hw
recenze
Keychron V8 Max

Keychron V8 Max - recenze
Keychron V8 Max - recenze
07:44, 12.08.2024

Posledné mesiace som sa v rámci hardvérových testov sústredil o niečo viac na segment bezdrôtových/káblových klávesníc. Špeciálne v súvislosti s týmito produktami je nutné povedať, že som vám prinášal recenzie na zaujímavé a plne ergonomické kancelárske klaviatúry nie len od spoločnosti Keychron. Uvedený výrobca má v rámci tejto kategórie v talóne množstvo ostrých šípov aj keď treba jedným dychom dodať, že ich cenovka dokáže často odradiť ešte skôr, než o produkte začnete čo i len uvažovať. Naposledy to bol konkrétne test modelu Q11, o ktorom som následne diskutoval s niekoľkými priateľmi. Akokoľvek chápali relevanciu klávesnice doslova rozdeliteľnej na dve polovice a rovnako tak dokonca vedeli, čo je ulnárna deviácia a pronácia predlaktia (fyzicky nepríjemné prejavy spôsobené dlhoročnou tvorbou textu na bežnej klávesnici), napriek tomu sa im viac ako dvesto eur za Q11 zdalo vyložene príliš. Každý z nás má logicky iné priority a nie všetci trávime za klávesnicou deň aj noc, snažiac sa „vypísať si dušičku“ až do poslednej kvapky. Z tohto dôvodu ma zajímalo, ako sú na tom vlastne kvalitatívne tie lacnejšie mechanické klávesnice z portfólia značky s veľkým „K“, ktoré síce nerozdelíte na dve polovice, ale nesú v sebe aspoň čiastočný nádych ergonómie. V nasledujúcom texte vám preto porozprávam o cenovo dostupnej bezdrôtovej klávesnici V8 Max, ktorá si aj napriek prijateľnej cenovke so sebou nesie nemalú časť konštrukčných a softvérových výhod z prémiovej triedy.

Alica v krajine klávesov

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Ďalekú budúcnosť v rámci interakcie s virtuálnym rozhraním a špeciálne zadávaním textu si dnes pochopiteľne môžeme predstavovať rôznorodo, avšak, osobne verím tomu, že klávesnica ako taká tu s nami bude ešte niekoľko dekád a jej pôvodná idea nikdy nezomrie, skôr sa len pretransformuje do inej podoby. Jedným z dobre identifikovateľných znakov pokroku je v tomto smere dozaista snaha dnešných výrobcov myslieť na fyzický komfort ich zákazníkov. Výsledkom sú už v úvode spomínané ergonomické klávesnice. Hneď, ako sa na dizajn Keychron V8 Max zadívate zvrchu, musí vám byť jasné, v čom sa jej konštruktéri snažia naplniť ideu o vyššom stupni komfortu. Predmetná mechanická klávesnica má šesťdesiatpäť percentné rozloženie v takzvanom štýle Alice, čo znamená rozdelenie schémy v strede a jej následné mierne naklonenie na štýl lieviku. Nejde ani tak o to, že klávesnice s Alice Layout vyzerajú vyložene trendovo, to im nechcem upierať, ale ich primárnou výhodou je potencionálne odbúranie tenzie z oblasti zápästia a ramien. Prirodzenou a hlavne pohodlnou pozíciou pre vaše ruky počas klepotania po spínačoch je ich náklon mimo horizontálnej linky. Práve V8 Max od spoločnosti Keychron v tomto ohľade dokáže pomôcť užívateľom v rámci ich pohodlia, aj keď mierny náklon zápästia má rôzne dopady a nie každý, čo už Alice štýl niekedy vyskúšal, u neho aj dlhodobo ostal. Nie sme roboti z jednej šablóny a daný ekvivalent králičej nory nemusí fungovať na všetkých z nás. Apropo, akokoľvek by to bolo krásne, ak by samotné naznačenie prepadu do nory, čo môže stred Alice rozloženia spínačov evokovať na prvú dobrú právom, vzniklo ako metafora na knihu od Lewisa Carrolla, tak skutočnosť je predsa len o niečo nudnejšia – autor prvej takejto hardvérovej dosky ju jednoducho pomenoval po svojej vtedajšej priateľke.

Prémiové funkcie

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Konštrukčná kvalita tejto sotva osemsto gramov ťažkej klaviatúry je celkovo na slušnej úrovni. Pri jej výrobe použitý výhradne plast a kovový je tu maximálne spojovací materiál, multimediálne koliesko umiestnené v pravom rohu a vidlice vymeniteľných hot-swap spínačov. Šasi znesie aj drsnejšie zaobchádzanie – preprava v ruksaku alebo len tak na zadnom sedadle auta nebude žiadny problém. Povrch plastu je drsnejšej povahy a nepriťahuje nechcené otlačky prstov ani iný druh špiny. Protichodný tlak mojich rúk síce telo testovacej vzorky jemne skrútilo, no ani pri tomto agresívnom tlaku z neho nebolo počuť žiadne praskanie a pukanie. Keychron vybavil model V8 Max identickým vrstvením, aké používa aj pri svojom vyložene prémiovom hardvéri, a tak vo vnútri nechýba napríklad ani dodatočná tlmiaca pena a pružné tesnenie pomáhajúce naplniť vláčnu interakciu. Po údere prsta do spínaču sa celá doska vo vnútri šasi pohne smerom dole, čo v kombinácii s premazanými Gateron spínačmi vytvára priam uvoľňujúci pocit. Spárovanie s externým hardvérom, kam spadajú nie len desktopy, laptopy, mobily alebo tablety, prebieha tromi cestami. Môžete využiť v zadnej hrane zasunutú dvojicu 2,4 GHz USB kľúčov (jeden je s UBS-C a druhý s USB-A koncovkou), alebo prepnúť do Bluetooth 5.1 prenosu, prípadne si počas nabíjania batérie vystačiť s káblovým napájaním. Keď už spomínam batériu, na samom dne plastového tela V8 Max sa nachádza akumulátor s kapacitou 4 000 mAh, ktorý vás pri vypnutom RGB podsvietení podrží viac ako dvesto hodín. V prípade aktívnej „diskotéky“ a prenosu cez jeden z dvoch USB kľúčov viete s klávesnicou vydržať viac ako sto hodín, čo je rozhodne jednou z jej zásadných predností.

