hw
recenze
Huawei Nova 9

Huawei Nova 9 - recenze
Huawei Nova 9 - recenze
12:33, 17.03.2022

Každý má nejakú svoju vetu. Môže ísť o osobný bonmot na tému životnej filozofie, s ktorým sa upokojuje vždy, keď je najhoršie alebo vetu, s ktorou zažil svojich pätnásť minút slávy. Akokoľvek si teraz myslíte, že vy v sebe nijakú takú vetu nenosíte, skúste trocha zaspomínať a zauvažovať. Verím, že skôr či neskôr vám práve ona pristane rovno na jazyku. Aby som vás v tomto bádaní trocha podpichol, prezradím vám svoju vnútornú frázu priam zrastenú s mojou pracovnou morálkou: aby si bol schopný aspoň nejakej objektivity, musíš v živote vyskúšať čo najviac vecí. Iste, niečo takto obšírne v sebe skrýva veľa potencionálnych prekážok. Ak radi čítate moje články, prípadne ich už zvládnete aspoň čiastočne zosumarizovať a priradiť im jednotlivé kategórie, tak vám už je asi jasné, že tá moja vlastná veta nebude len takým mlátením prázdnej slamy. Nedávno som sa pustil, v duchu jej motivačnej podstaty, do testu mobilného telefónu od značky, ktorá je pre mňa totálne neprebádanou pôdou – o to viac som sa na celý ten proces tešil. Treba motivovať samého seba, pretože bez elánu a chuti do práce nemôže na jej konci ostať nič zaujímavé, snáď len zoznam holých a neosobných faktov. Budeme sa preto spoločne rozprávať o novinke z dielne čínskej telekomunikačnej a hardvérovej spoločnosti Huawei, ktorej meno je vlastne rovnako nositeľom istej vety. V tomto prípade dokonca viet, keďže by sme Huawei mohli parafrázovať do podoby „skvelý úspech“ alebo „Čína je schopná“.

Dizajn, fotky, batéria a čo ešte treba?

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Viem, že sa to chcete v duchu alebo nahlas spýtať, preto nebudem otáľať a začnem rovno známou skutočnosťou. Áno, Huawei sa s Google portfóliom aplikácií nekamaráti už od vydania modelu nova 5T a nič sa nemení ani s príchodom deviatky. Po niekoľkoročnej prestávke tu máme telefón s cenovkou inklinujúcou ku strednej triede avšak s prémiovými funkciami, za ktoré u konkurencie platíte oveľa viac. Tento stredný prúd, kde sa cena za telefón pohybuje okolo sumy 500 eur, je ideálnym na zapáčenie sa masovému publiku. Presne v tomto vidí potenciál aj pre mňa doteraz nepoznaný Huawei. Začnime už samotným dizajnom, ktorý by sa dal oprieť o slovíčko: elegancia. 175 gramov vážiaca doštička s 6,57 palcovým Full HD+ panelom s obnovovacou frekvenciou 120 Hz padne do ruky úplne ideálne. V základnom balení na vás čaká transparentné silikónové puzdro, pomocou ktorého je bezpečnosť v úchope o to istejšia. Z môjho pohľadu podstatnejšia je 66W nabíjačka nabíjajúca akumulátor s kapacitou 4300 mAh. Zadná časť mobilu je možno trocha neočakávane zo skla, našťastie sa vám v ruke aj bez uvedeného obalu vôbec nešmýka a nezanechávate odtlačky (kiež by sme niečo takéto mohli povedať aj o prémiových mobiloch v hodnote nad tisíc eur). U nás sú dostupné dve farebné prevedenia zadnej strany a rámu, konkrétne čierna a modrá – ich spojenie s uvedeným zadným krytom vytvára na priamom slnku krásny efekt odleskov. Čo sa týka dizajnu výrazne vystúpeného fotoaparátu, tak ten rovnako preklenul do nie zrovna štandardného tvaru pilulky, ktorú pozná každý lekár aj pacient.

