hw
recenze
Mobvoi TicWatch Pro 5

Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze
Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze
17:00, 08.01.2024

Spoločnosť Mobvoi, ktorá je mimochodom ďalším úspešným reprezentantom v rámci čínskej produkcie hardvéru, osobne registrujem už viac než šesť rokov. Toho času som prostredníctvom Kickstarteru totižto priamo podporil jedny z ich prvých hodiniek v rámci modelového radu TicWatch – šlo o model Ticwatch E a dostala ich moja manželka na Vianoce, s tým, že jej na ruke vydržali necelé tri roky, než im pravdepodobne kompletne odišla baterka. Mobvoi ako taký toho však má vo svojom portfóliu oveľa viac, i keď, je to práve segment inteligentných náramkových hodiniek, ktorý sa im s úspechom darí predávať aj v našich končinách. Preto som sa v rámci neustáleho tlaku na produkčnú pestrosť redakčných testov rozhodol, že by bolo vhodné si vyžiadať na dlhodobý test ich vôbec najaktuálnejší model prémiových hodiniek a požiadal o TicWatch Pro 5. Dôvodom, okrem už spomínanej pestrosti, bolo si vlastne zhodnotiť celý ten kvalitatívny posun medzi dobou, kedy si dotovali hodinky cez štartovací portál a dneškom, kedy to už dávno nepotrebujú. Apropo, aby som bol informačne korektný, tak firma Mobvoi má na KS historicky zaevidované len dve kampane (obe úspešné) a to na hodinky Ticwatch E/S a Ticwatch 2.

Hodinky s puncom elegancie

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Mobvoi TicWatch Pro 5 sa predávajú v dvoch farebných edíciách (rýdzo čiernej a takzvanej sandstone), z čoho ja som mal to šťastie, dostať na test práve tú verziu pripomínajúcu pieskový kameň. Ešte je v predaji aj Elite edícia, ponúkajúca prémiový remienok z pravej kože. V čase písania recenzie sa cena predmetných hodiniek pohybovala v rozmedzí od 300 do 400 eur, v závislosti na spomínanom prevedení a výbave. Pre koho sú vlastne tieto smart hodinky určené? Ideálnym koncovým zákazníkom je majiteľ Android telefónu, ktorý si chce na zápästie pripnúť hodinky s Wear OS, bez toho, aby investoval do značiek ako Xiaomi alebo Samsung. Keď už spomínam v tejto všeobecnej rovine konkurenciu, tak v priamom kvalitatívnom porovnaní nenecháva Mobvoi rozhodne nič na náhodu a už od prvého dotyku je jasne badať, že aj tu sa jasne pohybujeme vo vodách s prémiovým nádychom. Dizajn hodiniek sa nesie na plynulej vlne elegancie, kde silikónový remienok prechádza do pevného rámu s luxusne vyzerajúcou, textúrovanou hranou týčiacou sa nad sklíčkom. Na pravej strane sa ďalej nachádza jedno klasické tlačidlo, trochu netradične v hornej časti a v strede nájdete interaktívnu otočnú korunku, lákajúcu vás začať sa s ňou doslova hrať. Výhodou ovládania práve cez korunku, okrem jednoduchého posúvania menu nahor a nadol, je dozaista haptická odozva. Kategorizácia vizuálu je síce braná ako unisex, avšak hodinky „sadnú“ skôr na mužské zápästie. Ostatne, váha bez remienkov je cca 44 gramov pri hrúbke 12,2 milimetrov, čo vám jasne naznačuje, že ide o proporčne hrubšie šasi, než bežne nežnejšie pohlavie vyhľadáva.

Dva displeje

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Dajme bokom pôsobivý dizajn, veď aj tu môže platiť fráza „sto ľudí, sto hodiniek“, a poďme sa pozrieť na jeden z hlavných pilierov kvality testovaných hodiniek. TicWatch Pro 5 sú vybavené dvomi displejmi chránenými Gorilla Glass sklíčkom so špeciálnou úpravou - ide o povrch snažiaci sa eliminovať nechcené odtlačky prstov. Základom je AMOLED panel vo veľkosti 1,43 palca s rozlíšením 466 × 466 pxl a práve nad ním je umiestnený druhý panel, označovaný ako FSTN - len pre stručné vysvetlenie, skratka TN LCD, čiže Twisted Nematic Liquid Crystal Display, bola prvá komerčne úspešná technológia LCD, ktorá sa ešte aj dnes široko používa tam, kde chce výrobca dosiahnuť nízku spotrebu energie. V kombinácii so spomínanou AMOLED obrazovkou ponúkajú hodinky aktívny always-on režim (môžete si ho nechať permanentne zapnutý, alebo ho využívať v rámci Essential režimu, kedy sú hodinky stále funkčné, avšak cielia na maximálne šetrenie batérie). FSTN displej si môžete podsvietiť rôznymi farbami a táto funkcia sa dá využiť aj pri znázorňovaní tepu v rámci fyzickej záťaže - obrazovka mení farby podľa toho, ako ďaleko alebo blízko máte k infarktu. Týmto spôsobom Mobvoi dosahuje vysokú výdrž batérie v rámci Wear OS. Pri cielenej snahe viete hodinky od nabíjania pokojne odrezať aj po dobu 80 hodín. Danú cifru dosiahnete bez toho, aby ste prišli o aktívne ukazovanie notifikácií a hromadu ďalších bežne využívaných funkcií. Jedinou zásadnou nevýhodou pri plnom využívaní FSTN panelu je sťažená čitateľnosť vonku a boj s neustálymi odleskami. Dá sa však naučiť zopár trikov, ako odlesky minimalizovať a osobne som v tomto smere hodinky vždy naklonil tak, aby som na ich vrchnú plochu pozeral vyložene z uhla. Čo sa týka kvality AMOLED panelu, tu vás asi nijako neprekvapí informácia o užívateľskom komforte a celkovo príjemnom pocite z interakcie.

