hw
Sony ohlašuje zdražení PS5!

Sony ohlašuje zdražení PS5!
15:02, 25.08.2022

Svět v posledních letech drtil covid, který měl kromě jiného za důsledek výpadky ve výrobě mnoha elektronických součástek a komponent, přičemž nejčastěji se mluvilo o čipech. Sotva se ovšem průmysl začal nadechovat přišla nová válečná krize, jejímž důsledkem je celosvětové zdražování cen energií a abnormálně vysoká míra inflace, což se samozřejmě muselo dříve nebo později propsat i do cen výroby a nakonec i finálních produktů.

Herní odvětví samozřejmě není výjimkou a proto pro nikoho asi nebude překvapením, že Sony dnes na svém blogu oznámilo, že s okamžitou platností zdražuje konzole PlayStation 5. Zajímavé je, že změna je celosvětová s výjimkou USA. Mírnou výjimku má i Japonsko, kde začnou nové ceny platit až od 15. září tohoto roku. Nová cenovka pro Evropu pak činní 549 euro pro verzi s mechanikou a 449 euro pro verzi bez mechaniky.

Informace týkající se České republiky zjišťovali redaktoři portálu Vortex, kteří kontaktovali české zastoupení PlayStationu s otázkou kolik bude nová cena konzolí u nás. Později ve svém článku uvedli, že konzole s mechanikou bude nově stát 14 490 Kč a bez mechaniky 11 790 Kč, přičemž datum zdražení závisí na samotných prodejcích.

Jak bylo řečeno důvodem pro zdražení je celosvětově narůstající inflace a tlak na výrobce z hlediska zdražování nejen základních součástek, ale i samotných procesů výroby. S ohledem na pokračující situaci, která prozatím nepůsobí dojmem brzkého zlepšení ba naopak, se tak můžeme domnívat, že do Vánoc, které jsou svatým grálem všech obchodů se možná ještě nějakého zdražení znovu dočkáme. V době, kdy jsou PS5 navíc stále nedostatkovým zbožím a nově se najíždí na prodej bundlů, tak může tento krok současně se skutečností, že konzole stále nemá velkou zásobu next-gen her některé potencionální zákazníky od koupě odradit a přinutit vyčkat na lepší situaci.

A co Vy? Máte už svoje PS5 nebo si o ně máte v plánu napsat Ježíškovi či dokonce vlastníte konkurenční Xbox?


DALŠÍ

CGwillWin