Bez 5G kvôli USA sankciám

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Na pravej hrane nájdete ovládanie hlasitosti aj tlačidlo určené na zamknutie a odomknutie celého systému (to je umiestnené tesne nad stredom a tak naň dosiahnu aj užívatelia s krátkymi prstami). Spodná hrana bola vyhradená pre USB-C vstup, ďalej pomerne zle znejúci Mono reproduktor a slot na duo nanoSIM. Kto by očakával separátny vstup pre 3,5 mm audio kábel, bude asi trocha sklamaný. Čo sa týka celkovej konektivity, nova 9 zvláda Bluetooth 5.2, NFC a dokonca aj Wi-Fi 6+. 5G tu nenájdete, avšak s ohľadom na naše lokálne pomery to nevidím ako zásadný problém. Absencia spomínaného vstupu pre jack by mohla naznačovať aspoň čiastočnú odolnosť voči nepriaznivým podmienkam, avšak žiadna IP certifikácia sa oficiálne nekoná (rozhodne nebudete chcieť, aby vám tento mobil spadol do záchodu). Je však zaujímavé, že zásuvka, kam sa vkladajú SIM karty, má okolo hrany tesnenie, takže aspoň čiastočná snaha nenechať vodu vniknúť tu je. Poďme sa však pozrieť na príjemne zaoblený displej vybavený fóliou už v základe. Ide o 6,57 palcový OLED panel s podporou 120 Hz, kde si užívateľ môže zvoliť automatické prepínanie medzi štandardnom a nadštandardom. Výrobca síce udáva podporu HDR10, zabudol však špecifikovať, o ako odolné sklo tu vlastne ide. Čítačka odtlačku prstov bola integrovaná do spodnej časti pod displej a jej funkčnosť si nevyžaduje separátny komentár, keďže sníma ako dobre premazaný stroj. Telefón ďalej disponuje jedným z najprepracovanejších Always-On režimov aké som kedy mal možnosť vidieť – tie nastavenia sú v tomto prípade možno až prehnané.

Bez slotu na microSD kartu

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Pre Huawei je nova 9 veľkým návratom späť na scénu. Preto ma pochopiteľne zaujímalo, po akom procesore siahnu a ako na tom bude celkový výkon vnútorností tohto mobilu. V danej 4G konfigurácii má užívateľ možnosť oprieť sa o Snapdragon 778G prepojený na operačnú pamäť 8GB pri internom úložisku 128 GB. Výkon je tak istým štandardom, s ktorým bežný užívateľ nebude mať problém a pokojne si môže spustiť aj náročnejšie hry či aplikácie bez toho, aby nastalo akékoľvek spomalenie a iné technické komplikácie. Celkovo oceňujem teplotu prístroja, ktorý ani pri vyššej záťaži nevykazoval žiadny stupeň prehrievania. A ak už spomínam práve záťaž, určite je vhodné to celé premostiť aj smerom k batérii. Huawei nova 9 vás v tomto smere dokáže podržať jeden celý deň bez toho, aby ste sa museli nejako obmedzovať v zmysle používania. Batériu s dostatočnou kapacitou môžete nabiť pomocou uvedeného adaptéra (66W) a to už behom necelých 50 minút v prípade, ak idete z úplnej nuly až na sto percent. Výrobca nanešťastie nesiahol po možnosti bezdrôtového nabíjania, čo by sme pri jeho cenovke tak trocha očakávali. A čo si budeme na tomto telefóne spúšťať bez priamej podpory Google služieb? Ako určite dobre viete, Huawei prináša svoj vlastný obchod s aplikáciami, ktorý vám pod názvom AppGallery umožňuje dostať sa ku softvéru tretích strán. Porovnávať ich celkový počet so spomínanou konkurenciou, kam musíme zaradiť rovnako tak nahryznuté jablko, by bolo v súčasnosti asi neférové, keďže čas je neúprosný a AppGallery má na sebe stále snehobiele plienky. Výrobca si toto sám dobre uvedomuje a svojim zákazníkom ponúka možnosť vyhľadávať všetky inštalačné súbory pod jedným súhrnným softvérom, aj keď je jasné, že následne už je len na nich aby si dané balíčky rozbalili a pekne nainštalovali samy. Na všetko a teda aj na toto existuje nejaká tá skratka a konzument, ktorý bude ochotný si ju nájsť na internete, sa postupom času naučí telefóny Huawei používať bez toho, aby mu Google a Apple obchod nejako zásadne chýbal – kde je vôľa, tam je cesta (to je ďalšia vetička do zbierky).

