hw
recenze
LucidSound LS15X

LucidSound LS15X - recenze
LucidSound LS15X - recenze
12:50, 08.02.2023

Je to už viac než sedem rokov, čo sa na scéne s hernými headsetmi sčista-jasna zjavila značka LucidSound. Už behom krátkej doby sa jej podarilo pretlačiť na popredné miesta svetových médií a to hlavne z dvoch dôvodov. Z pohľadu marketingu totižto vždy dobre zafunguje zaujímavý príbeh stojaci za vznikom nenápadného projektu a ten si LucidSound vedel patrične nachystať - firmu totižto založilo niekoľko bývalých veteránov z prostredia herného biznisu, aby komunite ponúkli svoje nedoceniteľné skúsenosti a skúsili bežné vnímanie herných slúchadiel posunúť na vyššiu kvalitatívnu úroveň. Druhým dôvodom bol fakt, že už prvotné testy samotných modelov jasne naznačovali, že PR frázy tentokrát nutne nemusia znamenať zavádzanie koncového zákazníka. Dnes, dva roky od odkúpenia rovnako známym výrobcom, nie len herných periférií, spoločnosťou PowerA, je LucidSound definitívnym stelesnením kvality a ja som preto nesmierne rád, že sa nám do redakcie konečne podarilo dostať vzorku ich najpredávanejšieho headsetu. Poďme sa teraz naň spoločne pozrieť a overiť si tak všetky tie vyššie spomínané predpoklady.

Pre každého

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Bezdrôtový herný headset LucidSound LS15X stojí necelých sto euro a bez problémov ho dokážete zohnať aj u lokálnych predajcov kvalitného herného hardvéru. Jedná sa o náhlavnú súpravu primárne určenú pre konzoly značky Xbox, kam spadá nie len staršia Xbox One generácia, ale aj tá aktuálna Xbox Series rodinka. Spárovanie s desktopom je rovnako samozrejmosť, každopádne, ak by ste mali doma len konkurenčný PlayStation, spoločnosť LucidSound ponúka aj voči tejto značke farebne odlíšený model označený koncovým písmenom P. Poďme sa teraz pozrieť pod veko balenia. V nie zrovna odolnej papierovej krabici nájdete okrem samotných slúchadiel aj odnímateľný mikrofón, micoUSB kabeláž (áno, v tomto prípade sme ešte jednou nohou v minulosti), a príslušnú papierovú dokumentáciu. Aj keď je LS15X možné pripojiť priamo aj prostredníctvom 3,5 mm Jack káblu, ten sa v balení nanešťastie nenachádza. Produkt váži niečo málo cez 270 gramov a svojou rýdzo plastovou konštrukciou by sa dal zaradiť skôr do nižšej strednej triedy - bez výrazného prispenia kovových materiálov sa to tak trocha dalo očakávať. Treba si však uvedomiť, že v danej cenovej relácii, kde sa testovaná vzorka dnes pohybuje, je fakticky drvivá väčšina konkurencie, čo do bezdrôtových headsetov, spracovaná identicky ak nie ešte horšie.

Dobrý nápad

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Po dizajnovej stránke sa LucidSound LS15X dá ohodnotiť viac ako pozitívne. Iste, stále by mohol niekto namietať cielené kopírovanie iných výrobcov, avšak do čerta!, toto sú slúchadlá a nie osobný automobil a sotva dokážete byť kreatívny na miliónkrát videnom výzore spotrebnej elektroniky - to je niečo také ako keby ste sa hnevali na výrobcov televízorov, že dookola vyrábajú len veľké svietiace dosky a nevedia prísť s niečím novým a nápaditým. Takže áno, LucidSound LS15X vyzerá ako iné slúchadlá, ale to je pre nich maximálnym komplimentom. Schéma ovládania, naopak, prináša jeden zásadný nápad, za ktorým je jasne cítiť invenciu už v úvode spomínaných veteránov. Predmetný model má totižto po oboch stranách mušlí integrované otočné plochy, kde jedna slúži na regulovanie úrovne hlasitosti a naopak druhá reguluje balans medzi chatom a hrou. Tento super nápad povyšujú súčasne aj dva spínače v strede mušle, kde jeden vám vypne kompletne audio a druhý zase snímanie mikrofónu. Všetko podstatné, čo potrebujete počas hrania alebo počúvania hudby, máte tak okamžite po ruke a ide o maximálne intuitívnu schému ovládania, na ktorú si nebudete musieť zvykať ani len jednu sekundu - tak sa to robí do psej matere! Na hranách klapiek sa ešte nachádzajú fyzické spínače pre zapnutie slúchadiel a aktiváciu ekvalizéra s troma zvukovými modusmi - jeden z nich priamo pomáha zvýrazniť kroky súperov počas online hier.