Ani jedna trieska v súkolí

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Kvalitné smart hodinky sa vám v rámci operácií nesmú začať za žiadnych okolností sekať alebo nebodaj mrznúť. Srdcom strojovne skúšanej vzorky je procesor Snapdragon W5+ Gen 1, doplnený o 2 GB operačnú pamäť a 16 GB úložisko. Vďaka tomu sa mi počas recenzovania ani raz nestalo, že by som musel znášať latenciu pri prehľadávaní menu, spúšťaní viacerých aplikácií súčasne, alebo vykonávaní iných, náročných operácií. Všetko beží krásne a plynulo, tak, ako by to v danej triede inteligentných hodiniek malo byť štandardom. Dobre však vieme, že štandardom to často vôbec nebýva. Aj preto je tu jasne vyslaný signál práve k tej sorte užívateľov, čo si kupuje podobný hardvér nielen na to, aby si mohla spočítať dennú aktivitu a nastaviť si ranný budík, ale aj s cieľom výrazne eliminovať vyťahovanie telefónu. Veľkou výhodou je možnosť priameho diktovania textu s rozpoznávaním lokálneho jazyka (slovenčina a čeština), ktorá je zásadným pomocníkom pri reagovaní na notifikácie. Čo sa týka dostupnosti Google aplikácií, až na jednu veľkú výnimku (absentujúcim Google Asistentom), nájdete v menu, respektíve v obchode Google Play, všetko podstatné. Aby som však ostal férový a trochu stlmil tú porciu nadšenia, ktorá z doteraz uvedeného textu môže na vás doľahnúť, tak výrobca nezabudol do menu nasypať zbytočné množstvo softvérového balastu, ktorý by sa dal súhrnne zraziť pod jednu jedinú fitnes aplikáciu. Takto však užívateľ musí prepínať vždy na novú aplikáciu, keď si chce napríklad pozrieť zhodnotenie svojho spánku, odmerať tep alebo analyzovať kyslík v krvi.

Najlepšie Wear OS hodinky?

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Meranie zdravotných údajov a mapovanie spánku sa nesie na vlne istého priemeru a aj mne sem tam, špeciálne v porovnaní so sofistikovanejším prsteňom Ultrahuman Ring Air (recenzia je v príprave), bolo hneď jasné, že hodinky v tomto ohľade a v istom smere vykazujú mierne odchýlky - pri meraní krokov je to očakávané, ostatne, celý segment smart watch má problém ponúkať detailne presné informácie o krokoch. Nejde však o nič tak zásadné, čo by vás dlhodobo malo iritovať a v zmysle danej triedy, kde sa hodinky TicWatch Pro 5 pohybujú, je to podľa mňa úplne v norme tolerancie. Pri bicyklovaní, a to aj v rámci lesov a odľahlých oblastí, nemali hodinky problém sa zubami nechtami držať slušného GPS signálu, napriek tomu, že sú vybavené „len“ GNSS čipom s jedným pásmom. Rovnako tak slušne zvládali podávať informácie o zmenách tepovej frekvencie v momente, kedy som išiel svoju hranu (napríklad, keď som musel náhle zoskočiť z bicykla, aby som hubou nezodral asfalt vojenských lesov, po tom, čo mi z pravej strany skočil do cesty jeleň zakamuflovaný za soba). Produkt v zmysle monitorovania fyzickej aktivity a záťaže odporúčam klasicky do rúk príležitostných športovcov, ostatne, práve na nich Mobvoi, ako aj konkurencia pohybujúca sa v identických cenových reláciách, cieli. Môžete s nimi vbehnúť do lejaku (majú odolnosť voči vode pri 5 ATM a pýšia sa certifikátom MIL.STD-810H) a rovnako tak s nimi brúsiť rámy dverí (stáva sa to len mne, že neustále zasekávam hodinky kade tade po miestnostiach počas hektického prechádzania?).

Celková spokojnosť

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)

Nadviažem ešte v úplnom závere stručne na výdrž batérie, o ktorej som doteraz hovoril len v rámci šetriaceho režimu. Pri plnom zaťažení si hodinky budete musieť napichnúť na nie zrovna elegantne riešený pinový konektor nabíjačky (toto ma vždy irituje) po dvoch, maximálne troch dňoch. Proces tankovania energie je však extrémne rýchly a v priebehom tridsiatich minút máte batériu z takmer nuly dobytú na maximum. Mobvoi TicWatch Pro 5, špeciálne ak si odmyslím zopár menších chybičiek, sú rozhodne jedným z najlepších smart hodiniek vybavených Wear OS, ktoré si dnes môžete pripnúť na ruku. Ponúkajú dve obrazovky, elegantný dizajn, odolnosť v teréne, dostatočnú výdrž batérie a vysoký výkon spojený s užívateľsky prívetivým rozhraním. Odporúčam však výrobcovi, aby si zobral digitálnu metlu a poupratoval ten OS bordel s aplikáciami, ktoré by sa pokojne dali zlúčiť do jednej.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Mobvoi

Klik pro zvětšení (Mobvoi TicWatch Pro 5 - recenze)


CGwillWin