retro
Elasto Mania

Elasto Mania
Elasto Mania
10:47, 01.03.2015

V dnešním retro koutku se podíváme na jednu z těch nejklasičtějších her z přelomu tisíciletí. Elasto Mania si vydobyla své čestné místo v síni slávy počítačových her, a to přesto, že je vlastně strašně jednoduchá. Ale to vlastně úplně stačí.

Hry, které si pohrávají s gravitací a fyzikou obecně jsou vždy oblíbené. Ať je tam hlavním motivem, jako třeba v oblíbené sérii Portal, či vedlejším prvkem pro zpestření zábavy, jako třeba vylétávání z auta při nárazu v novějších dílech GTA. Ať tak či tak, Newton, Einstein a další pánové vědy by rozhodně propařili nemálo hodin, aby se dosyta vyblbli ve světě počítačové fyziky.

Klik pro zvětšení (Elasto Mania)

Další z mnoha her, která fyziku využívá jako hlavní prvek, je zábavná, ale neskutečně těžká závodní hra, u níž si pocuchal nervy snad každý. Elma. Že vám to nic neříká? A co třeba celý název: Elasto Mania? Už víte? No ještě aby ne! Vždyť i já, kterého motorky nijak extra netáhnou, mám v hlavě zvuk startující crossky doteď.

Přesto je to již patnáct let, co hráči poprvé zanadávali při projíždění na podivné elastické motorce (odtud taky ha dostala svůj název). Když se nad tím tak zamyslíte, celá hra je taková zvláštní. Jezdíte na šílené motorce po ještě šílenějších 2D trasách, kde musíte sbírat jablka, abyste na konci mohli sebrat...kytku? To jako vážně? Sice to dává smysl asi tak jako poslední série Ztracených, ale vem to čert, dokud je to zábava, ať se tam sbírá co chce.

Klik pro zvětšení (Elasto Mania)

Ale povinné sbírání všech jablek na mapě není jediným háčkem celé hry. Dojet na konec mapy je těžké nejen kvůli velmi rychlým a častým úmrtím, ale také proto, že mapa je dost často i takové bludiště, takže člověk úplně neví, kam jet. O to pak smrt při hledání kytičky mrzí sakra víc...

Na úspěšné zvládnutí levelu totiž člověku nestačí jezdit tupě po nějakém povrchu. Často se hráč musí zaháknout koly motorky za ostrůvky pevné plochy, aby sebral jablko, nebo se díky elastické motorce vyhoupl někam, kam by se jinak nedostal. Takže s krásnou projížďkou na motorce moc nepočítejte, akrobatické, lidsky nemožné triky jsou nutností.

Ale ani po dokončení všech levelů pro náruživé hráče není všem dnům konec. Hra vám v každém levelu měří čas, a tak se můžete dlouho snažit překonat sami sebe, nebo dokonce stovky a tisíce lidí po světě, kteří sdílejí své nejrychlejší časy, aby si trochu zvýšili ego nějakým tím online vychloubáním.

Klik pro zvětšení (Elasto Mania)

I přes starší datum vydání totiž Elasto Mania postupně vyšla na skoro všech platformách, od Windows, přes Xbox až po iOS. Ale PC hráči mají pořád výhodu. Od doby vydání vyšlo už mnoho patchů (poslední velký v roce 2010), většina z nich přidávala různé módy pro online hraní, jako například replaye nejlepších časů a skóre pro ostatní hráče, ale také samozřejmě multiplayer, či lehké zlepšení grafiky.

Jak se totiž říká, stará láska nerezaví a o motorkách v Elmě to zjevně platí také. Akrobatické kousky na crosskách zjevně táhnou i po patnácti letech a není se čemu divit. Elasto Mania vám totiž dovolí vyzkoušet si spoustu akrobatických blbinek, které v reálném světě jsou velmi nebezpečné. Naštěstí, v elmě se vám nic stát nemůže. A víte proč? Protože všechny postavy ve hře mají (h)elmu!


CGwillWin