hw
recenze
Samsung Galaxy Watch Ultra

Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze
Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze
10:20, 29.07.2024

Nová modelová séria inteligentných hodiniek od Samsungu, ktorú si pokojne môžeme kategorizovať pod siedmu generáciu, so sebou v prvom rade prináša dizajnovo kontroverzné Galaxy Watch Ultra. Tentoraz je namieste začať rovno cenou, ostatne sedemsto eur bežne za náramkové hodinky asi nedávate a práve ona cenovka je o to viac dôležitá, keďže Ultra model stojí dvakrát toľko peňazí, než základ v podobe Watch7. V čom presne je teda pridaná hodnota daného hardvéru a čo všetko pozitívne a negatívne som s ním počas mesiac trvajúceho testovania zažil, vám teraz s radosťou vyrozprávam.

Láska, nenávisť a spotené zápästie

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Zadanie pre dizajnérov v Samsungu znelo jasne; vymodelujte nám luxusne pôsobiaci hybrid medzi moderným a retro štýlom a nezabudnite do toho vtesnať štipku cudzieho korenia. Výsledkom je tá skutočnosť, že vizuálna stránka Samsung Galaxy Watch Ultra pripomína akýsi derivát doterajších modelov série Galaxy s jemným príklonom k Apple Watch Ultra. Musím sa vám teraz priznať. Keď som pred pár týždňami zobral, toho času ešte počas novinárskeho odhalenia nových skladačiek a hodiniek od Samsungu, do rúk práve Watch Ultra, mal som z ich dizajnu maximálne zmiešané pocity. Vyzerali jednoducho úplne inak, než by som v rámci nejakej vývojovej postupnosti sám očakával a akokoľvek som sa pri skúmaní hodiniek tváril ako pes s karamelkou v hube, dnes, po mesiaci aktívneho nažívania s predmetnými hodinkami, to vidím už úplne inak – zamiloval som si ich. Preto chápem, že vizuálny aspekt testovanej vzorky nemusí ani náhodou padnúť do oka väčšine, ale rovnako tak musím výrobcu vlastne obdivovať, že to celé dotiahol do finálnej podoby a nezľakol sa nejakej, v rámci interných štúdií, dozaista naznačovanej kontroverzie.

Prémiový produkt

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Hodinky Galaxy Watch Ultra sú u nás dostupné len v jednej veľkostnej verzii (47 mm s váhou 60,5 g) a rovnako len s konektivitou LTE (je jedno, či nemáte alebo nechcete eSIM, v tomto prípade neušetríte ani euro). Ak by pre vás daný rozmer a váha boli zásadným problémom, nepopieram tú skutočnosť, že hodinky na zápästí pôsobia skutočne mohutne, tak môžete ísť o triedu nižšie a investovať do Galaxy Watch7 – základné sedmičky sú v predaji ako 40 a 44 mm. Jediné z čoho si tak zákazník v rámci Ultra modelu môže reálne vyberať sú farebné verzie jeho titánového rámu, a samozrejme aj k nim príslušná farebná odlišnosť látkového, gumeného alebo silikónového remienku. Pri výbere z rôznych farieb hodiniek je vám konkrétne k dispozícii biela, strieborná alebo, a to bol aj môj prípad, sivá. Kombinácia oranžového remienku s prieduchmi po celom obvode s rovnako tak oranžovými detailmi na vrchnej hrane ciferníku, to prináša fúziu medzi prémiovým luxusom moderného biznismena a dušou večne spoteného športového nadšenca. Kto by si chcel pravidelnejšie kupovať a meniť rôzne remienky, určite uvíta jednoduchý systém odopínania pomocou jedného spínaču.

Zárubne a bazény nemajú šancu

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Z titánu vybrúsené šasi disponuje štandardom MIL-STD 810H, IP68 a vodotesnosťou 10 ATM. Je jasne vidieť, že Samsung týmto svojím doteraz vôbec najdrahším modelom inteligentných hodiniek cieli predovšetkým na ľudí vyhľadávajúcich dobrodružstvo. Hardvér zvláda rozsah extrémnych teplôt od -20 do 55 stupňov Celzia a rovnako tak by mal prežiť výstup do nadmorskej výšky až 9 000 metrov. Potápanie ráta s odolnosťou voči sladkej ale aj slanej vode, čo znamená, že na dovolenke pri mori sa už nemusíte nijako obmedzovať – predchádzajúci najdrahší model Samsung hodiniek disponoval vodotesnosťou len 5 ATM a to navyše len v sladkastých vodách. Aby ste si však údaj 10 ATM nejako nezačali pliesť s informáciou, že sa môžete do tejto hĺbky pokojne potopiť a ostať tam ako dlho len chcete, samotná odolnosť znázorňuje všeobecné zvládanie tlaku a v danej hĺbke ho nové Watch Ultra vedia zvládnuť maximálne po dobu desiatich minút – to je tak akurát na rýchlu objednávku v reštaurácii Chrumkavý Krab a rýchlo späť na hladinu. Každopádne, v tomto bode Samsung Watch Ultra jasne strácajú na konkurenčné Apple Watch Ultra 2, ktoré sú doslova certifikované ako potápačské náradie. Vysoký stupeň odolnosti voči mechanickému poškodeniu som počas testovania overil viackrát a to v momente, čo je u mňa bežnou praxou, keď som rámom hodiniek opakovane zavadil o kovové zárubne, schody a rám dverí od auta. Na testovanej vzorke to nezanechalo ani jeden jediný šrám.

