hw
recenze
ASUS Zenbook S 16

ASUS Zenbook S 16 - recenze
ASUS Zenbook S 16 - recenze
09:57, 29.07.2024

Ja som človek, čo má po svojom dome strategicky rozmiestnených viacero funkčných notebookov tak, aby som v prípade akejkoľvek situácie vedel okamžite vstúpiť do online priestoru a realizovať sa v ňom - pracovne, rekreačne, jednoducho, ako si to daná situácia vyžaduje. Vôbec najstarším členom tejto mojej, metaforicky povedané, elektrónkovej rodiny je druhá generácia Zenbooku od spoločnosti ASUS, ktorá konkrétne kotví v priestore nočného stolíka. Ide doslova o starčeka, dnes už s takmer nulovou výdržou batérie, ktorého z posledných síl držím pri živote a keď už dostane príležitosť na prebudenie, často je to z dôvodu komplexnejšej úpravy textu, ktorá by cez mobilný telefón nebola vôbec pohodlná. Vždy, keď uvedený scenár nastane, cítim v sebe isté potešenie, ktoré, predpokladám, prežívajú napríklad milovníci starých vozidiel - vytiahnuť svojho veterána v nedeľu na vzduch, len aby bolo jasné, že na starých dobrých časoch stále trochu záleží, musí byť osviežujúce. Aj preto je každé nové testovanie aktuálneho modelu Zenbook pre mňa súčasne nevyhnutným porovnávaním a súčtom zmien medzi začiatkom a čerstvou víziou ASUSu. V tejto súvislosti, a po niekoľkých týždňoch skúmania absolútnej novinky s názvom ASUS Zenbook S 16 v najsilnejšej konfigurácii UM5606, musím povedať, že môj vetchý veterán zo spálne zostarol minimálne o ďalšiu dekádu a to už v priebehu času stráveného rozbaľovaním krabice testovanej novinky.

Rukavice sú dole

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Vyprodukovaním najčerstvejšieho zárezu do série Zenbookov spoločnosť ASUS zhadzuje akékoľvek rukavice zjemňujúce ich doterajšie produkčné útoky na konkurenciu a, pokračujúc v boxerskej terminológii, bez okázalých rečičiek posiela nemilosrdný úder na solar všetkým zástupcom ultratenkých, vysoko výkonných prémiových laptopov. Nový šestnásť palcový Zenbook S, aby sme si zaradili jeho váhovú kategóriu (sľubujem, že toto bolo definitívne posledné prirovnanie k boxu), spadá do sekcie náradia určeného pre kreatívnych profesionálov. Ľudí, čo sa živia transformáciou svojich myšlienok na digitálne alebo hmotné výsledky, nech už ide o prácu s textom, grafikou, fotkami alebo videom - spoločnou niťou, spájajúcou ich rytmus života, je neustály pohyb a potreba byť na viacerých miestach súčasne. Práve pre nich taiwanský výrobca vysekal z kusu keramiky neuveriteľne tenké a zároveň ľahké šasi, ktoré však aj napriek svojej papierovej hrúbke skrýva ultimátny výkon a obrovskú výdrž batérie. Jeden a pol kilogramu ťažké a niečo málo cez jeden centimeter tenké telo v zatvorenom stave si vás získa už pri prvom dotyku, s tým, že akokoľvek vám bude jasné, že držíte v dlaniach prémiový produkt, nebudete vôbec tušiť, z čoho je vlastne vyrobený. Spomínal som keramiku a rozhodne nešlo len o jednu z mojich prehnaných hyperbol. Výrobca v tomto prípade využíva kombináciu hliníka a horčíka, pričom vrchné veko prechádza úpravou ponoru do špeciálneho roztoku, ktorý mu zabezpečí zvýšenú odolnosť (ide o high-tech keramiku zvanú Ceraluminium, ktorá bola použitá už pri minuloročnom Zenbooku S 13).

