recenze
Life is Feudal: Forest Village

Life is Feudal: Forest Village - recenze
Life is Feudal: Forest Village - recenze
07:17, 08.07.2017

Nezávislé štúdio Bitbox Ltd. by vám nemuselo byť nijako cudzie, zvlášť v ponímaní ich jednej jedinej proklamovanej značky menom Life is Feudal. Predsa len sa nestáva veľmi často a nie je to vôbec bežné, že si jedna firma vybuduje nejakú povesť pomocou špecifického konceptu a ten následne pretaví do troch odlišných hier. Práve takto by sa dal charakterizovať príbeh IP Life is Feudal, ktorá dodnes číta už tri rôzne tituly. V roku 2015 to bol Life is Feudal: Your Own, na ktorý nadviazala MMO verzia a tú dnes uzatvára stratégia z rovnomenného sveta s podtitulom Forest Village. Práve na posledný menovaný projekt hodíme svoje fundované očko a trošku sa o ňom teraz spoločne porozprávame.

Spoločnosť Bitbox založil ruský vývojár Vladimir Piskunov, ktorý svoje skúsenosti zbieral na škole v Izraeli a za pôsobisko si zvolil krajinu neobmedzených možností, USA.

Klik pro zvětšení (Life is Feudal: Forest Village - recenze)

Slovným spojením o neobmedzených možnostiach môžeme v podstate charakterizovať samotné rozšírenie tejto budovateľskej stratégie z obdobia fiktívneho stredoveku. Koncept počíta s vopred špecifikovanou mapou ostrova, ktorú si môžete jemne upraviť podľa svojich predstáv. To znamená, že okrem vtipného názvu (tu sa nikdy neubránim nutkaniu a svoju úrodnú zem nazvem po rodnom meste) si môžete zvoliť určitú veľkosť zeme, jej geografické zasadenie a rovnako povoliť nepredvídateľný systém prírodných katastrôf. Následne už ste vrhnutý do neexistujúceho príbehu o malej skupinke utečencov, ktorí skúšajú začať nový život na neznámom ostrove a ich prežitie bude plne záležať na vašom odhodlaní konať v ich prospech. Aj keď ja osobne mám rád samotný žáner stratégií a dosť často ho vyhľadávam, k tejto hre som pristupoval trošku skepticky. Už len jedna z jej hlavných odlišností voči konkurencii, ktorá spočíva v možnosti prepnúť sa priamo do očí každého jedinca na ostrove a konať činnosti akčne a z prvej osoby, vo mne vyvolával onen pocit nerozhodnosti vývojárov o presné definovanie toho, čo vlastne chcú. Našťastie boli však moje predsudky úplne zbytočné.

Náročnosť sa dá nazvať vysokou a plné preniknutie do duše tejto hry chce kus odhodlania.

Klik pro zvětšení (Life is Feudal: Forest Village - recenze)

Je tomu skutočne tak. Vaša malá a skromná komunita si potrebuje v nehostinnom prostredí začať čo najskôr budovať bezpečný domov a aby nedochádzalo k úmrtiu či odlivu populácie, budete musieť poriadne makať dňom aj nocou. Začnete pekne od piky, priamo u vody, pri dreve a kamení. Manažment a strategické aspekty vás začnú učiť postupne klasickým nutnostiam, kam patrí zháňanie obživy, stavba prístreší, budovanie obrany pred nebezpečnou zverou. Nech už si zvolíte akýkoľvek povrch vášho ostrova, nutnosť jeho transformácie podľa vašich predstáv bude chcieť priložiť nielen ruku na myš pekne z výšky, ale sem tam sa priamo zapojiť aj do interakcie z prvej osoby. Prechod kamery od leteckého pohľadu do "FPS" je po technickej stránke viacmenej plynulý a nemal som s ním väčšieho problému ani pri plne obsadenom ostrove. Samozrejme, že nič nie je až tak ideálne a všetko rovnako závisí na výkone vášho PC. Optimalizácia je ale slušná aj na staršie stroje, čiže plus pre ruskú vývojársku školu.

