hw
recenze
Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED

Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze
Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze
10:26, 14.05.2024

Zhruba pred pol rokom sa Logitech postaral o vydanie svojej upravenej TKL klávesnice určenej primárne pre hernú scénu a ak si dobre spomínam, z jej spracovania som bol viac ako nadšený. Testom G PRO X TKL LIGHTSPEED som si opakovane potvrdil nemennú relevanciu uvedenej švajčiarskej firmy v rámci gamingovej scény, čo bolo (minimálne z môjho pohľadu) už vtedy nesmierne dôležité. Dávno to už totiž nie je o tom, že Logitech suverénne kraľuje hernému náradiu pre náročných konzumentov a za ním je dlho, dlho nič a potom až nejaká Čína. Dnes je trh s perifériami tak členitý a plný rozličných inovácií, že ani firma s tak dlhou a bohatou históriou sa nemôže spoliehať len na silu značky samotnej a musí tvrdo bojovať o každého jedného platiaceho zákazníka. Toto moje tvrdenie môžeme dnes spoločne metaforicky použiť ako zrkadlo postavené pred aktuálnu novinku od veľkého L, keďže na celosvetový trh a do lokálneho predaja dorazil Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED.

Malá, ľahká, prenosná...

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Anotácia znie jasne. Potrebujete maximálne kompaktnú hernú klávesnicu s tými najmodernejšími spínačmi na trhu, ktorá vás nenechá v štichu ani počas profesionálneho súťaženia vo vašej obľúbenej videohre? Rukou máte možnosť siahnuť po PRO X 60 LIGHTSPEED od Logitechu. Ako suverénna ruka to však je a či sa za promovaním a všetkými tými reklamnými frázami neskrýva aj nejaká zrada, o tom si teraz povieme viac na základe môjho mesačného bádania. Uvedený model, ako už názov samotný napovedá, spadá do kategórie tzv. šesťdesiatpercentných klaviatúr, čo znamená, že okrem absencie numerického bloku a multimediálnej lišty, resp. horného F radu nemá hráč možnosť na prvú dobrú siahnuť ani po smerových šípkach. Šesťdesiatky sa posledné dva roky tešia veľkému záujmu a preto fakticky každý, nielen vyložene veľký výrobca herného/kancelárskeho náradia, má vo svojom portfóliu aspoň jeden prezentačný model. Ja tento formát klávesníc milujem práve z dôvodu, že som sa za dlhé roky jeho testovania naučil využívať ho naplno v práci a nemám problém na šesťdesiatke tvoriť svoje články bez akéhokoľvek obmedzenia, a zároveň viem na takejto klávesnici testovať interaktívny softvér.

Bezpečnosť na prvom mieste

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

PRO X 60 LIGHTSPEED sa na našom trhu predáva za 200 eur a v dvoch farebných prevedeniach, čiernej a bielej. Nekupujete si tu však len produkt ako taký, keďže súčasťou balenia je (podobne ako u spomínanej TKL) ochranné puzdro s odolným povrchom a vnútrom prispôsobeným pre kabeláž a USB dongle (2,4 GHz). Po stránke dizajnu sa môžeme rozprávať o decentnosti a s prižmúrenými očami istej forme elegancie, aj keď je jasné, že práve výzor je pre mnohých skôr subjektívny aspekt a preto mu pri výbere hardvéru tohto formátu nie vždy prikladajú až takú veľkú dôležitosť.

Váha na hranici šesťsto gramov vás nemusí nijako šokovať, keďže jediný kov sa v rámci šasi nachádza v tenkej hliníkovej lište umiestnenej pod optickými spínačmi – tuhosť celého tela je však výborná a klávesnica znesie aj drsné zaobchádzanie. Na spodnej strane nájdete zásuvku pre spomínaný dongle, čo počas transportu bez puzdra zabraňuje jeho strate, a rovnako tak aj nožičky pre dosiahnutie osemstupňového zdvihu zadnej hrany. PRO X 60 má ostrejšie rezané kontúry a na jej pravej hrane sa nachádza multimediálne koliesko, ktoré môže spôsobovať problémy. Jeho odpor je totiž nedostatočný a bežne sa mi počas písania stávalo, že zatiaľ čo sa môj malíček opieral o hranu tela klávesnice, nechtiac som si prestavil hlasitosť médií. Pravú stranu zdobí bezchybný spínač na aktivovanie alebo vypnutie gaming módu, čiže režimu, ktorý vám v základnom nastavení deaktivuje Windows skratky. Cez G HUB je možné ich zoznam prispôsobiť vašim potrebám.

3 spôsoby prepojenia

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Zadná a dostatočne vysoká hrana ďalej skrýva USB-C vstup určený na dobíjanie vstavanej batérie. Jej kapacita je dostatočná na 65 hodín funkčnosti, ale tento údaj berte s rezervou, keďže je silno podmienený spôsobom pripojenia. To nás privádza práve k možnosti prepojenia Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED, ktoré stojí na troch cestách. Môžete využiť klasický kábel, skúsiť písanie cez Bluetooth alebo siahnuť po 2,4 GHz kľúči. Nemusím vám asi vysvetľovať, že pre dosiahnutie ideálnej odozvy je nutné použiť práve USB dongle a staviť tak na bezchybne fungujúcu LIGHTSPEED technológiu.

