hw
recenze
Keychron Lemokey L1

Keychron Lemokey L1 - recenze
Keychron Lemokey L1 - recenze
08:06, 30.05.2024

Pred časom som vás, našich verných čitateľov, zoznámil s mesiášom mechanických klávesníc, spoločnosťou Keychron. Áno, v rámci recenzie na ich ultimátnu klaviatúru s názvom Q6 PRO som neváhal siahnuť do talónu metafor, ostatne s tým problém nemám nikdy, aby som z neho vylovil až takto silné prirovnanie. Verím, že ak ste samotný text toho času dočítali až do konca, dokázal som pred vami predostrieť dostatok dôkazov na obhájenie nielen vlastných tvrdení, ale aj celkových kvalít testovanej vzorky. A ak si dobre spomínate, formou bonusu som predznamenával plánované pokračovanie v zmysle overovania kvalít ďalšieho hardvéru nesúceho označenie Keychron. Konkrétnym výsledkom je nasledujúci text, ktorý vznikol po viac než mesiaci testovania modelu Lemokey L1, ďalšej plne kovovej mechanickej klávesnice s otvoreným softvérom, ktorá tentokrát cieli výhradne na milovníkov sedemdesiatpäť percentného rozloženia spínačov.

Ťažko sa vracia z raja...

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Neviem, možno som chcel aby mňa tentokrát špecialisti z firmy Keychron vlastne sklamali, pretože si nemyslím, že je voči ich konkurencii vhodné, predávať v rámci prémiových klávesníc takto suverénne náradie. Ja osobne pôsobím ako technologický redaktor na lokálnej scéne naplno už viac než desať rokov a za ten čas som mal možnosť komplexne zhodnotiť hardvér od výmyslu sveta, vrátane bohatej ponuky koncepčne rôznorodých klávesníc. Keby ste sa teraz retrospektívne pozreli na moje články, zoradili ich chronologicky na základe udelenia absolútnych známok a do toho ešte vypichli, čo i len malé negatíva, na špičke rebríčka by bolo len málo suverénov. Spomínali by sa tam v prvom rade továrne ako Logitech a ROG, kde špeciálne herná divízia spoločnosti ASUS posledné dva roky kvalitatívne vyložene tvrdí muziku a skutočným herným nadšencom ponúka istú formu dokonalosti. Po dvoch posledných testoch klávesníc od Keychronu však musím na rovnaký ak nie o pár milimetrov vyšší piedestál vytiahnuť práve mladú čínsku značku začínajúcu na písmeno K. V istom smere to nie je voči ASUSu úplne kóšer, keďže na rozdiel od nich sa Keychron sústredí cielene len na segment mechanických klávesníc a tomu podriaďujú svoj biznis od začiatku až do konca, avšak ja som tu od toho aby som testovaním odhaľoval chyby, vyzdvihoval negatíva a nezabúdal, ak to cena dovolí, porovnávať - to bez akýchkoľvek sympatií voči tej alebo onej značke. Pod takýmto nastavením nemôžem inak, než opäť raz začať jasným absolutórium a ešte než vôbec začnem vymenovávať prednosti Lemokey L1, označiť ju za jenu z najkvalitnejších 75% klaviatúr aké som kedy mal možnosť recenzovať.

Unikátny dizajn a chuť kovu na jazyku

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

To, čo je v prípade tohto hardvéru očividné, je dizajn a pri prvom dotyku aj vnímanie použitých materiálov. Strojcovia vybrúsili rám Lemokey L1 z hliníku (6030) a pomocou viac než dvadsiatky špeciálnych obrábacích úkonov následne docielili, že vám na stole pristane takmer dva kilogramy vážiaci diamant. Očarí vás opieskovaný povrch odolný voči zbieraniu škrabancov, ostro rezané kontúry a už spomínaný dizajn pripomínajúci industrializáciu s istým nádychom filmového sci-fi retra. Nazerať na Lemokey L1 z ľavej strany vo vás vyvolá úplne inú zmes pocitov, než z tej opačnej a ak sa budeme rozprávať o multimediálnej lište, umiestnenej po vašej ľavej ruke, tá z boku vyzerá ako súčiastka z vesmírneho raketoplánu. Dominanciu tu konkrétne preberá obrovské mechanické koliesko so sekvenčným pohybom, ktoré ladne prechádza do proporčne rovnako výrazného spínaču. Funkciou tohto okázalého výstupku je prepínanie režimov párovania klávesnice, kde mimo Bluetooth voľby (tri zariadenia súčasne) máte možnosť aktivovať klasický a extrémne malý USB-A dongle (2,4 GHz pripojenie s frekvenciou 1000 Hz) alebo ostať pri káblovom pripojení. Musím povedať, že zámerne zvolená tuhosť odporu aký predmetný prepínač kladie, vyvoláva počas interakcie s ním jedinečnú zmes pocitov. Opäť si pomôžem analógiou a tentokrát vás, aspoň takto pomocou písmeniek, posadím do kokpitu ikonického raketoplánu Starbug 1 z kultového seriálu Red Dwarf. Niečo také by sa ako kulisa v tejto, aj mnou, milovanej šou určite uplatnilo. Samotné koliesko si viete pomocou softvéru pochopiteľne upraviť do akejkoľvek príkazovej podoby a ja som si ho okamžite prepol na rolovanie webových stránok. Pre dotvorenie spodobnenia s filmovou kultúrou tu máme štvoricu vizuálne neoznačených spínačov, ktorá sa tiahne od rollera zvisle smerom dole a ktorá vyzerá ako zo záchodovej scény bondovky Zlaté Oko.