Bez odtlačkov a zbierania špiny

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Zenbook S 16 sa vďaka špeciálnej povrchovej úprave nemusí obávať toho, že ho bude neustále niekto drhnúť handrou - jemne drsný povrch, v istom ohľade pripomínajúci papier, úspešne odoláva odtlačkom prstov a iným nechceným formám špiny. Tu by som rád zopakoval filozofiu nosenia kade-tade po svete, ktorú síce viete zrealizovať aj s oveľa lacnejšími notebookmi bez hogo-fogo materiálov ako práve Ceraluminium (apropo, ak ste to ešte nerozlúštili, tak ide o slovné spojenie keramiky a hliníka), avšak ich vizuálna kvalita po pár mesiacoch cestovania rapídne klesá a nie je zrovna vhodné nabehnúť na poradu s notebookom, ktorý vyzerá ako keby ho práve prešiel smetiarsky voz. Ruka v ruke s prémiovým dizajnom, ktorému kraľuje minimalistický a precízne vyrezaný nápis ASUS Zenbook umiestnený v pravom dolnom rohu, sa nesie aj bohatá porcia portov. K dispozícii je vám plnohodnotný HDMI (2.1) vstup nasledovaný dvojicou USB-C (4.0), USB-A (3.2/Gen 2), 3,5 mm audio portom a na prenosovú rýchlosť uspokojivou čítačkou SD kariet (podotýkam SD a nie microSD). Čo z tohto vyplýva? Majiteľ takto na prípojky bohatého zariadenia dokáže laptop za pár sekúnd spárovať s trojicou externých monitorov a v rovnakom čase si preniesť z fotoaparátu alebo kamery nazbierané materiály na prípadnú postprodukciu alebo rýchlu prezentáciu. Prenos dát mimo fyzických konektorov testovaná vzorka zvláda aj prostredníctvom Wi-Fi 7 a najnovšieho štandardu Bluetooth.

Dostatočný výkon

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Niečo, čo váži jeden kilogram a je tenké ako faktúra za plyn, môže v nezasvätenom pozorovateľovi vyvolávať veľa otázok a to konkrétne ohľadom nedostačujúcej konštrukčnej celistvosti. Nechcem vyložene povedať, že sa pod protichodným tlakom mojich rúk nový Zenbook S 16 správal ako mramorová doska, avšak, poddajnosť bola minimálna a sprievodným javom nebolo praskanie a ani iná forma úľavy materiálu. Extrémne tenké vrchné veko dokážete, aj napriek nízkej váhe, odklopiť pomocou jedného prsta a akonáhle tak učiníte, dostanete okamžite po zapnutí systému štyri významné podnety. Prvým je pohľad na šestnásť palcovú dotykovú 3K OLED obrazovku s takmer nulovým rámikom, v ktorej je, mimochodom, pekne skrytá kvalitná webová kamera s IR funkciou čítania tváre, druhým je dizajnovo zaujímavo riešená mriežka vrchného chladenia, vyrezaná z hliníka, nasleduje nemenej zaujímavá nízkoprofilová klávesnica a celé to uzatvára priam obludne obrovský trackpad. Začnime práve tou kamerou, ktorá, okrem očakávaných funkcií socializácie so svetom vo vysokej kvalite a s podporou umelej inteligencie počas filtrovania ruchov na pozadí, zvláda ešte výraznejšie ochrániť vaše dáta. Už som spomínal funkciu čítania tváre. Práve ona zjednodušuje prihlasovanie do systému, avšak rovnako tak musím uviesť možnosť nastavenia neustáleho monitoringu diania pred ňou, či ste prítomný alebo ste si niekam odskočili - v druhom prípade kamera okamžite zamkne systém a automaticky ho odomkne až keď sa pred ňu opätovne posadíte.

Kto by nechcel OLED...

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Výhody OLED panelov už dúfam, za tie roky ich testovania aj v rámci nášho média, dávno poznáte. Preto v prípade displeja Lumina OLED, osadeného v tom papierovo tenkom šasi Zenbook S 16, prejdem rovno k veci. Obrazovka s rozlíšením 3K (2 880 x 1 800 pxl) má obnovovaciu frekvenciu 120 Hz, podporuje aj originálne dotykové pero od ASUSu (nájdete ho v balení) a pri HDR peaku ponúka preklenutie úrovne jasu cez 500 nitov. Vďaka 100% DCI-P3 a 133% sRGB dokážete na uvedenom obraze bez problémov zrealizovať aj už vyššie uvádzanú postprodukciu a ako vás pri nej podrží strojovňa tohto prenosného počítača, o tom si ešte čo-to povieme nižšie. Posuňme sa teraz ku klávesnici. Napriek tomu, že nejde o plnohodnotnú klaviatúru (je totižto bez numerického bloku), tvar PBD krytiek, ako aj odpor samotných spínačov, je nastavený tak, aby ste sa nemuseli obávať dlhotrvajúcej a nepresnej tvorby textu. Elegantné biele podsvietenie má tri stupne intenzity a cez klávesy preniká rovnomerne, bez nechceného pretekania bokom. Za zmienku určite stojí aj čoraz častejšia prítomnosť spínača Microsoft Copilot, čoby priamej skratky pre spustenie komunikácie s umelou inteligenciou. Pod klávesnicou nájdeme ergonomický track-pad, ktorý je naozaj obrovský a v zmysle výšky sa tiahne od medzerníka až takmer po spodnú hranu laptopu. Pracovalo sa mi s ním dobre a po čase som ocenil jeho podporu pre gestá, či už pri rýchlom nastavovaní jasu displeja, hlasitosti ozvučenia alebo možnosti posunúť prehrávaný video materiál o pár sekúnd dopredu alebo dozadu. Na margo kvality audia asi stačí, ak poviem, že nový Zenbook má v sebe až šesticu reproduktorov s vyladením od harman/kardon. Výsledkom je hutný zvuk bez kompromisov, ďaleko prevyšujúci bežné nároky, aké mávame počas sledovania filmov alebo seriálov.

