hw
recenze
ROG Zephyrus G14

ROG Zephyrus G14 - recenze
ROG Zephyrus G14 - recenze
12:42, 22.04.2022

Ešte než vám začnem referovať o kvalitách ďalšieho exkluzívneho herného kúsku z dielne ROG, neodpustím si menšie historické okienko. Sú to už dva roky, čo ASUS spustil predaj svojho plne kompaktného laptopu Zephyrus G14 napriek tomu, že v tom čase samozrejme ani len netušil, aký populárny krok z dlhodobejšieho hľadiska vlastne robí. Štrnástky sa v priebehu krátkeho obdobia stali nesmierne obľúbeným železom pre hráčov s prienikom do kreatívneho prostredia, a to aj napriek skutočnosti, že sami tlačili svojich majiteľov do istej línie kompromisov. Keďže však ASUS rok čo rok inovuje a mení svoje zavedené koncepcie, dôležitému progresu neunikla ani nová verzia Zephyrus G14, ktorej celková kvalita posúva latku očakávaní ešte vyššie. Čo nové tento rad vlastne prináša a čo všetko sa od vydania starších modelov zmenilo – to vám povieme v nasledujúcich riadkoch.

Viac AniMe a menej kompromisov

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - recenze)

Prvé, čo vám okamžite udrie do očí, a je jedno o ktorej z dvoch predávaných farebných verzií sa rozprávame (biela alebo čierna), sú tri významné novinky. Prvou je integrácia webovej kamery s IR overovaním vašej tváre (staršie modely boli bez kamier), druhou je proporčne o 50 % väčší track-pad a v neposlednom rade zmena pomeru strán na 16:10. Možno si poviete, že zmena mierky z 16:9 na 16:10 nemá žiadny valný dopad na užívateľa a jeho vnímanie, obzvlášť pri 14-palcovom paneli, avšak opak je pravdou, o tom vám viac poviem neskôr. Republika pre hráčov tak skutočne chce inovovať a práve na vyššie vymenovaných príkladoch zmien jasne poznať, že výrobca počúva v prvom rade názory komunity túžiacej po zmenách. Okrem už spomenutých a dozaista dôležitých úprav nám inžinieri prinášajú aj aktualizovaný AMD hardvér, čo má priamu súvislosť s oveľa účinnejším systémom chladenia. Vylepšeniu podlieha, samozrejme, aj vizuálny doplnok v podobe AniMe panelu, umiestneného na vonkajšom veku. Ako vidíte, tých prvkov, či už zmenených, alebo len čiastočne upravených, je viac, a preberieme ich postupne počas opisu hardvéru.

Pôsobivý dizajn

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - recenze)

Zephyrus G14 a model 2022 nám do redakcie dorazil v najdrahšej konfigurácii s doplnkom zvaným AniMe Matrix. Vďaka nemu mala testovaná vzorka o zopár gramov viac a celková hmotnosť sa zastavila na 1,72 kg. V prípade 14-palcového herného laptopu vyrobeného z kovu a schopného odolať aj drsnému zaobchádzaniu ide o adekvátnu hmotnosť, a to pripočítajte výkon postavený na procesore AMD Ryzen 9 a na grafickej karte AMD Radeon RX 6800S pri 16 GB DDR5 (všetko s možnosťou rozšírenia na 32 GB).

Po stránke dizajnu naďalej dominuje kompaktnosť – model 2022 prešiel aj zoštíhlením, takže hovoríme o úplne novom šasi, ktoré viac s predchádzajúcimi verziami nespájajú spoločné krivky. Pocity však zostávajú nezmenené. ROG Zephyrus G14 vyzerá aj v roku 2022 neskutočne príťažlivo a nesie v sebe nezameniteľný nádych moderného pokroku. Ostré hrany, tenké rámiky, Ergolift pánty, ktoré zdvihnú zadnú časť zariadenia a pomôžu tak s lepším prúdením vzduchu, výraznejšie gumičky zo spodnej strany a dokonca úplné vyklopenie panelu až o 180 stupňov – toto je rovnako malá veľká novinka. Apropo, keď už som pri tom, notebook je po novom na stole oveľa väčšou stabilnejší a počas hrania alebo práce sa tak nemusíte obávať jeho chuti cestovať kade-tade.

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - recenze)

Zmenou prešili aj reproduktory, respektíve ich umiestnenie. V minulosti sme ich vždy našli v blízkosti dlaní a často sa stávalo, že si užívateľ tlmil zvukovú kulisu vlastnými rukami. Po novom ich už však nájdeme tesne pod vrchnou hranou panelu, čím sa zvuk nepreruší.

Akonáhle zariadenie spustíte a súčasne sa rozsvieti klávesnica a aj LED ikonky na prednej hrane, všimnete si ďalšiu praktickú zmenu. Starší model disponoval nešťastne umiestnenou ikonografiou a keď padla noc, malé diódy blikali o rám obrazovky a rušili tak prezentovaný obsah. Túto prekážku sa vo verzii pre aktuálny kalendárny rok podarilo odstrániť začo dávam strojom ďalší palec smerom hore.

Pri prezeraní si jednotlivých vstupov k ich výraznej zmene nedošlo, snáď až na čítačku microSD kariet UHS-II. Tak či onak, zákazník má možnosť využiť HDMI 2.0b, klasické Audio Jack combo, 2x USB-C (3.2) a 2x USB-A (3.2). Zariadenie vám jednoducho sprostredkúva všetku potrebnú konektivitu.