Konštrukčná celistvosť

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Keďže je telo Lemokey L1 kompletne kovové, tá neštandardne vysoká váha dokáže aj vďaka pogumovaným nožičkám udržať klávesnicu pevne na mieste, nech už ju položíte kamkoľvek na rovný povrch. Výrobca pod hornú platňu vložil hneď dvojité tesnenie, čo v kombinácii s plne premazanými spínačmi (testovaná vzorka mala konkrétne Cherry MX2A) vytvára počas práce s klávesnicou takmer úplné ticho. Apropo, keď už spomínam práve spínače, tak určite je na mieste uviesť aj detaily v rámci ich výmeny. Jedná sa o hot-swap systém, kedy je vám v rámci konektivity troch alebo piatich kolíkov umožnené voliť akékoľvek iné, či už od značky Keychron alebo inej firmy. V balení Lemokey L1 sa pre realizáciu takejto výmeny nachádza všetko potrebné náradie a dokonca aj hromada náhradných súčiastok. Proces výmeny je maximálne jednoduchý a skúsenejšie končeky prstov ju zvládnu dokonca aj bez akékoľvek náradia. Musím povedať, že pocit z písania a hrania na premazaných Cherry spínačoch s hladkými PBT krytkami je neuveriteľné vláčny a jemný. Je to ako keby ste zabárali končeky prstov do medu a už od prvého úderu si boli maximálne istý, že v zmysle interakcie dostanete bezchybnú odozvu. Súčasťou spínačov je v dolnej hrane aj LED dióda prezentujúca, pre mnohých, toľko potrebnú RGB kulisu. V základe je možné, bez akéhokoľvek nastavenia, prepínať medzi viac ako dvadsiatkou efektov, avšak akonáhle budete túžiť po komplexnejšej forme podsvietenia, nie je nič jednoduchšie. Stačí len aktivovať webové rozhranie otvoreného softvéru QMK/VIA. QMK je systém vytvorený pre klávesnice, vďaka ktorému si dokážete svojvoľne realizovať update zariadenia, priraďovať makrá a robiť sériu iných užívateľských regulácií. Naproti tomu systém VIA, fungujúci priamo na vašom webovom prehliadači, sa stará o to, aby všetky tie QMK zásahy boli zrealizované expresne rýchlo. Užívateľ má možnosť premapovať akýkoľvek spínač na klávesnici a vďaka graficky prístupnému rozhraniu samotného programu to zvládane aj úplný začiatočník. Proces funguje cez macOS, Windows alebo Linux.

Klávesnicu poháňa čip ARM s 256K Flash

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)

Dúfam, že to z vyššie posadeného textu nejako vyplynulo samé, každopádne ak nie, tak to pre istotu zopakujem; Lemokey L1 je modulárny kus hardvéru, kde zásah do jeho schémy nestojí a nepadá len na výmene spínačov. Užívatelia si môžu okrem nich meniť stabilizátory uchytené skrutkami o hlavnú dosku a opäť nie je nutné, aby sa jednalo o výrobok firmy Keychron. Po kompletnom rozobratí šasi sa viete v poslednej vrstve dostať dokonca aj k batérii. Jej kapacita je 4 000 mAh. Pri BT párovaní vás baterka dokáže, pri vypnutom podsvietení, podržať viac ako dvesto hodín. V prípade ak by ste si potrpeli na RGB diskotéku, onen údaj sa skráti na polovicu. Ja som s cieľom dosiahnutia, čo najnižšej latencie (pod 2 ms) a počas pripojenia prostredníctvom 2,4 GHz, nameral tri dni plného chodu s RGB efektom a naopak viac než šesť dní bez svetielkovania. Všetko sú to údaje s ktorými sa dá voči konkurencii pracovať vo viac ako pozitívnej rovine. Vo viac ako pozitívnej rovine, čo ste si už museli na sto percent všimnúť, sa niesla aj celá toto práve sa končiaca recenzia. Spoločnosť Keychron po nej ostáva jasným víťazom akéhokoľvek komplexného porovnávania mechanických klávesníc rôznych veľkostí, keďže k danej téme pristupuje s jasným cieľom; poskytnúť záujemcom o prémiové klaviatúry luxus hodný vystavovania na obdiv. Ich Lemokey L1 je vo všetkých ohľadoch technicky spoľahlivým umeleckým dielom a komu neprekáža očakávaná vyššia váha, ba naopak, kto ju vyžaduje, bude s investíciou do nej maximálne spokojný.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Keychron

Klik pro zvětšení (Keychron Lemokey L1 - recenze)


CGwillWin