Pohodlie aj po dlhom nosení

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Testovanú vzorku som tradične skúšal overiť aj pri nárazových testoch - ide o situácie, kedy headset cielene hádžem na tvrdý povrch stola a sledujem, čo sa s ním počas toho deje. Akokoľvek je daný produkt celý z plastu, ani pri častých dopadoch na tvrdú plochu sa z neho nič neodlomilo a sprievodný zvuk pri následnom nastavovaní výšky hlavového mostu a náklonu mušieľ sa nijako nezmenil. Pohodlie pri dlhodobom nosení v tomto prípade garantuje pamäťová pena v hlavovom moste a koženkou obalené vankúšiky nad 50mm meničmi. Tieto pohodlné vankúše je možné z konštrukcie dať dole, čo nebýva tiež vždy úplnou samozrejmosťou. Tlak mostu je nastavený s citlivosťou a aj keď by som si vedel predstaviť trochu vyššiu úroveň pasívneho odhlučnenia, headset drží na hlave pevne a to aj pri hektickom trhaní krku. Navyše, ani po takmer celodennom nosení som nepociťoval žiadnu prehnanú potrebu si amputovať uši a strčiť ich do mrazničky, čo berte ako ďalšie pozitívum. Pozornému oku určite neunikne jedna zaujímavosť na ľavej hrane mušle. Ide o miniatúrnu dierku, umiestnenú tesne nad vstupom pre zasunutie odnímateľného mikrofónu, ktorá v sebe skrýva sekundárny vstavaný mikrofón. Pýtate sa načo je dobré mať u headsetu dva mikrofóny? Výrobca tvrdí, že ten štandardný by ste mali používať na hranie hier a ten vstavaný naopak na prípadné telefonovanie cez mobil. Má to však jednu praktickú nevýhodu. LucidSound LS15X nemá BT a preto ho môžete s mobilom prepojiť len cez 3,5 mm Jack vstup a ani ten už dnes zďaleka nie je u mobilov štandardom. Preto síce oceňujem snahu dodať zákazníkovi niečo naviac, avšak v tomto prípade je výsledok skôr polovičatý, keďže využiť vstavaný mikrofón na hranie vôbec neodporúčam, kvalita prenosu totižto nie je tak dobrá.

A čo ten zvuk?

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)

Hlavný mikrofón, ak to tak môžem nazvať, je dostatočne dlhý a flexibilný. Tam kam si ho umiestnite tak tam aj ostane. Veľkou výhodou je červené LED svetielko na jeho konci, ktoré indikuje aktivované stlmenie snímania hlasitosti a rovnako tak aj dostatočná schopnosť potláčať okolitý ruch. Za predpokladu, že by som LucidSound LS15X musel, aj na základe jeho plastového šasi, zaškatuľkovať ako nižšiu strednú triedu, tak zvuk aký dokáže vytvoriť v rámci celoplošných klapiek, je na tom rozhodne výrazne lepšie. Meniče zvládajú vykresľovanie rôznych detailov aj mimo aktivácie na to určeného EQ profilu (Signature Sound) a jediné čo mi tu chýbalo, bola vyššia basová linka. Pri spárovaní s konzolou Xbox Series a PC bolo možné aktivovať priestorový zvuk Windows Sonic, ktorý môžem spokojne označiť za prémiový, takže nevidím dôvod, prečo by ste uvedený headset nemohli využívať aj na reprodukciu vašich obľúbených skladieb. Záverom som si pre vás nechal obligátne zhodnotenie výdrže batérie. Garantovaných pätnásť hodín, ktoré uvádza aj PR leták sa mi podarilo opakovanie naplniť a preto je možné s týmito slúchadlami vydržať v online svete celý jeden úmorný deň a než pôjdete zaľahnúť na matrac, stačí headset zase hodiť na nabíjačku a do rána je opäť v plnej kondícii. Kto momentálne pátra po cenovo dostupnom a kvalitnom headsete určenom pre PC a konzoly, celosvetovo známa značka LucidSound má pre neho, minimálne v prípade LS15X, jasného favorita.

Záverom vám už ponúkam klasicky audio nahrávku z mikrofónu, kde si môžete overiť už spomínanú schopnosť potláčania okolitých ruchov priamo na vlastné uši. Ako sa povie.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti LucidSound

Klik pro zvětšení (LucidSound LS15X - recenze)


CGwillWin