hw
NVIDIA představuje DLSS 3, výkon navýší až čtyřnásobně

NVIDIA představuje DLSS 3, výkon navýší až čtyřnásobně
11:04, 21.09.2022

Společnost NVIDIA představila NVIDIA DLSS 3, technologii využívající AI pro dosažení až několikanásobně vyššího výkonu, která pod hlavičkou NVIDIA RTX zahajuje novou éru renderingu pomocí neuronových sítí pro hry a aplikace.

DLSS 3 staví na aktuálně vedoucí pozici společnosti v technikách využívajících superrozlišení akcelerované pomocí umělé inteligence. Přináší jak vynikající kvalitu obrazu, tak až čtyřnásobný výkon oproti nativnímu vykreslování. Nabídne také rychlou odezvu, která definuje komplexní herní zážitek.

Technologie byla poprvé představena během streamu GeForce Beyond: Special Broadcast konaném u příležitosti letošního GTC. Společně s ní byly zveřejněny také informace nejnovějších GPU GeForce RTX řady 40 založených na nové architektuře společnosti NVIDIA Ada Lovelace.

"DLSS je jedním z našich nejlepších vynálezů a umožnilo využití ray-tracingu v reálném čase. DLSS 3 je dalším velkým skokem pro hráče a tvůrce," řekl Jensen Huang, zakladatel a generální ředitel společnosti NVIDIA. "Naše průkopnická práce v oblasti neuronového vykreslování pomocí RTX otevřela nové universum možností, kde AI hraje hlavní roli při vytváření virtuálních světů." DLSS 3 se již těší široké podpoře herního ekosystému, technologii integruje více než 35 her a aplikací.

Klik pro zvětšení (NVIDIA představuje DLSS 3, výkon navýší až čtyřnásobně)

DLSS 3: Výkon znásobený pomocí AI

Kombinace využívání AI a ray-tracingu způsobila revoluci ve videohrách. Současně přináší dramatické zlepšení kvality obrazu a zároveň značné navýšení výkonu, což bylo před uvedením platformy GeForce RTX nevídané.

V případě DLSS 3 jde o nejnovější iteraci kritikou oceňované technologie Deep Learning Super Sampling. Díky novým Tensor jádrům čtvrté generace a novému Akcelerátoru optických toků na GPU GeForce RTX řady 40 přináší novou funkci Optical Multi Frame Generation.

Ta dokáže generovat zcela nové snímky, nikoliv pouze jednotlivé pixely, a přináší tak další navýšení výkonu. Nový Akcelerátor optických toků začleněný do architektury NVIDIA Ada Lovelace analyzuje dva sekvenční snímky ve hře a vypočítává data pohybových vektorů pro objekty a prvky, které se ve snímku objevují, ale nejsou modelovány tradičními pohybovými vektory herního enginu. To výrazně snižuje vizuální anomálie při vykreslování některých prvků, jako jsou např. částice, odrazy, stíny nebo osvětlení, pomocí AI.

Dvojice snímků ze hry v superrozlišení spolu s pohybovými vektory enginu i optického toku jsou poté zadány do konvoluční neuronové sítě, která analyzuje data a automaticky generuje další snímek pro každý frame vykreslený přímo ve hře. Jde o první případ pro vykreslování her v reálném čase.

Kombinace snímků generovaných DLSS se snímky pro DLSS v superrozlišení umožňuje systému DLSS 3 rekonstruovat sedm osmin zobrazených pixelů pomocí AI. Díky tomu lze počet FPS navýšit až čtyřikrát oproti vykreslování bez DLSS. Protože ke generování snímků pomocí DLSS dochází v rámci postprocesu na GPU, lze snímkovou frekvenci navýšit i v případě, že hru limituje výkon CPU. Jde např. o hry s náročnou fyzikou nebo rozsáhlými světy. DLSS 3 zde umožní GPU GeForce řady RTX 40 vykreslovat hru s až dvojnásobnou snímkovou frekvencí, než jakou je schopno CPU zvládat. Integrace DLSS 3 také zahrnuje technologii NVIDIA Reflex, která synchronizuje práci GPU a CPU, čímž zajišťuje optimální odezvu a nízkou latenci systému.

DLSS 3 již využívají herní vývojáři. Podpora ve více než 35 hrách a aplikacích již brzy

Nárůst výkonu pomocí DLSS 3 je přínosem i pro vývojáře her. Technologie míří do nejpopulárnějších herních enginů jako Unity a Unreal Engine. DLSS 3 se také těší podpoře řady předních světových herních studí. Podporu technologie oznámilo již více než 35 her a aplikací, mezi něž patří:

● A Plague Tale: Requiem
● Atomic Heart
● Black Myth: Wukong
● Bright Memory: Infinite
● Chernobylite
● Conqueror's Blade
● Cyberpunk 2077
● Dakar Rally
● Deliver Us Mars
● Destroy All Humans! 2 - Reprobed
● Dying Light 2 Stay Human
● F1 ® 22
● F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch
● Frostbite Engine
● HITMAN 3
● Hogwarts Legacy
● ICARUS
● Jurassic World Evolution 2
● Justice
● Loopmancer
● Warhammer 40,000: Darktide
● Marauders
● Microsoft Flight Simulator
● Midnight Ghost Hunt
● Mount & Blade II: Bannerlord
● Naraka Bladepoint
● NVIDIA Omniverse
● NVIDIA Racer RTX
● PERISH
● Portal With RTX
● Ripout
● S.T.A.L.K.E.R 2: Heart of Chornobyl
● Scathe
● Sword and Fairy 7
● SYNCED
● The Lord of the Rings: Gollum
● The Witcher 3: Wild Hunt
● THRONE AND LIBERTY
● Tower of Fantasy
● Unity
● Unreal Engine 4 & 5

Protože DLSS 3 staví na integraci DLSS 2, mohou jej vývojáři snadno implementovat do titulů s podporou právě DLSS 2 nebo NVIDIA Streamline.

DLSS 3 přichází 12. října

DLSS 3 budou podporovat GPU GeForce RTX řady 40 a jeho uvedení je naplánováno na středu 12. října, kdy bude na trh uvedena vlajková loď GeForce RTX 4090. Další podrobnosti jsou k dispozici na stránkách GeForce.com a NVIDIA.com, včetně dalších podrobných informací o GeForce RTX řady 40 a technologii NVIDIA DLSS.


DALŠÍ

CGwillWin