speciál
Windows 11 z pohledu hráčů

Windows 11 z pohledu hráčů
Windows 11 z pohledu hráčů
12:39, 28.03.2022

Uživatelé Windows čekali na další verzi operačního systému Microsoftu už od roku 2015. Windows sice každý rok přinášely významné balíčky inovací, ale ta nová velká verze Windows s číslem 11 přišla až v říjnu 2021 a spolu s ní i řada technologických inovací.

Velký upgrade přinesl velké změny a nutno říct, že na začátku se to neobešlo zcela bez obtíží. Nová verze Windows za sebou má první měsíce existence a uvětšinu problémů tým Microsoftu už stihl ošetřit vydáním opravných balíčků, takže přechod na nový systém je dnes bezpečnější, plynulejší a bez potíží. Pokud jste doposud váhali a odkládali upgrade na nejnovější Windows 11, přichází čas přehodnotit své rozhodnutí a dát novému systému šanci. Windows 11 totiž přináší několik zajímavých nových funkcí i pro hráče a na ty hlavní se nyní podíváme blíže.

Jak na upgrade operačního systému a co můžete očekávat od nových funkcí ke zvýšení výkonu
DirectStorage

DirectStorage je (doslova) něčím, co „mění hru“. Tato technologie umožňuje NVMe SSD diskům odesílat herní data přímo na grafickou kartu, a obejít tak zcela CPU. Doposud byla cesta herních dat mnohem delší – nejprve se ukládala do paměti RAM a následně putovala do CPU ke zpracování, aby se vrátila (dekomprimovaná) zpět do paměti RAM. RAM je až poté poskytla GPU na vykreslení a další zpracování. To proces značně brzdilo.

Nová technologie (přesněji nové API) DirectStorage umožňuje přímo z NVMe disku posílat data do GPU, což pro hráče znamená konec dlouhého čekaní na načítacích obrazovkách a citelně plynulejší hraní. Vlna nadšení, kterou technologie DirectStorage vyvolala, přesvědčila Microsoft a ti potvrdili, že zpřístupní DirectStorage zpětně i do Windows 10, takže i když se rozhodnete neinovovat na Windows 11, budete moct využívat výhod DirectStorage, tedy za předpokladu, že máte v počítači moderní rychlý NVMe disk. Tato technologie totiž funguje pouze s kompatibilními NVMe PCIe 3.0 a PCIe 4.0 SSD disky, jako třeba paměťmi Kingston FURY Renegade nebo KC3000, protože právě SSD disky nové generace vám umožní plně využít rychlosti toku dat, a zprostředkují vám tak ten nejlepší herní zážitek.

Zdá se tedy, že ať už se rozhodnete zůstat u Windows 10 nebo přejít na nové Windows 11, právě nyní je ideální čas na inovaci počítače. Jedno z nejefektivnějších řešení je instalace nového moderního disku NVMe SSD, abyste si mohli naplno užívat výhod technologie DirectStorage. V kombinaci s případným upgradem paměti a celkovým navýšením kapacity úložiště vám tato vylepšení výrazně posunou výkon PC, a tím i celkový herní zážitek.

Automatické HDR

Windows 11 nabídne hráčům posun po grafické stránce, a to díky funkci Auto HDR. Jedná se o technologii, která automaticky vylepšuje vizuální stránku hry bez nutnosti zásahů ze strany uživatele. Windows 11 dokáže automaticky rozpoznat monitor, který je kompatibilní s HDR a následně zlepší vykreslování barev ve hrách podporujících DirectX 11 nebo novějších s vylepšením dynamického rozsahu. Auto HDR je proto skvělý způsob, jak bez možná komplikovaného nastavování získat nejlepší vizuální herní zážitek, ovšem jen s kompatibilním monitorem.

Herní režim

Nastavení systému Windows 11 umožňuje hrám aktivovat volbu Herní režim. Tím se automaticky upraví výkon distribuovaný ostatním aplikacím tak, aby hra mohla běžet plynuleji. Potlačí nepotřebné aplikace na pozadí, a tím uvolní systémové zdroje primárně pro danou hru. Ta díky tomu může běžet plynuleji a rychleji se načítat, protože dostane např. větší výkon CPU.

Xbox Game Pass

Co nelze nezmínit, je integrace herní služby Xbox Game Pass od Microsoft přímo do nové verze systému Windows 11. Hráčům nabízí rychlý přístup k předplatnému her, které jsou součástí této služby. Uživatelé tak mají prakticky okamžitý přístup ke knihovně s výběrem více než 100 aktuálních her, které můžou hrát zdarma. Windows 11 bude rovněž podporovat hraní Xbox her přes cloud, což ocení především majitelé PC se slabšími grafickým kartami.

A co kompatibilita?