Krásny a jasný displej

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Zámerne som vyššie v rámci opisu dizajnu nespomínal trojicu fyzických spínačov umiestnených na pravej hrane. Šetril som si to v spojitosti s hodnotením displeju a súčasne, ako akýsi oslí mostík, aj na presun do sféry monitorovania športu a zdravia ako takého. Poďme však na vec pekne postupne. Hodinky Galaxy Watch Ultra sú osadené 1,5 palcovým Super AMOLED panelom prekrytým vysoko odolným zafírovým sklíčkom. Displej ponúka rozlíšenie 480 x 480 pxl a šialenú svietivosť 3 000 nitov – práve vďaka svietivosti a ostrosti viete s hodinkami fungovať aj na priamom slnku bez toho, aby ste museli na zobrazený obsah škúliť ako zvárač bez prilby. Prebudenie panelu je možné tradične naklonením ruky, avšak ten z vás, kto by chcel rýchlejší spôsob, môže využiť dva postranné spínače – k nim si viete priradiť akékoľvek makro skratky a to pomocou vrstvenia opakovaného a viacnásobného stlačenia. Ako človek, ktorý svojho času nedal dopustiť na otočnú lunetu, čiže ovládací prvok, akým Samsung preslávil svoje prvé Galaxy hodinky, si v tomto prípade môžem tak maximálne utrieť spomienkovú slzičku. Každopádne, strojcovia nových Ultra hodiniek kompenzujú aspoň čiastočne absenciu otočnej lunety práve stredným rýchlo tlačidlom – k nemu si užívateľ dokáže rovnako priradiť viacero funkcií, ale primárne je tu predmetná korunka na bleskurýchle spustenie monitorovania fyzickej aktivity alebo napríklad spustenia stopiek.

Trojnásobný nárast výkonu

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Hodinky poháňa procesor Exynos W1000 (3nm) doplnený o 2 GB RAM a 32 GB interné úložisko – ide o rovnaký čip ako majú aj základné sedmičky. Papierovo sa rozprávame o najlepšom čipe aký si môžete vo svojich inteligentných hodinkách momentálne priať a v rámci série Galaxy, on sám o sebe, prináša až trojnásobný nárast výkonu voči minulej generácii. Verte mi, snažil som sa urputne a spúšťal aplikácie od výmyslu sveta, len aby som donútil operačný systém (Wear OS 5) aspoň trocha spomaliť, zaseknúť sa alebo zamrznúť. Nič také však nenastalo. Pravdou ale je, že ak si teraz retrospektívne pozriem svoje testovania všetkých smart hodiniek s Wear OS za posledné dva roky, len malé percento z nich malo softvérové problémy, akokoľvek mali menej výkonné črevá – na tomto formáte hardvéru aj tak nedokážete robiť žiadnu postprodukciu, nadnesene povedané, takže nároky nesiahajú prehnane vysoko. Čím sa však juhokórejský gigant môže voči konkurencii pochváliť, tak to svojou One UI 6 nadstavbou. V praxi ide konkrétne o implementáciu AI funkcií v rámci prekladov, úpravy fotografií a napríklad aj podporu funkcie Energy Score. Energy Score má za úlohu analyzovať niekoľko kľúčových zdravotných dát a na základe nich vám poskytnúť mapu vašej aktuálnej krivky regenerácie a výkonu v nadchádzajúcom dni. Ďalšou novinkou je možnosť spoľahnúť sa na dvojfrekvenčnú technológiu GPS (L1 a L5), ktorá rieši problémy presnej polohy a jej rýchleho zacielenia v prostredí veľkomiest – skryť sa v betónovej džungli pred GPS satelitmi bude v úvodzovkách oveľa väčší problém. Uvedená novinka funguje v praxi spoľahlivo, a aj keď som sa počas prechádzok po rozpálenom betóne medzi výškovými budovami skoro samo vznietil, následná kontrola presnosti mojej výpravy potvrdila oprávnenú relevanciu danej funkcie.