Poďme sa teraz presunúť do sekcie spínačov, na ktorých švajčiarsky výrobca vlastne promovanie svojej novinky postavil predovšetkým. Optické mechanické hmatové a optické mechanické lineárne spínače – to je výber, s ktorým nákupe predmetnej klávesnice môžete operovať, pričom mne sa do rúk dostala prvá možnosť. Jediný rozdiel medzi týmito spínačmi, ak dáme bokom úroveň hluku, je sila, s akou vytvárajú interakciu, čiže prerušujú laser. Celková vzdialenosť chodu je 4 mm a spomínaný aktivačný bod 1,8 mm. Viac než suché dáta vás však bude zaujímať skôr ich spoľahlivosť a prípadná latencia. Výrobca neudáva a nekomunikuje s nami možnosť spínače vymieňať, avšak z toho, čo som sa dozvedel, už z podstaty modelového radu PRO ide o ekvivalent hot-swap spínačov a preto sa dajú vymeniť za iné. Komu by sa preto po rokoch stalo, že mu nejaké tlačidlo nejakým zázrakom odíde, má možnosť ho nahradiť iným, čo môžeme vnímať ako benefit. Logitech udáva 50 miliónov stlačení v rámci životnosti, čo je síce menej než konkurencia s danou technológiou, ale stále viac ako dosť. Akokoľvek nechcem rozporovať kvalitu spínačov čo do prevedenia interakcie, musím reagovať na ich podivné konštrukčné spracovanie a nedostatočné premazanie. Spínače majú vo svojej vrchnej časti dosť lacno pôsobiacu vôľu, čo sa najlepšie prejaví v momente, keď po celej klaviatúre prejdete chrbtom ruky. Takéto niečo na mňa vôbec nedýcha vyložene prémiovým dojmom, čo nás zase môže vrátiť k cenovke uvádzanej v úvode.

Ach áno, svieti to krásne... ale čo je to ten KeyControl?

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Od hernej klávesnice sa tak nejak automaticky očakáva, že bude patrične podsvietená a v tomto smere jej k správnej prezentácii musia pomôcť aj kvalitne spracované PBT kryty spínačov. Ide o dvojité PBT klávesy s chirurgicky presne vyrezanými písmenami a znakmi, cez ktoré si používateľ vie pustiť akúkoľvek RGB diskotéku – cez G HUB je možné si vybrať rýchlosť svietenia, štýl efektu, animácie, jednoducho blikanie a kaskády od výmyslu sveta. Dajme však diskotéku bokom a poďme na to dôležitejšie, na čom ostatne často horí veľká časť šesťdesiatpercentných klávesníc. Horia v tom zmysle, že svoje priestorové limity v počte znakov nechcú zvrátiť používateľsky jednoduchým zadávaním skratiek. Logitech uvedenú bariéru búra funkciou zvanou KeyControl, ktorá vzišla z komunikácie medzi nimi a profesionálnou eSport scénou. Asi ste zaregistrovali, že niekoľko posledných obmien PRO G hardvéru bolo cielene promovaných práve v rámci spolupráce s elektronickými športovcami. Inak to nie je ani v prípade mnou testovanej novinky.

A čo že to ten KeyControl vlastne je? Ide o funkcionalitu, ktorú vám najlepšie opíšem jednoduchou metaforou. Predstavte si knihu, ktorá má viacero stránok. Vám stačí si ich letmo prezrieť a okamžite viete, o čom sa na danej strane píše. V spojení s PRO X 60 predstavujú jednotlivé strany vrstvy modifikátorov, do ktorých si používateľ vie zaniesť svoje vlastné, ale aj cudzie skratky, a to kombinovaním viacerých spínačov, kde o spustení skratky rozhoduje nielen interakcia ako taká, ale aj jej priebeh (zopnutie, držanie a uvoľnenie). Razom sa tak od bežných makro procesov viete dostať k detailnému mapovaniu príkazov v hrách, zatiaľ čo máte slobodu v tom, čo daná kombinácia otvára alebo zatvára. Za mňa je KeyControl skutočne prelomová forma interakcie, keďže zadané mapovanie je možné preberať od iných hráčov vo svete. Do klávesnice si viete natiahnuť konkrétne profily od eSport komunity na konkrétne hry, to všetko behom sekundy.

Nestráca dych?

V jeden moment, a bolo to predovšetkým pod vplyvom testovania konkurenčných značiek, som začínal nadobúdať pocit, že Logitech tak trocha dopláca na svoju veľkosť a skutočnosť, že už nemá potrebu snažiť sa tak výrazne vytŕčať v rámci trhu. O to viac ma vlastne spracovanie jeho najnovšej hernej klávesnice ani nemohlo neprekvapiť, keďže evidentne už necieli na perfekcionizmus. PRO X 60 LIGHTSPEED preto nie je suverénne najlepšou šesťdesiatpercentnou hernou klávesnicou, ktorú som za posledné roky testoval (absencia poriadneho premazania spínačov a ich konštrukčná laxnosť, to je niečo, čo od zariadenia za dvesto eur rozhodne neočakávate), ale napriek tomu ide o spoľahlivé herné náradie, s ktorým nebudete mať v rámci funkčnosti problémy či už na turnajoch, alebo v pohodlí domova. Medzi jeho hlavné prednosti spadá batéria, G HUB softvér, výborný bezdrôtový prenos a funkcia KeyControl.



Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech PRO X 60 LIGHTSPEED - recenze)


CGwillWin