hw
report
Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10

Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10
Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10
17:00, 26.09.2024

Začiatkom budúceho roku začne spoločnosť Samsung predávať najnovšiu generáciu svojej vlajkovej lode klasických Galaxy telefónov (reč je pochopiteľne o S25), avšak ešte než sa tak stane, ponúkne svojim verným zákazníkom cenovo dostupnejší variant a to voči stále kraľujúcej rade S24. Narážam samozrejme na telefón Samsung Galaxy S24 FE, ktorý som mal ja osobne možnosť si nedávno predčasne ohmatať a pozrieť sa na jeho špecifikácie trocha bližšie.

Vyššia stredná

Klik pro zvětšení (Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10)

Uvedený model spadá do kategórie takzvanej vyššej strednej triedy, čo znamená, že cenovo bude, práve voči vlajkovým verziám, výrazne lacnejší - 8/128 GB variant vás príde na 749 Eur a 8/256 GB na 809 Eur. Oproti minulej generácii prichádza FE s nárastom veľkosti displeja a to z 6.4 na 6.7 palca. Opäť ide o rovnú AMOLED obrazovku s rozlíšením 2340 x 1080 pxl chránenú Corning Gorilla Glass Victus+, ktorej maximálny jas dosahuje 1 200 nitov. Už na základe uvedenej cenovky očakávate správne výrazne zvýšenú ochranu voči vonkajším vplyvom, ktorá sa tentokrát zastavila na IP68.

Klik pro zvětšení (Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10)

Ďalšou novinkou je premiérové využitie čipu Exynos 2400E (4nm), ktorý by mal podľa slov Samsungu zabezpečiť dostatočný výkon pre bežné, ale aj jemne náročnejšie procesy. Z toho čo som mal možnosť si letmo vyskúšať počas novinárskeho odhalenia FE vám to nateraz neviem vyvrátiť ani potvrdiť a uvidíme ako si mobil povedie v ostrom teste. Čo som však mal možnosť jasne identifikovať, tak tým bola pokračujúca snaha uvedeného výrobcu o integráciu užitočných AI funkcií. Predmetné FE verzie telefónov dokážu na lokálnej báze pracovať s vyhľadávaním vami zadaných objektov na obrazovke, s textom, identifikáciou hudby, obrázkami, videom a sociálnymi sieťami. Valná časť AI funkcií už dokonca dokáže pochrúmať aj Slovenčinu/Češtinu a je otázkou času, než to bude štandardom úplne vo všetkom. Ruka v ruke s novým čipsetom bola navýšená aj kapacita parnej komory a to konkrétne o jedenásť percent. Nemalo by tak dochádzať k výraznému prehrievaniu kovového šasi s už notoricky známym nádychom prémiového dizajnu a to ani počas spustenia náročných videohier.

Klik pro zvětšení (Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10)

Na margo batérie mám pre vás dve veci: mobil je vybavený akumulátorom s kapacitou 4 700 mAh, ktorú môžete stále dotankovať maximálne rýchlosťou 25W (káblovo) a 15W (bezkáblovo). Samsung jednoducho verí v dlhú životnosť zariadenia ako celku, čo podtrháva jeho sľub v rámci sedemročných veľkých Android aktualizácií. Na samotný záver povrchných dojmov som si nechal ešte pár poznámok na margo kvality fotoaparátov. Výrobca do trojice notoricky známych ostrovčekov, opäť umiestnených na lesklom chrbte mobilu, integroval hlavný 50 Mpx snímač, nasledovaný 12 Mpx ultraširokouhlým objektívom a 8 Mpx teleobjektívom. V kombinácii s viac ako spoľahlivou AI postprodukciou z toho dozaista polezú nadpriemerné snímky, čo som si čiastočne mohol overiť už počas prvého zoznamovania sa z daným hardvérom. Ešte než sa posuniem ďalej, neodpustím si menšiu poznámku na margo informácií, ktoré som vám nasypal vyššie. Akokoľvek chápem filozofiu existencie modelov FE zariadení, nemôžem sa osobne ubrániť pocitu, že by som počas kupovania nového telefónu inštinktívne siahol po najvyššej rade Galaxy S23 a cenovo tak ostal tam kde sa bude pohybovať kvalitatívne stále zaostávajúci, aj keď úplne nový S24 FE model.

Tablety na vzostupe

Klik pro zvětšení (Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10)

Druhá polovica eventu v rámci odhalenia noviniek z dielne juhokórejského gigantu sa týkala pomyselného strhnutia plachty zo zariadení Galaxy Tab S10+ a Galaxy Tab S10 Ultra - v predaji budú verzie s Wi-Fi aj 5G, kde cenovka štartuje na sume 1 269 Euro. Po dizajnovej stránke ide o moderne pojatý minimalizmus plný kovu a konštrukčne odolného šasi s tým, že S10+ bude vďaka menšej AMOLED obrazovke (12.4 palca) kompaktnejší než verzia Ultra (14.6 palca). Oproti minulej generácii tu je citeľne cítiť zmenšenie rámikov a ubratie na intenzite reflexného povrchu (skutočne bolo poznať, že Samsung počúva zákazníkov a z tých odleskov výrazne odobral). Inak sa pohybujeme plus mínus v rovnakých parametroch ako minulý rok. Socializovanie sa so svetom a skenovanie dokumentov je možné realizovať cez dve kamery na zadnej strane - 13 Mpx hlavný snímač a 8 Mpx ultraširokouhlý modul. Toto platí pre oba tablety a v rámci kamier je potom jediný rozdiel na prednej strane, kde Ultra verzia disponuje dvojicou 12 Mpx snímačov a naopak Plus verzia má len jednu 12 Mpx kameru.

Klik pro zvětšení (Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10)

Prvá vec na ktorú sa pri testovaní zameriam bude rozhodne výdrž batérie. Model Plus je vybavený 10 090 mAh batériou, zatiaľ čo väčší Ultra model prináša až 11 200 mAh batériu. Odolnosť voči sladkej vode a prachu pri kategorizácii IP68 sa dala očakávať, rovnako tak ako podpora S Pen pera - ide o identické pero ako v minulom roku a stále si ho viete magneticky pripnúť na zadnú stranu kovového tela. Keď už spomínam pero, tak Samsung nechal v zmysle príslušenstva vyrobiť nové obaly ale hlavne klávesnice, ktoré už v sebe obsahujú priamo znak odkazujúci na AI funkcie. Jedná sa o identickú ponuku funkcií umelej inteligencie o ktorej bola reč už v úvode reportáže, ktorú si navyše vďaka výrazne väčšiemu panelu tabletov viete rozdeliť do dvoch okien. S10+ viete zaobstarať až s 12 GB RAM a 512 GB úložiskom a naopak S10 Ultra podporuje dokonca 16 GB RAM a 1 TB úložiskom. Je evidentné, že tablety ako také aj naďalej prežívajú renesanciu a záujem o tento kedysi mŕtvi druh hardvéru neutícha.

Rovnako tak neutícha ani moja chuť pre vás otestovať všetky tie vyššie vymenované novinky z dielne Samsungu (ich predaj začne 4. 10. 2024) a preto to nebudem ďalej zdržovať a rovno vás navnadím na sledovanie našej sekcie recenzií, kde sa skôr či neskôr vystriedajú všetky Galaxy kúsky.



Klik pro zvětšení (Samsung predstavil nové telefóny Galaxy FE a tablety S10)


CGwillWin