hw
Sony představuje ovladač pro handicapované

Sony představuje ovladač pro handicapované
10:02, 05.01.2023

Sony, resp. sekce týkající se PlayStationu měla kdysi moto "For The Players", které s příchodem PS5 nahradilo "Play Has No Limits", což se nyní snaží dokázat i svým novým ovladačem pro handicapované nesoucím prozatím název projekt Leonardo.

Základem nového hardwaru je kulovité těleso, které bude osazeno 8 tlačítky, které bude možno volitelně nadefinovat podle potřeb konkrétního hráče. Například místo mačkání R2 + L2 bude možnost zmáčknout jen jedno tlačítko pro obojí. Z těla ovladače dále vystupuje část pro analogovou páčku, která bude zastoupena hned ve 3 variantách a bude i polohově nastavitelná dle možností gamera. Variantou bude i použít "Leonarda" v kombinaci s druhým nebo s klasickým ovladačem PS5 a utvořit tak jeden virtuální ovladač.

Klik pro zvětšení (Sony představuje ovladač pro handicapované)

Podporovány budou i pomůcky třetích stran, pro které jsou v zařízení připraveny 4 AUX vstupy, které umožní připojení dalších páček, atd. Podle Sony bude ovladač navíc možné připojit k mnoha pomocným trojnožkám a držákům usnadňujícím handicapovaným hráčům hraní. O tom, že nejde o pouhá přání vycucaná z prstu svědčí skutečnost, že hardware vznikl v úzké spolupráci s řadou odborníků a samotných hráčů.

Cena ani datum vydání ovladače prozatím nejsou známé. Společnost ve své zprávě prozatím konstatuje, že zařízení je stále ve fázi vývoje a feedbacků od zainteresovaných stran. Vzhledem k jeho představení si však dovolím hádat, že bychom se ho však mohli teoreticky dočkat ještě letos.


DALŠÍ

CGwillWin