hw
NVIDIA Studio usnadňuje tvorbu videomappingu v domácích podmínkách

NVIDIA Studio usnadňuje tvorbu videomappingu v domácích podmínkách
12:12, 01.11.2022
Novinky v NVIDIA Studio

Nejnovější aktualizace populárních aplikací umožňují využít potenciál GPU GeForce RTX 4090:

OBS Studio verze 28.1 přidává podporu kódování AV1 s novým enkodérem NVENC. Kvalita obrazu bude odpovídat o 40 % vyššímu datovému toku než doposud. Navíc s AV1 přibyla podpora vysokého dynamického rozsahu.

Video AI společnosti Topaz Lab ve verzi v3.0 představila model stabilizace pomocí umělé inteligence. Dokáže identifikovat pohyb kamery a na jeho základě transformovat snímky pro eliminaci roztřesení záběru. Aktualizace také přinesla AI model pro tvorbu zpomalených záběrů nazvaný Apollo, který zvládá pracovat s nelineárním i rozostřeným pohybem. Kromě toho byla do verze 3.0 přidána funkce umožňující využití více modelů AI současně v rámci jednoho projektu. Lze tak najednou pomocí AI upscalovat záběry a zároveň je stabilizovat. Tyto funkce a modely běží na GPU NVIDIA až 1,25× rychleji díky využití vývojové sady softwaru NVIDIA TensorRT. Aplikace nyní také podporuje oblíbený duální kodér NVIDIA AV1, který uživatelům umožňuje spouštět náhledy z více vstupních video souborů a exportovat několik projektů současně.

VTube Studio nedávno integrovalo aplikaci NVIDIA Broadcast a nabízí sledování pohybů i výrazu obličeje pomocí umělé inteligence. K používání aplikace stačí jednoduchá webová kamera, takže není potřeba drahý specializovaný hardware.

Společnost NVIDIA také ve spolupráci s ON1 přinesla masivní zvýšení výkonu v aplikaci ON1 Resize. Pokročilé efekty lze nyní aplikovat více než 2x rychleji a na dalších vylepšeních se pracuje.

Seriál In the NVIDIA Studio tento týden představuje halloweenem inspirovaná díla Erica Tualleho (s uměleckou přezdívkou ATOM) a Saboura Amirazodiho.

Videomapping strašidelného domu

Sabour Amirazodi ze společnosti NVIDIA vytvořil strašidelnou podívanou jako videomapping na svůj dům. Využil k tomu software MadMapper akcelerovaný pomocí GPU a jeho funkci "structured light-scan". Na svůj dům promítal sérii kontrastních čar a snímal je pomocí digitální zrcadlovky propojené s NVIDIA Studio notebookem osazeným GPU RTX A5000. Po té s pomocí nástroje v Cinema 4D porovnávajícího kamery vytvořil základ 3D scény. K dokončení modelu pro přesnější mapování pak použil lidar kameru na svém telefonu.

I v procesu samotné tvorby animací se široce uplatnila jeho GPU díky možnosti akcelerovat s její pomocí práci ve viewportu i řadu efektů. Během projektu vzniklo 225 GB video souborů, které se skládají z přibližně 18 000 snímků v rozlišení 4K. "Bez GPU RTX A5000 bych v žádném případě nebyl schopen všechny tyto snímky vyrenderovat," říká Sabour. Na otázku, proč vynaložil tolik úsilí, odpovídá: "Moje děti. Kvůli pandemii jsme nemohli dodržet naši tradici návštěvy strašidelného domu v Disneylandu, takže jsem musel strašidelný dům vytvořit u sebe doma."

Fotogrammetrie v domácích podmínkách

Krátký film Mr. Pumpkin od Erica Tualleho využívá fotogrammetrii, metodu generování 3D modelů ze série fotografií. Základem bylo video rotující dýně vytvořené pomocí podomácku vyrobené otáčivé podložky. Poté přišlo nahrání videa do Adobe After Effects, export obrazové sekvence v Adobe Substance 3D Sampler a následné zpracování do Maxon Cinema 4D.

"Je to opravdová revoluce, když můžeme takové snímání pohybu provádět doma, zatímco dříve by bylo nutné najmout kompletní motion-capture studio," poznamenal ATOM. Model po té upravil do finální podoby a zasadil do scény. Práce s ní včetně nasvícení byla rychlá a snadná díky viewportu akcelerovanému pomocí GeForce RTX 4090.


DALŠÍ

CGwillWin