Minimálním požadavkem, který musí splňovat váš počítač, abyste mohli používat Windows 11, je 64bitový procesor nebo systém na čipu (SoC) nejméně s dvěma jádry a 1GHz frekvencí. Znamená to, že byste měli mít v PC nebo notebooku (alespoň podle údajů poskytnutých Microsoftem) nejméně následující procesory:

· Intel Core 8. generace (Coffee Lake, Whisky Lake) nebo novější

· AMD Zen+ (Ryzen 2000, Threadripper 2000, Ryzen 3000G APU) nebo novější

Tento seznam však není konečný, protože i některé starší procesory můžou být kompatibilní se systémem Windows 11. Zásadní změnou je, že tento operační systém jako první z rodiny Windows, nenabízí 32bitovou verzi. Ačkoliv systém pracuje na 64 bitech, nemusí se uživatelé bát, že by nespustili starší aplikace. Pro ně mají Windows režim zpětné kompatibility.

V případě že bude nutné přistoupit na hardwarové změny, je třeba zvážit, zda není vhodná i výměna dalších součástí PC, aby pomalejší komponenty práci PC nezpomalovaly. Otázkou je také, zda nakonec nebude výhodnější výměna celého počítače než jen upgrade starších součástí. Určitě vám doporučujeme navštívit webové stránky Windows a ověřit si případnou kompatibilitu vašeho PC s Windows 11 pomocí volně dostupné utility.

Velikost DRAM a disku

Důležitým aspektem je také minimální kapacita paměti DRAM a datového úložiště. Pro Windows 11 je podle specifikace Microsoft minimální požadavkem kapacita DRAM alespoň 4 GB (jedná se však opravdu o nouzové řešení, za optimální velikost se dnes považuje alespoň 16 GB). Kromě kapacity je potřeba vzít v potaz i nedávný přechod z 8 na 16Gbit technologii DRAM a kompatibilita s nejnovějšími procesory Intel (8. generace a novějšími). Právě zde je klíč k odpovědi na otázku, zda je vaše zařízení vhodné k přechod na systém Windows 11.

Další specifikace uvádějí, že pro běh OS je nutné mít úložiště s minimální kapacitou 64 GB. Podobně jako v případě pamětí RAM toto číslo považujeme za minimum ke spuštění systému, nikoli k bezproblémovému chodu aplikací nebo her. Ty mají výrazně vyšší nároky (mnohé hry dnes jen pro základní instalaci vyžadují desítky gigabajtů volného místa, nemluvě o stejné velikosti pro případné aktualizace). Větší kapacita DRAM a vyšší rychlost úložiště jsou nezbytné k jejich plynulejšímu chodu a celkové lepšímu hernímu zážitku.

Co je TPM 2.0?

Nová Windows výrazně zvyšují míru kybernetické bezpečnosti. Před ohlášením Windows 11 nebyl pojem Trusted Platform Module (TPM) příliš známý. Dnes je tato technologie ovšem nezbytná k tomu, abyste mohli používat Windows 11. Vyžaduje ji totiž přímo systém.

Samotný TPM je kryptoprocesor umístěný přímo na základní desce počítače. Jeho úkolem je chránit počítač před útoky na hardwarové úrovni pomocí integrovaného kryptografického klíče. Jeho funkce podporuje nejen samotný OS ale i jiné systémy a aplikace. Jelikož jde o hardwarové řešení, považuje se za mnohem bezpečnější, než je softwarové šifrování. Na základě hardwarové a softwarové konfigurace dokáže vytvořit cosi jako nezaměnitelný digitální otisk.

Tyto čipy jsou běžnou součástí počítačů už asi deset let, ale masovějšího využití se dočkaly teprve nyní. Teprve s příchodem Windows 11 se technologie TPM minimálně ve verzi 2.0 vyžaduje přímo při instalaci systému. To je jeden z hlavních důvodů, proč na některých starších PC nelze spustit přímo instalaci či upgrade Windows 11, ačkoli jinak splňují minimální požadavek na 64bitový CPU i na operační paměť.

Chcete-li zjistit, zda má váš počítač procesor TPM 2.0, vyhledejte v nabídce Start Windows Zabezpečení, vyberte položku Zabezpečení zařízení a poté Podrobnosti bezpečnostního procesoru. Ujistěte se, že Verze specifikace je 2.0, protože předchozí verze nebudou kompatibilní. Využít také můžete i už zmiňovaný nástroj k ověření kompatibility s Windows 11, který mimo jiné zkontroluje i vyžadovanou podporu TMP 2.0.

Shrnutí

Nadšení kolem Windows 11 je stále větší a není obtížné pochopit proč. Pokud jde o vytvoření nového operačního systému, zdá se, že Microsoftu se skutečně podařilo zohlednit specifické potřeby hráčů. Mnoho odborníků a recenzentů dnes, i přes počáteční problémy, hodnotí Windows 11 jako dosud „nejlepší Windows“ a pro hráče se velmi brzy stanou novým standardem.

Pro spotřebitele představují Windows 11 ideální příležitost k inovaci počítače, aby už dnes mohli začít plně využívat všech výhod, které nový operační systém přinese.



CGwillWin