hw
Xbox se zapojuje do projektu na podporu péče o duševní zdraví

Xbox se zapojuje do projektu na podporu péče o duševní zdraví
13:12, 13.05.2024

Květen je již od roku 1949 vyhlášen celosvětovým měsícem povědomí o duševním zdraví. Toto téma v poslední době začíná nabírat na důležitosti i v Česku, Xbox proto navázal spolupráci s online psychoterapeutickou platformou Hedepy s cílem podpořit osvětu a otevřený dialog o důležitosti psychické pohody.

Duševní zdraví sice už dávno není tabuizovaným tématem, řada lidí se o něm však stále obává otevřeně hovořit či jednoduše přijmout fakt, že je to něco, o čem je potřebné uvažovat. S psychickým zdravím souvisí také internetové a obecně online prostředí, které na uživatele často útočí prostřednictvím negativních emocí ze strany i zcela neznámých lidí. To může u některých z nás vyvolávat nepříjemné pocity či dokonce pochyby o nás samých. Přeneseno do kontextu prostředí videoher, nenávistné a obtěžující projevy mohou lidi odrazovat nejen od online hraní, ale také od trávení času v herních komunitách obecně. Ty se totiž stávají místem, kde lidé namísto relaxace a odpočinku zažívají pravý opak.

Xbox proto navázal partnerství s online psychoterapeutickou platformou Hedepy, která na jednom místě soustředí více než 400 ověřených terapeutů. Z těch si mohou lidé vybrat na základě krátkých video medailonků i recenzí ostatních uživatelů, k dispozici přitom mají i jednoduchý párovací test, který jim dokáže doporučit odborníka na míru. Na terapii se pak mohou lidé připojit prakticky odkudkoliv, přičemž na volný termín čekají maximálně pár dnů. Hedepy se tak snaží zprostředkovat včasnou a kvalitní duševní péči co možná nejširší skupině lidí – terapie totiž poskytuje i náctiletým od 13 let věku.

V rámci společného projektu Xbox a Hedepy připravily sérii videopodcastů, které vyjdou postupně v průběhu měsíce května a dotknou se témat jako je samotná terapie a její průběh, zvládání stresu a negativních emocí, nenávistné a toxické chování online či rozvoj osobnosti. Moderování videopodcastů se ujme Barbara Hacsi, jejímiž hosty budou Mgr. Zuzana Steigerwaldová nebo Mgr. Ing. Rudolf Příman, oba terapeuti z komunity Hedepy.


DALŠÍ

CGwillWin