dokonca bol schopný prekonať. Dostatočne výkonný procesor by však nebol ničím bez rovnako schopnej grafickej karty a tú v edícii s celosvetovo populárnym DJom zastupuje NVIDIA GeForce RTX 3050. Menované duo v mnou testovanej konfigurácii navyše pekne doplnila dostačujúca operačná pamäť 16GB a výborný IPS panel s certifikátom schopným pomôcť kreatívnym ľuďom pri úprave fotografií a videí. Nemusíme sa tu asi vôbec rozprávať o celkovej schopnosti daného zariadenia rozbehnúť akúkoľvek modernú hru, preto prejdime k tomu, prečo by ste vôbec mali mať záujem investovať do základnej štrnástky viac len z toho dôvodu, že ju podpísal známy muzikant. Počas rozbaľovania som z krabice od notebooku postupne vyťahoval veci, ktoré by ste tam sotva čakali. Dajme teraz bokom hlavnú hviezdu celého balenia, na to bude dosť času o pár riadkov nižšie, poďme sa pozrieť na všetky tie predmety, ktoré podpísal sám ctený Alan Wake (vtip, aký dúfam pochopí každý hráč). Máme tu dostatočne hrubé zimné ponožky vhodné do akejkoľvek fujavice, ktoré sú navyše schopné zastúpiť aj iné praktické využitie (už ste si niekedy pred rande tlačili zrolované „fusakle“ do rozkroku?). Ďalej bejzbalovú čiapku s kovovou sponou na regulovanie veľkosti a logami ROG/AW, krásne puzdro s mnohými priehradkami, ale čo je pre nadobudnutie zmysluplnosti celého tohto nápadu vôbec to najdôležitejšie, mixážny pult určený na tvorbu vašich vlastných hudobných setov s patričnou linkou pre sample.

 
Kultúrny dom v plameňoch

 Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - Alan Walker - recenze)

Konečne sa dostávame k celkovému dizajnu samotného štrnásťpalcového laptopu, ale aj jeho pevného obalu, ktorý sa s pomocou USB-C kábla môže lusknutím prsta premeniť na improvizovaný mixážny pult ako vystrihnutý z promo letáku. Prvé slovíčko, ktoré vás napadne v momente, keď odklopíte veko s podivným gravírovaním odkazujúcim na akúsi digitálnu elektro schému, je „gramofón“. Presne ten má evokovať pevná kazeta ukrývajúca samotný notebook a presne to sa mi okamžite votrelo do srdiečka. Bol som síce jemne v rozpakoch z toho, že výrobca do obsahu balenia onen dátový USB kábel nezahrnul a ja som musel na prepojenie puzdra s počítačom použiť svoj vlastný, ale dejú sa aj väčšie katastrofy – mimochodom, už ste videli očkovaciu lotériu (poznámka poloslepého autora – ten kábel tam, samozrejme, bol, našiel som ho až v čase, keď som celý produkt balil na odchod k ďalšiemu recenzentovi)? Praktický plastový kryt s dotykovou plochou síce nemá slúžiť na nejaký priamy transport, ak by ste ho však chceli zobrať niekam von na akciu, dokáže sám zastúpiť obal od notebooku a ochrániť ho aj pri drsnejšej manipulácii. Aj keď celokovové šasi s magnetom zabraňujúcim náhodnému odklopeniu veka je samo o sebe schopné znieť drsné rany, čiže pridávané puzdro je už len ekvivalentom dvoch kondómov narazených na hlave uhrovitého pubescenta. Všetku energiu preberá pult priamo z laptopu a keď ho doň zapojíte, spustí sa špeciálny hudobný softvér, ktorý je určený na mix skladieb a úpravu zvukových efektov. V softvéri nájdete už predinštalovaný song od autora s iniciálami AW, môžete však doň napasovať akúkoľvek inú pesničku (samozrejme, len ak ju vlastníte, vy špinaví a po rume páchnuci piráti!). Celý tento nápad s prepojením dvoch svetov, čiže herného náradia a multimediálneho hudobného príslušenstva na tvorbu samplov, pochopiteľne, nemá glorifikovať len meno Alana Walkera. ASUS, a to som si overil priamo počas novinárskej prezentácie s menším kolom otázok a odpovedí, chce svojím verným zákazníkom ponúknuť fúziu ich vlastnej hudobnej tvorby s výkonným prenosným počítačom – elektro hudba je len jeden z konceptov, ktorý môžete do tejto rovnice začleniť. Kto má rád poctivý kresťanský rock plný obrátených krížov, nič mu nebráni obliať Alana vedrom svätenej vody. ROG Zephyrus G14 je vďaka svojím črevám stroj schopný uspokojiť akéhokoľvek náruživého hráča, ale práve pribalený mixážny pult ho celý súčasne prenáša do úplne novej sféry možného využitia. Samozrejme, v tejto limitovanej edícii však musíme upriamiť na všetky tie pestré insígnie klaňajúce sa britsko-nórskemu hudobnému producentovi, ktorý by si z tých platinových dosiek zinkasovaných počas svojej kariéry mohol pokojne odliať vlastnú sochu – možno by bola síce dutá, ale tak lepšie než LP platňou po holom zadku.

 Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - Alan Walker - recenze)

Edícia Alan Walker v podaní G14 je dozaista osobitým kusom hardvéru. Strojcovia mysleli na každý jeden detail a podarilo sa im preto na základnom kovovom a pevnom šasi vytvoriť krásnu paletu odkazov smerujúcich k známemu hudobníkovi. Začnime menej nápadným binárnym kódom 0100000101010111 na spodnej strane, ktorý v preklade znamená iniciály AW. Pokračovať môžeme textilnou aplikáciou na veku od panelu s QHD rozlíšením či krásne gravírovaným podpisom pri klasickom štítku ROG. Kto si však potrpí na skutočnú extravagantnosť, môže využiť priestor v rohu veka, kde sa nachádza dierkovaný AniMe Matrix panel – ten by ste za menší príplatok našli aj v klasickej verzii daného notebooku, ale v spojení s interakciou mixážneho pultu, keď sa celý panel rozbliká do rytmov vášho muzikálneho talentu, to razom dáva úplne iný význam. Celú paletu zmien môžeme uzatvoriť graficky pozmenenou a na prácu a zábavu dokonalou klávesnicou, kde písmená A a W nahradil znak samotného hudobníka. Ak si dobre spomínam (radšej som si to overil prostredníctvom archívu), tak v pôvodnej recenzii z apríla som produktu vyčítal nekvalitné a nekonzistentné podsvietenie klávesnice a absenciu webovej kamery. Druhý menovaný problém sa, samozrejme, nepodarilo napraviť, ale oceňujem, že práve táto limitovaná a exkluzívna verzia herného notebooku ROG G14 sa už za spomínané LED svetlá pod nízkoprofilovými klávesmi hanbiť nemusí.

 
Touchpad so skleným povrchom dostal art ekvalizéra

 Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - Alan Walker - recenze)

Ako ste určite zbadali aj sami, drvivá väčšina textu vyššie sa zámerne krútila okolo obsahu balenia vynovenej podoby známeho modelu Zephyrus G14, do ktorej odtlačil svoju dušu DJ a náruživý hráč Alan Walker. Všetko ostatné totiž môžeme sotva definovať ako nejaké nóvum, čo však priamo neznižuje kvalitu hardvéru a jeho nepopierateľný výkon. Táto dizajnovo inovovaná štrnástka s logom ROG prináša obrovskú výdrž batérie, brutálny výkon s presahom do troch sfér využitia a rovnako vysoko kvalitný 120Hz displej, aby vám však stálo za to zaplatiť takmer 2-tisíc eur za balenie s mixážnym pultom, čapicou, ponožkami a prenosnou taškou, musíte buď milovať Alana Walkera, alebo túžiť po rozbehnutí svojej vlastnej kariéry DJ-a. Nech už spadáte do jednej alebo druhej kategórie zákazníkov, kúpou tejto jedinečnej elektroniky si domov donesiete v súčasnosti najexkluzívnejší štrnásťpalcový herný laptop na svete a za týmto tvrdením si budem s radosťou stáť aj navzdory tomu, že jediné, čo som bol schopný pomocou zvukovej interakcie vyprodukovať, bol remix skladby Skákal pes přes oves s Beethovenovou siedmou symfóniou v A dur.

 
Exkluzívna verzia prenosného herného náradia s nečakaným presahom do sveta hudby



Za poskytnutí produktu na preview děkujeme společnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - Alan Walker - recenze)


CGwillWin