Odhalte příběhy obyčejných lidí, kteří přispěli k pádu komunistického režimu

Odhalte příběhy obyčejných lidí, kteří přispěli k pádu komunistického režimu
11:35, 13.08.2024

Ve Velvet 89 se vydáte na cestu bouřící se zemí – od ekologických protestů v severních Čechách přes chvíle, které bezprostředně předcházely zásahu na Národní třídě, po ostravskou generální stávku. Podívejte se na známá místa novýma očima a prozkoumejte ta, na která se v příběhu sametové revoluce často zapomíná.

Čeho se studenti, dělníci, doktorky i babičky báli a v co doufali? Hledejte na zaplněných náměstích ty, kteří vám chtějí říct, proč se rozhodli ozvat. Ale abyste je v davu našli, budete muset být pozorní – všímat si barvy oblečení, účesů nebo detailů v okolí. Videohra bude dostupná na PC / mobilních platformách iOS a Android. Velvet 89 vyjde už 17. října a bude zcela zdarma.

„Velvet 89 klade důraz na motivace běžných lidí, kteří v roce 1989 vyšli do ulic – nejen studentů nebo herců, ale taky prodavaček, dělníků, učitelek," vysvětluje Ondřej Trhoň z Charles Games. „Sami jsme fanoušci hidden-object her jako Hidden Folks nebo Krispy Street, a chtěli jsme tuhle poutavou mechaniku použít jako způsob, kterým se hráči a hráčky mohou doslova probírat naší historií, včetně příběhů, na které se často zapomíná," dodává.

„Teplice, Ostravu i Národní třídu jsme zpracovali stylizovaně, v ručně kreslené grafice. Spíš než o fotorealističnost nám šlo o to zachytit náladu, atmosféru, dominanty jednotlivých měst," vysvětluje Ondřej Javora, který stojí za vizuální stránkou hry. „Velvet 89 je zároveň připomínkou, kolik se toho změnilo. Od už stržených soch milicionářů po policejní uniformy," uzavírá.
  • obsahuje čtyři města a pět demonstrací, které podnítily sametovou revoluci
  • nabízí hledací hratelnost s více než 40 příběhy
  • spojuje ruční stylizovanou grafiku a historické záběry
  • vznikla ve spolupráci s odborníky a pamětníky
  • „Již bezmála dvacet let pod hlavičkou projektu Příběhy bezpráví seznamujeme žáky základních a středních škol s moderními československými dějinami, zejména pak s obdobím komunistické diktatury. Využíváme při tom především audiovizuální materiály zpracované formou, která je pro mladé lidi atraktivní. Vyučující tak mají na portálu jsns.cz k dispozici více než 90 lekcí vhodných přímo do výuky. Věříme, že právě vznikající hra Velvet 89 mladé lidi zaujme a přiblíží jim i některé méně známé okamžiky sametové revoluce. Jsme rádi, že pokračuje již osvědčená a v mnohém inspirativní spolupráce se studiem Charles Games,” říká ředitel Jednoho světa na školách Karel Strachota.

    DALŠÍ
    
    CGwillWin