preview
Half-Life 2: Episode Two

Half-Life 2: Episode Two
Half-Life 2: Episode Two
00:00, 18.11.2006
Which way?

Už bylo dost městského prostředí, Episode Two (tvůrci označované často jako Half-Life 3) uspokojí i ty nejvěrnější vesničany. Už jen z okolních screenů (většinou vytípaných z Trailerů) lze usuzovat přesun hry do temnějšího a více naturálního prostředí. Příběh hry by měl směřovat do okolí rozpadlého City 17 v blízkosti lesů a hájů (a také menších komplexů budov). Představa tajemných lesů, smradlavých močálů a detailního listí v kombinaci se Source enginem vypadá víc než jen zajímavě.

Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)

Není světlo jako světlo

Samotný engine by měl být opět o něco vyladěnější, dokáže vykreslit prostředí do větší vzdálenosti a přitom bude více stabilnější, nežli předtím. Nové dynamické osvětlení (využití najde např. u hráčovi baterky, i když by první verze měla být jen jakousi betou) a stíny byly poprvé viděny v třetím Traileru, který mohl být poprvé spatřen na výstavě Games Convention v Lipsku. Podle Valve je však stínování obrazu pořád ve vývoji a tak v Episode Two se stane s nadsázkou takovým "pokusným králíkem". Samotná fyzika systému dosáhne také několika změn, jednotlivé předměty na sebe budou více působit, fyzika se skloubí s keyframe animacemi (Valve doposud ukázalo drolení mostu a poničení stodoly od Strider kanónu) a přibyla podpora pro jednodušší simulace deformace velkých objektů (nosník ohýbající se pod velkou vahou).

Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)

Team (17) from City 17

Již v samotném Half-Life 2 jste některé lokality procházeli bok po boku s některými vašimi přáteli a především pak s Alyx. Episoda Two si vezme do sebe trochu z her jako je Quake 4 a pokusí se zasadit do hry větší teamovou kooperaci. Váš team by měl obsahovat až několik členů a není vyloučeno, že by jste vaší skupině mohli zadávat také jednoduché příkazy (v menší míře bylo již v HL2 -pozn. Robin). Větší prostory nabídnou i vyšší počet nepřátel k vidění v jednom okamžiku, kterých bude údajně až několik desítek, díky čemuž se můžeme těšit na větší a intenzivnější atmosféru.

Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)

Enemy spoted

V boji proti vám přibude pár nových oponentů, jedním z nich je Hunter (viz. screeny), který byl vidět už v prvním Traileru a také na konci Episode One. Vyznačuje se rychlým pohybem podobným chůzi gorily a prostředí lesů mu pomáhá k maskování. Tento 8 stop vysoký stroj se bude schopen dostat kamkoli, kam stoupne noha hráče. Budou se vyskytovat především vedle méně pohyblivých Striderů, mezi sebou budou komunikovat pomocí posílaní zpráv o pomoc či varování o útoku. Při pohledu na Huntera bude zřejmé, zda si vás všiml či nikoli (na jeho hlavě uvidíte pohybující se anténu). Hunter nebude jen bezduchý stroj, ale bude se projevovat i určitým chováním (nervozita, agrese, strach, šílenství, ...).

Další novinkou budou dva nové druhy Antlionů, jenž byly vidět v nejnovějších trailerech. První z nich je slizká housenka, která na vás asi jen těžko zaútočí. Druhou variantou je Antlion, jehož krev působí jako silná kyselina, při stoupnutí do jeho mrtvoly vám pak kyselina ubere zdraví.

Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)

Další serepetičky pro Gordona

Do škatulky vaší výzbroje by měla přibýt nová zbraň pro snadnější likvidování nepřátel - Strider buster. Zbraň o velikosti malé dýně se bude používat pomocí Gravity Gunnu, jenž by měl být lehce "vytuněn" a využití najde díky svému výbuchu u slabin Striderů. Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)Valve oznámilo, že nové zbraně nebyly prioritou při tvoření Episode Two. Absence nových zbraní byly jednou z nejvíce kritizovaných věcí na Episode One, byla by tedy hloupost kdyby se tato situace opakovala.Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)

Jednou z dalších nových věcí je speciální vozidlo vyrobené civilizací z okolí lesů (přesněji dvěma uprchlíky skrývající se v lesích). V Episode Two by jste oproti předchozím dílům měli častěji cestovat pomocí těchto vozítek. Vozidlo přezdívané "Hybrid" bude nabízet sedadla pro dvě osoby, z čehož první bude sloužit pro řidiče a do druhého sedadla se posadí střelec, který bude neznámou zbraní likvidovat nepřátele. Jako spolujezdce by jste si měli krom Alyx vyzvat i jakoukoli NPC postavu. Aby to pro vás nebylo zas tak jednoduché, tak chvilky ve vozítku vám znepříjemní rychlé zombie, které budou na vozidlo moci skočit a poté vás mlátit, zatím co vy se budete snažit řídit.

Za kolik a kdy?

Hru Half-Life 2 Episode Two si lze předobjednat kupříkladu na serveru Xzone

za přijatelnou cenu 599 Kč. Toto balení bude obsahovat mimo jiné akční Team Fortress 2 (pokračování známé hříčky s opět devíti postavy na výběr) a logickou hru Portal, zpracovanou jak jinak než v Source Enginu.

Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)Bohužel, i přes velké očekávání ze strany fanoušků, Valve nedávno posunulo termín vydání Episode Two (viz. rozhovor na Eurogameru), z prvního na druhý kvartál roku 2007. U Valve bych ale nedělal z komára velblouda, všichni víme, jak impozantní hry pro nás tvoří a tak takovýto odklad bude spíše ku prospěchu. Half-Life 2: Episode Two by měla spolu na PC vyjít i na platformy Xbox 360 a Playstation 3.

Více infos najdete na domovské stránce http://www.half-life2.com nebo na naší fansite http://hlzone.czechgamer.com.

Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)

Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)Klik pro zvětšení (Half-Life 2: Episode Two)


CGwillWin