Športom k trvalej invalidite

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Presnejšie GPS môže pomôcť aj počas športových výkonov, špeciálne ak ste v tieni korún stromov, ostatne, monitorovanie športu ako takého súvisí aj s ďalšou novinkou, a to konkrétne batériou. Samsung do odolného šasi vložil akumulátor s kapacitou 590 mAh, vďaka ktorému viete pri náročnom spôsobe používania dosiahnuť viac než dvojdňovej výdrže, čo je v rámci celej Galaxy série obrovský pokrok – časté nabíjanie tak konečne odpadá. Klasické sedmičky sú na tom o niečo horšie, 44 mm verzia je vybavená 425 mAh článkom a 40 mm zase 300 mAh batériou. Výhodou je dozaista očakávaná možnosť dotankovania energie pomocou bezdrôtového nabíjania, inak vám klasický spôsob nabíjania prostredníctvom pribalenej kolísky zaberie viac ako hodinu a pol. Ďalšou zmenou je v prípade Galaxy Watch Ultra a Watch7 zlepšený senzor tepu. BioActive Senzor prináša trojicu zásadných zmien, vďaka ktorým sú hodinky schopné kontinuálne (práve aj spomínaná batéria tomu pomáha) zbierať presnejšie dáta o kvalite spánku, okysličení krvi, tepe, krvnom tlaku a úrovni nahromadeného stresu. Testovanie presnosti zdravotných dát nazbieraných cez Watch Ultra som overoval dvojicou inteligentných prsteňov a odchýlky boli minimálne. Nie je to však len o známych procesoch. Ďalšou hot news je totižto napríklad funkcia AGEs index, ktorá pomocou sofistikovaného algoritmu ohľadom merania koncových produktov pokročilej glykácie v tele, dokáže odhadnúť váš biologický vek. K čomu je to dobré? Hodinky, respektíve ich softvérové rozhranie vo vašom telefóne, vám vedia dať hromadu odporúčaní na cielené zlepšenie vášho zdravia – Galaxy AI najprv meranie metabolizmu zarámuje do skóre na stupnici nula (rakva) až sto (poloboh) a potom vám poradí, čo ďalej. Zmenám neušiel ani monitoring spánku, ktorý po novom podlieha rozpoznaniu spánkového apnoe (funkcia je priamo schválená kompetentnými úradmi v USA) ako aj nepravidelného srdcového rytmu. Tak trocha som dúfal, že sa Samsung konečne v rámci monitorovania chrápania trocha pochlapí a začne zvukové nahrávky zbierať priamo cez mikrofón v hodinkách, avšak, nateraz ostáva v tomto smere všetko po starom a musíte si tak počas spánku umiestniť svoj mobil čo najbližšie k hlave – možno nabudúce.



Ultra model nových hodiniek Galaxy disponuje integráciou pohotovostnej SOS sirény (85 db), možnosťou kombinovania troch športových aktivít pod jeden súbežný monitoring (triatlon, duatlon alebo vaše vlastné kombinácie) a medzi podporovanými aktivitami som dokonca našiel aj americký futbal. Nadšencov do cyklistiky by naopak mohla potešiť prítomnosť FTP testu, ktorý mapuje funkčný prahový výkon na základe štyroch minút maximálneho vypätia, avšak, konkrétne k nemu mám pár poznámok. FTP je možné spustiť len cez mobilný telefón a len v rámci exteriéru – ak preto jazdíte v hale, alebo na trenažéri, máte smolu. O kvalite grafov a tabuliek lezúcich von na základe pozbieraných dát nie je nutné nejak zásadne polemizovať. Samsung si za tie dlhé roky cibrenia presnosti svojich senzorov dokázal zadefinovať istú softvérovú čistotu a preto vás výsledné údaje nemajú tendenciu zahltiť zbytočným balastom, ale naopak sa snažia vám poradiť zlepšenie – či už v stravovaní, spaní alebo športovaní.

Lepšie hodinky s Wear OS si dnes nekúpite

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)

Samsung Galaxy Watch Ultra sú jednoznačne najkvalitnejšie smart hodinky vybavené operačným systémom Wear OS a súčasne relevantnou konkurenciou nie len pre už vyššie spomínaný model od Apple. Ich vyššia cenovka však môže oprávnene odrádzať a v prípade, ak bežne s hodinkami vyložene nepotrebujete loziť po horách, alebo sopkách, nejde vám o vyššiu kapacitu batérie a špeciálny tretí rýchlo spínač, pokojne si vystačíte s klasickými sedmičkami. Kto si však potrpí na prémiovom spracovaní a unikátny dizajn modelu Ultra sa mu vyložene zapáčil na prvú dobrú, bez toho aby vysekával zmrznutého Yetiho z ľadovca a klobásky opekal nad lávou, bude v tomto prípade presne vedieť začo si vlastne pripláca. Súhrnným menovateľom Galaxy Watch Ultra a Watch7 následne dozaista ostávajú podrobné a presné analýzy zdravotných pochodov v našom každodennom cykle, či už počas sedenia za stolom alebo náročného športového tréningu.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch Ultra - recenze)


CGwillWin