recenze
Star Wars: Jabbův palác

Star Wars: Jabbův palác - recenze
Star Wars: Jabbův palác - recenze
08:29, 13.02.2022

Opäť raz som to musel prehryznúť a opäť raz som sa musel stať maximálnym profesionálom. Ten, kto z môjho pera, či respektíve v digitálnej forme skôr z mojich prstov, už niekedy čítal text spojený so slávnym sci-fi univerzom Star Wars, dobre vie, že ja túto IP nemám práve v láske. Dokážem ju tolerovať, dokážem o nej ako tak diskutovať v rovine pochopenia tej druhej strany, avšak keď dôjde na osobné pocity inštinktívne siaham po odznaku hviezdnej flotily a rovnako tak inštinktívne túžim vykričať svetu, čo je to skutočne komplexná sci-fi a prečo je Star Wars tak šialene chabou schránkou. Niečo také si však v recenzii na produkt bazírujúci práve na licencii hviezdnych vojen samozrejme dovoliť nemôžem, a tak zase raz prehĺtam horkú slinu, oboma rukami tlačím na dvere od chrámu našich testov spoločenských hier a pozývam vás do paláca alternatívnej verzie žabiaka Kermita.

Tak veľké mená a tak malé balenie?

Klik pro zvětšení (Star Wars: Jabbův palác - recenze)

V roku 2012 sa Seiji Kanai postaral o malú veľkú revolúciu v rámci kartových hier, keď pomocou známeho vydavateľstva prišiel so značkou Love Letter. V našich končinách ide o spoločenskú zábavu s minimálnym počtom kariet známu ako Milostný dopis, ktorá zažila mnoho spodobnení s rôzne populárnymi svetmi. Star Wars: Jabbův palác je aktuálnou verziou konceptu milostných dopisov a keďže ide o systém minimalistický a súčasne praktický, pre milovníkov univerza SW by tak vo finále mohlo ísť o jasnú trefu do čierneho. Než si však zoberieme akékoľvek virtuálne šipky a začneme ich vrhať rovno do vašich peňaženiek, poďme sa pozrieť, čože nám to lokálne zastúpenie spoločnosti Blackfire vlastne prináša. Apropo, je to práve firma ADC, ktorá koncept milostných dopisov má pomerne rada, keďže s ním spojila aj údernú rukavicu nekonečna istého pána menom Thanos.

2 až 6 hráčov

Klik pro zvětšení (Star Wars: Jabbův palác - recenze)

Tento milostný dopis si môžete začať šepkať v zložení dvoch až šiestich účastníkov jednej partie, ktorých vek by mal byť na hranici deviatich až desiatich rokov - skúsenejším a mladším jedincom by som však zámerne projekt nezakazoval. Vašou úlohou je realizovať stratégiu pomocou vybraných postáv vyobrazených na kartách a prekonať všetkých okolo vyšším ziskom žetónov. Jedna partia by vám nemala zabrať viac než cca dvadsať minút čistého času, a tak, ako vidíte, ide o pomerne rýchlu a svojimi jednoduchšími pravidlami aj instantnú zábavu. Obsahom balenia sú už spomínané žetóny z tvrdšieho materiálu (13 kusov), 29 krásne ilustrovaných kariet (krásne v prípade, ak nie ste vysadení voči celému Star Warsu, respektíve voči pôvodnej trilógii) a jedno kvalitné textilné vrecúško, vďaka ktorému si môžete daný palác zobrať na cesty a nič sa vám pri tom nerozkotúľa.



Hostiteľ celej partie, Jabba the Hutt, je svedkom výkladu vopred zamiešaných kariet jednotlivých postáv - nájdete tu známych hrdinov ako Boba Fett, princezná Leia, chlpatý Chewbacca a chýbať nemôže samozrejme ani ten, čo chodí po nebesiach. Každý jeden účastník partie získa v prvom kole akúsi štartovaciu kartu a do stredu sa umiestni zvyšný balíček. V smere hodinových ručičiek si tak jednotlivci ťahajú jednu kartu z balíčku a následne ďalšiu vykladajú z ruky s okamžitou akciou. Jednotlivé postavy majú svojské schopnosti, a preto je atraktívne skúšať otočiť balík (tým končí prvé kolo) čo najskôr, aby ste sa mohli naučiť výklad jednotlivých možností. Každé kolo sa vyhodnotí na základe jednoduchých princípov o vlastníctve najvzácnejšej karty a ten, kto uspel, si môže zobrať jeden žetón. Akonáhle dosiahnete pravidlami daný počet žetónov, ste víťaz a môžete sa ísť vymočiť do spálne samotného Jabba - alebo niečo také. Samostatnou kapitolou sú však karty plánovania, ktoré menia vyhodnocovanie finálnych výsledkov. Každá jedna karta definuje iné podmienky výhry a tie sú napojené na univerzum hviezdnych vojen.

Nakoniec je to hlbšie, než som si myslel

Klik pro zvětšení (Star Wars: Jabbův palác - recenze)

Aj cez skutočnosť, že sa tu rozprávame o takmer identickom milostnom dopise, čiže surovom základe, na ktorý niekto našrauboval licenciu slávnej sci-fi rozprávky, samotná hra vo väčšom počte účastníkov dokáže zabaviť a prekvapivo ponúknuť aj komplexnosť v rámci plnenia kariet plánovania. Celé to však stále beží na vysokom stupni náhodných skutočností a to v sebe nesie istú hrozbu frustrácie z nespravodlivosti.

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Star Wars: Jabbův palác - recenze)


DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Milostný dopis od nechutnej verzie žabiaka Kermita

CGwillWin