Zachytiť ten správny moment

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Budem úprimný. Jedným z argumentov, prečo som chcel konečne otestovať telefón od toľko opakovanej firmy, bola kvalita fotoaparátu. Predmetná novinka totižto prichádza predovšetkým s ohromujúcim 50 Mpx snímačom, ktorému sekunduje ultraširoký 8 Mpx objektív, 2 Mpx makro a rovnako trocha zbytočný 2 Mpx hĺbkový senzor – aby toho nebolo málo, pre selfie tu máme 32 Mpx snímač. Hlavný RYYB senzor využíva technológiu Ultra Vision patriacu pôvodne do prémiovej sekcie ich mobilov, teda radu Mate a P. Ide o technológiu schopnú dostať do záberu oveľa viac svetla, čím telefón získava kredity aj v tmavších scénach. Tento senzor s veľkosťou 1/1,56 je rozhodne jedným z hlavných predností celého mobilu. Uvedomíte si to aj bez môjho navádzania už pri prvých pokusoch zachytiť ten správny moment v kolobehu bežného bytia, keďže fotografie, ktoré sa vám postupne začnú hromadiť v inventári sú skutočne schopné očariť. Tam, kde hlavný snímač ohuruje, sa zvyšok už tvári skôr menej schopne, aj keď nejde vyložene o nejakú katastrofu. Celkovo som bol z fotografií zachytených počas bežného dňa skutočne miestami až vo vytržení a to už vyše roka používam Samsung Note 20 Ultra. Problém však môže nastať v momente, kedy si samotné obrázky hodíte do počítača a zadívate sa na to trocha viac v ich originálnej mierke. Hovorím tu o akomsi nesúrodom spájaní detailov do jedného celku, čo vytvára jemne umelecký nádych. Ťažko sa to opisuje, keďže som niečo takéto ešte nevidel. Každopádne, najviac je to badať pri používaní ultraširokého objektívu. Video tvorba vám dáva priestor na záznam 4K pri 30 FPS – všetky vaše výtvory môžete upravovať priamo v softvéri telefónu a nie je preto nutné pátrať po separátnych aplikáciách. Kto však čakal vyššie snímkovanie, bude si musieť v prípade videí nechať zájsť chuť.

Sympatický mobil s akým je radosť pracovať

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)

Môj prvý vstup do portfólia mobilných telefónov čínskej spoločnosti Huawei dopadol vo finále viac ako dobre. Ich nova 9 ako metafora pre globálny návrat na scénu je dôstojným reprezentantom strednej triedy s nábehom na istý pocit prémiového vybavenia. Ponúka krásny OLED panel, vysokú výdrž batérie, elegantný dizajn bez zbierania nečistôt a ohromujúci fotoaparát. Už menej ma však potešila absencia ochrany pred vodou a prachom, Mono reproduktor, chýbajúci microSD vstup či manuálne aktualizovanie niektorých dôležitých aplikácií. Cez to všetko tu aj tak máme telefón, ktorý si nájde svoje miesto medzi konkurenciou a nezaberie mu to príliš veľa času a námahy.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei Nova 9 - recenze)


CGwillWin