hw
V dětství neviděl na jedno oko, dnes s pomocí NVIDIA Studio tvoří oceňovaná díla pro VR

V dětství neviděl na jedno oko, dnes s pomocí NVIDIA Studio tvoří oceňovaná díla pro VR
15:36, 30.11.2022

Hsin-Chien Huang je talentovaný 3D grafik a profesor na katedře designu při National Taiwan Normal University. Cesta za úspěšnou kariérou v oblasti grafického designu však byla trnitá. Huang v dětství přišel o zrak na pravém oku a zpět jej získal až díky darování rohovky od dárce. Důležitý životní moment jej přivedl k tvorbě obsahu pro virtuální realitu, kterým by se s ostatními podělil o své jedinečné vidění světa. Ve své práci se nechává inspirovat okamžiky svého života a využívá VR k vyvolání emocí. Společně se svým týmem využívají k tvorbě svých děl řadu špičkových kreativních programů, které těží z akcelerace a funkcí umělé inteligence poháněných GPU GeForce RTX, která je podle Huanga pro tvorbu 3D obsahu nepostradatelnou.

Rostoucí popularita přivedla Huanga v roce 2018 až do Hollywoodu. V populární televizní show America's Got Talent tehdy předvedl ukázku své VR tvorby. Šlo tehdy o první demonstraci kombinace snímání pohybu a virtuální reality v reálném čase prezentovanou na živém pódiu.

Klik pro zvětšení (V dětství neviděl na jedno oko, dnes s pomocí NVIDIA Studio tvoří oceňovaná díla pro VR)

Dnes představuje svůj projekt Samsara, který v sobě propojuje možnosti virtuální reality a umělecké vyjádření cesty života, smrti, spirituality a probuzení. Samotný název díla totiž odkazuje na koncept znovuzrození, cykličnosti veškerého života, hmoty a existence, který je základem většiny indických náboženství. Ve VR je tak díky Samsaře možné prožít role z pohledu různých lidí i zvířat. Huangova fascinace tímto konceptem se ukazuje i na skutečnosti, že se zaregistroval se jako dárce orgánů s představou, že rohovka jeho pravého oka bude pokračovat v cestě k dalším lidem, kteří ji mohou dostat po jeho případné smrti.

Práci na VR projektu urychlují moderní technologie

Práce ve VR může být často nelineární. Huang tráví značný čas prototypováním a iterací nápadů, aby se ujistil, že jsou realizovatelné a lze je sdílet. Se svým týmem proto naprogramuje a vytvoří několik 3D animací a interakcí, z nichž vybírá ty nejlépe odrážející zamýšlené emoce.

Klik pro zvětšení (V dětství neviděl na jedno oko, dnes s pomocí NVIDIA Studio tvoří oceňovaná díla pro VR)

K úspoře času využívá různé nástroje pro parametrické modelování v aplikacích Autodesk Maya, Houdini, iClone a Unity. Klíčové při nastavování 3D geometrických objektů je, že tvary lze měnit po úpravě parametrů, jako jsou rozměry nebo zakřivení - odpadá tak nutnost přetvářet model od začátku. To umělcům šetří spoustu času, zejména ve fázi konceptu.

GPU GeForce RTX se uplatní v řadě úkonů, např. při bakingu světel, akceleraci viewportu pomocí DLSS nebo ve fotogrammetrickém software RealityCapture, který výrazně těží z NVIDIA CUDA jader.

"Přestože rozlišení takto naskenovaných modelů je nízké, má estetiku pixel artu," řekl Huang. Modely dále zpracovává v Unity, aby jim dodal jedinečný digitální styl.

Více informací o Huangově tvorbě nabízí aktuální blog In the NVIDIA Studio a také jeho stránka.


DALŠÍ

CGwillWin