Elegancia na druhú

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Testovaná jednotka mi prišla v maximálnej výkonnostnej konfigurácii v rámci AMD procesorov. Ide o čip AMD Ryzen AI 9 (HX 370 aj s AI) zvládajúci kombinovaný výtlak na úrovni 81 teraflopov (NPU ako taká má výkon okolo 50 teraflopov), doplnený o grafiku AMD Radeon 890M, 32 GB RAM (LPDDR5) a 1 TB SSD úložisko. S takouto dobre naolejovanou strojovňou som sa mohol, a to bez zásadných limitácií v rámci nastavenia, pustiť nielen do hrania videohier vo FullHD rozlíšení, ale rovnako tak, čo malo pre mňa v zmysle pracovných procesov ešte väčšiu cenu, začať strihať videá prostredníctvom DaVinci Resolve. Kľúčovou výhodou je efektivita NPU (neurónovej jednotky), ktorá je vďaka podpore AI schopná maximálne plynulého multitaskingu a to všetko bez zaťažovania procesora a výrazného okresania výdrže batérie. Regulácia intenzity chladenia je rovnako kontrolovaná zo strany umelej inteligencie a aj napriek tenkosti celého šasi laptopu sa vo výsledku nedá v žiadnom prípade hovoriť o tom, že by sa systém prehrieval. Čo všetko dnes ASUS v kombinácii s možnosťami AI dokáže, som vám opakovane podsúval v posledných recenziách, napríklad na najnovší Vivobook S, a preto to teraz len stručne zhrniem. Užívateľ má možnosť, okrem už spomínaného komunikačného a stále halucinujúceho Copilot asistenta, siahnuť po zosumarizovaní svojich dokumentov, generovaní titulkov z videí alebo hovoreného slova v reálnom čase, odstránení pozadia počas video hovorov alebo vyprodukovaní rodinných dokumentov z poskytnutej zmesi rôznorodého audiovizuálneho materiálu. Je to pre vás významný prínos, alebo stále čakáte na niečo oveľa revolučnejšie?!

Všestranné a výkonné pracovné náradie s puncom luxusu

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)-

Na samotný záver som si nechal rýchle zhodnotenie batérie. V tele tohto, výzorom a použitým materiálom, vyložene prémiového pracovného náradia sa nachádza batéria s kapacitou 78 Wh, ktorá by sama o sebe ešte donedávna neprinášala žiadny zásadný predpoklad o významnej výdrži, avšak, keďže žijeme v ére prebúdzajúcej sa AI, všetko je nakoniec oveľa veselšie. Bežná kancelárska práca, čo v mojom prípade znamená písanie textov, úprava fotografií a správa webových rozhraní, neukrojila z batérie testovanej novinky toľko energie, aby som ju musel dobíjať počas prebiehajúceho dňa. Pri intenzívnejšom spôsobe využitia, či už náročnej postprodukcii alebo spomínanom hraní, som sa vedel dostať na výbornú úroveň šesť až osem hodín. Stále nie sme vo vodách pracovných notebookov od Apple, ale rozhodne sa k nim aj týmto hardvérom ASUS výrazne priblížil.



Finálnou bodkou nadviažem na úvod recenzie. Je to tak, oproti mojej spálňovej zálohe, staručkému Zenbooku, je jeho nástupca absolútne pokrokovým a moderným zjavením. Dá sa na tom všetkom krásne demonštrovať celkovo nakopnutý rast v zmysle evolúcie laptopov, kde onen pomyselný kopanec do zadnice realizuje práve umelá inteligencia. Za predpokladu, že by som si teraz vyberal novú prenosnú pracovnú stanicu, bez mihnutia oka by som siahol po vyššie glorifikovanom a z môjho pohľadu bezchybnom ASUS Zenbook S 16.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 16 - recenze)


CGwillWin