Nutnosť sa neobmedzovať len na pohľad z výšky a sem tam skočiť aj nohami na zem pramení v dôležitej schopnosti poznávania zložitého terénu.

Klik pro zvětšení (Life is Feudal: Forest Village - recenze)

Strategické možnosti sú na vysokej úrovni a určite práve vďaka nim som bol pri skladaní svojej vlastnej civilizácie spokojný. Bavilo ma posielať rybárov na vodu, rovnako ako mi bolo sympatické meniť stromy na stovky kúskov stavebného materiálu. Najväčšie sympatie som však našiel v zadosťučinení udržania si spokojnosti medzi ľudom. Hladomor totižto číha na každom kroku a Life is Feudal: Forest Village v tomto ohľade nie je príliš tolerantnou hrou. Stačí pár dní bez jedla a už vám klesá populácia ruka v ruke so spokojnosťou a to je veľký problém, ktorý treba riešiť logickými rozhodnutiami. Toto vidím ako veľký dôvod, prečo investovať do ďalšej verzie tejto indie série a nájsť v nej svojské čaro. Rovnako originálne je prepojenie počasia na možnosť ochorenia. Jednoducho, ak je vonku zima, každý má vyššie percento šance ochorieť a pokojne aj zomrieť. Aby ste podobným veciam predišli, je nutné svoje obyvateľstvo vybaviť teplým oblečením a pravidelným prísunom vitamínov. Všetko je teda jeden cyklus, ktorý začína správnym poľnohospodárstvom a končí rýchlou reakciou na zmenu počasia.

Celý systém nepostráda logiku a napríklad, ak sa vaša civilizácia rozrastie, logicky príde k uhynutiu určitých zástupcov fauny a flóry.

Klik pro zvětšení (Life is Feudal: Forest Village - recenze)

Vyššie som sa v krátkosti zastavil pri možných katastrofách. Tak ako nevyspytateľné počasie môže privodiť veľa problémov, sa razom môže stať váš ostrov terčom ničivého hurikánu či útoku bleskov a následných požiarov. Takýmto veciam sa len ťažko dá zabrániť, aj keď ich môžete minimalizovať logickým rozmiestnením určitých stavieb. Časom ale prídete na to, že nie všetko sa dá odvrátiť a skôr či neskôr vás hra tak či tak nakoniec potrestá. Súhrn môjho testu sa viacmenej niesol na pozitívnej vlne, čo nerád kazím, ale poďme teraz trošku pochrúmať tie chrupavky a kosti, ktorým sa nový Life is Feudal nevyhol. Základnou, a asi najväčšou, chybou je zbierka nepríjemných bugov, ktoré často kazia dojem z inak sympatického manažmentu. Bude to chcieť veľa opráv, aby zalepili dosť razantné diery v hrateľnosti. Čo však už asi nikdy zalepené nebude, sú sľuby vývojárov, ktoré avizovali ešte pred vydaním oveľa viac strategických možností, ktoré by ich hru odlíšili od konkurencie. Preto je dosť možné, že vám práve Forest Village pripomenie napríklad celkom populárny Banished. Nebudem tu kategorizovať a vynášať slová o kopírovaní či odcudzení nápadov, zvlášť v dnešnej dobe, kedy sa niečo podobné jednoducho skrýva za slovom "inšpirácia".

Life is Feudal: Forest Village nie je stopercentná záležitosť pre milovníkov klasických stratégií a budovateľských hier. Obsahuje veľa technických prešľapov a pre niekoho vysokú náročnosť udržania populácie v kladných číslach. Ak však máte radi výzvu a nevadí vám občasné padanie hier, je možno práve tento produkt určený na dlhé teplé večery pri fľaške vína. Aj preto nemôžem popierať fakt, že som sa jednoducho bavil a je dosť možné, že ešte aj dlho budem.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Reverb inc

Klik pro zvětšení (Life is Feudal: Forest Village - recenze)

Recenzovaná verze: PC

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Life is Feudal: Forest Village - recenze)

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Táto hra má tvrdú kožu, pod ktorú neprenikne každý, avšak nezaslúži si lynčovanie na základe technických nedostatkov či nenaplnených sľubov

CGwillWin