Dostatočnej ergonómii pomáhajú aj spodné výklopné nožičky pracujúce s uhlami 4°, 9° a 10,5°

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Uvádzaná miera modulárnosti sa pochopiteľne krúti výhradne okolo výmeny mechanických spínačov. Keychron vám cez svoj oficiálny obchod dáva možnosť zakúpiť si vyložene holé telo klávesnice s tým, že si do nej dokážete ľubovoľne namiešať trojicu ich spínačov Gateron Jupiter (červené, hnedé alebo žlté), alebo prípadne siahnuť po spínačoch iných značiek. Ja som mal to šťastie, že mi výrobca zaslal testovaciu jednotku osadenú hnedými spínačmi s 4 mm zopnutím a rovnako tak mi k tomu zabalil tubu plnú žltých Banana spínačov s 3.4 mm interakciou a vyšším stupňom protitlaku. Mal som tak možnosť si overiť jednoduchosť samotnej výmeny (stále je to len otázka dvoch sekúnd bez toho, aby ste klávesnicu museli vypínať) a súčasne som mal možnosť otestovať tvorbu textov a hranie cez dva mierne rozdielne typy spínačov. Všetko prebehlo bez komplikácií a musím povedať, že na dlhé sedenie u PC a počas tvorby článkov mi osobne viac sadli spínače s príchuťou banánu. Ich chirurgická presnosť išla ruka v ruke s nádherným retro zvukom na pozadí. PBT krytky spínačov sú vyrobené z dvojitého plastu, potiahnuté drsnou textúrou a majú sférické vykrojenie – práve vďaka vykrojeniu z nich brušká prstov len tak neskĺznu a to ani pri frenetickom údere. Čo sa týka rumunskej diskotéky, RGB diódy orientované na juh dokážu dostatočne vysvietiť medzery klávesov bez toho, aby vás v tmavom prostredí vyložene rušili. Pomocou jednoduchých skratiek môžete podsvietenie kedykoľvek deaktivovať alebo siahnuť po jeho podrobnejšej úprave prostredníctvom softvéru VIA s podporou macOS a Windows. Doteraz som vo svojich testoch Keychron produktov nespomínal skutočnosť, že mimo VIA/QMK je možné do klávesnice priamo vstupovať aj cez originálny Keychron Launcher. Ten sám o sebe ponúka širšiu podporu lokalizácií (nie, český ani slovenský jazyk nepodporuje), zvláda správu spínačov s Hallo efektom (tú VIA rovnako nepodporuje), ďalej ponúka jednoduchý update klávesnice a celkovo užívateľsky prívetivejšie prostredie.

Ako je na tom rýchlosť prenosu?

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)

Na záver ešte niekoľko slov na margo výkonu, respektíve prenosovej rýchlosti. Rovnako, ako tomu je v drvivej väčšine klávesníc z portfólia spoločnosti Keychron, tak aj ich V8 Max ponúka maximálnu frekvenciu 1000 Hz bez sekundárnej latencie – rozprávame sa tu pochopiteľne o prenose cez 2,4 GHz USB dongle. Pri bezdrôtovom Bluetooth párovaní padá rýchlosť pod 100 Hz, čo je však úplne bežné. Čo sa týka latencie v rámci hrania, tak v tomto scenári sa pri káblovom prepojení dostávame na odozvu cca 3 ms, s USB kľúčom na cca 5 ms a s BT na údaj približne 11 ms. Testovaná klávesnica je tak plne vhodná na rekreačnú zábavu s videohrami, a to naprieč všetkými žánrami. V čase testovania mechanickej klávesnice Keychron V8 Max som súčasne recenzoval vyložene ergonomickú a unikátnu klávesnicu značky Dygma. Práve to mi jemne narúšalo odsledovanie relevantného dopadu Alice štýlu u V8 na moje telo, každopádne, akokoľvek u vás toto jemné skosenie klávesov smerom do stredu nemusí v praxi znamenať nejaký zásadný efekt úľavy, uškodiť vám to rozhodne nemôže a ak už nič iné, akýkoľvek, čo i len malý stupeň odľahčenia tlaku na ramená, sa predsa musí počítať. Ak sa vám ceny pri prémiových klaviatúrach značky Keychron zdali byť vždy istou prekážkou, ale napriek tomu ste chceli získať vyššie vymenované prémiové výhody, tak práve model V8 Max sa pre vás môže stať zaujímavým kompromisom. Kto vie, možno z neho časom preskočíte od plastu ku kovu a priplatíte si napríklad za unikátny model Q11.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Keychron

Klik pro zvětšení (Keychron V8 Max - recenze)


CGwillWin