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - recenze)

Aby sme ostali verný faktom, určite nemôžem opomenúť ani vynovený, v tomto texte už neraz spomínaný AniMe Matrix panel. Vrchné dierkovanie obrazovky zaznamenalo nárast v počte LED bodov o 19 %, a tak je teraz možné vizualizáciu nastaviť na oveľa pestrejšie normy. Po novom nám ASUS dokonca umožňuje hrať sa na vonkajšom paneli menšie arkádové hry, aj keď na tento aspekt som reagoval s menším zívnutím. Oveľa viac sa mi páčila široká paleta individuálnych nastavení obsahu premietaného na vonkajšom veku, zatiaľ čo ja sa usadím v kaviarni s režimom OP a vypijem si chutnú kávičku s respirátorom na očiach – ostaňte sami sebou za každých protipandemických opatrení. Dajme však nateraz humor bokom a vráťme sa k testovanej vzorke. Po otvorení QHD panelu pomocou jedného prsta vám do očí udrie obrovský a veľmi potešujúco reagujúci track-pad. Medzi ním a medzerníkom na klávesnici je neuveriteľne tenká čiarka, čo výzoru dodáva zaujímavý minimalistický vzhľad. Tak, ako tomu bolo už pri starších modeloch G14, aj tentokrát ma klávesnica potešila. Reakcie spínačov sú rýchle a spoľahlivé, to všetko pri jemnom odpore a nulovom hluku. Proporčných úprav sa dočkal medzerník ako aj smerové šípky, ktoré sú tentoraz oveľa širšie, čo kvitujem s úsmevom a s pochopením – stačilo obetovať jedno bezvýznamne tlačidlo. Na hranie ako aj prácu je táto klaviatúra viac ako vhodná.

Horúci vzduch už nefúka priamo do panelu

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - recenze)

Aj keď ASUS v danom modeli naďalej razí politiku bez RGB doplnkov, podsvietenie a jeho regulácia cez softvér Armory Crate doznali vylepšenia. Tentokrát sa nemusíte obmedzovať na jeden farebný odtieň, dokonca sa zlepšila aj celistvosť jasu – ak si dobre spomínate na moje staršie recenzie predchádzajúcich modelov, jedným z negatív bolo často práve zle spracované, respektíve nesúrodé podsvietenie. Výrobca do top modelu už neintegroval čítačku odtlačkov prstov do hlavného tlačidla a všetka bezpečnosť je odkázaná na vyššie spomínanú webovú kameru s IR. Kamera funguje obstojne, aj keď po nasadení okuliarov, ktoré ste pri prvom nastavovaní nezaevidovali, vás do systému nepustí.

Od klávesnice a bezpečnosti by sme sa teraz mohli odpichnúť smerom k obrazovke. Spomínate si na mnou uvádzaný pomer 16:10? ASUS ho do svojich prenosných počítačov začal húfne integrovať z dôvodu oveľa lepšieho pocitu počas prezerania obsahu, respektíve dosiahnutiu väčšej plynulosti. Ťažko sa niečo takéto opisuje formou textu, lepšie daný efekt vidieť na vlastné oči, každopádne nech už chcete na tomto laptope robiť čokoľvek, na čo bol jeho výkon uspôsobený, vďaka 16:10 vás dej na obrazovke pohltí oveľa viacej než na staršom formáte pomeru. Samotný IPS displej ponúka rozlíšenie 2560 x 1600 pri obnovovacej frekvencii 120 Hz a odozve 3ms. DCI-P3 na 100% a svietivosť úžasných 500 nits. Rozprávame sa teda o farebne krásne zadefinovanej obrazovke, ktorá vďaka uvedenej odozve neprináša žiadne problémy počas online hrania a zároveň je schopná naservírovať vám plátno, na ktoré sa budete chodiť s radosťou pozerať – komu by daná veľkosť nevyhovovala, stále má možnosť pomocou HDMI pripojiť notebook k väčšiemu monitoru.

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - recenze)

Testovaný model Zephyrus G14 (GA402R) je plne v réžii čriev od AMD. Máte tu CPU Ryzen 9 (6900HS) a GPU Radeon RX 6800S. Výkon, s akým nemáte problém rozbehnúť akúkoľvek súčasnú videohernú produkciu a súčasne si upraviť nejaké to video alebo fotografiu. O chladenie sa postará parná komora s tekutým kovom prepojeným na grafiku aj na procesor, čím je systém schopný schladiť akékoľvek nežiadúce tepelné návaly. Po novom sa autorom podarilo odkloniť ventilovanie horúceho vzduchu smerom k obrazovke, a teraz už všetko smeruje mimo nej, čo je veľké pozitívum. K zmenám však v prípade akumulátora neprišlo a všetko ostáva na pleciach 76 WHrs batérie, pri kancelárskej práci poskytuje možnosť fungovať približne osem hodín, avšak akonáhle spustíte náročnejšiu hru, čas sa skráti viac ako o polovicu –samozrejme, platí mnoho premenných, pod ktoré spadá nastavenie jasu, aktivovanie AniMe efektu a v neposlednom rade aj konfigurácia stroja. Čo viac dodať? ROG Zephyrus G14 vo verzii 2022 ma v konečnom dôsledku nesmierne potešil a jasne vidieť, že ASUS chce naďalej počúvať svojich zákazníkov a prinášať im čo najkvalitnejšie herné/pracovné notebooky v praktickom balení. Nová G14-ka je toho jasným dôkazom, a keď si odmyslím miniatúrne negatíva, vo finále ide o stroj, s ktorým by som sa nebál spriateliť na niekoľko rokov a následne túžiť po jeho ďalšej verzii. Suma sumárom, ide o výkonné a praktické zariadenie zabalené do moderného dizajnu, s ktorým sa nemusíte báť pustiť do akéhokoľvek projektu.



Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - recenze)

Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G14 - recenze)


CGwillWin