preview
Endzone 2

Endzone 2 - preview
Endzone 2 - preview
22:36, 05.09.2024

Jak to tak vypadá, okurková sezóna je ta tam a pomalu začíná opět docházet k tomu, že každý týden vychází nějaké to videoherní dílko, které by si mělo zasloužit alespoň část vaší pozornosti. To rozhodně není na škodu, avšak domnívám se, že svůj prostor by měly dostat i menší tituly, které mohou nabídnout překvapivě mnoho a na jeden z nich se nyní podíváme v následujících řádcích. Tentokráte půjde o postapokalyptickou záležitost Endzone 2, která v minulém týdnu vstoupila do Early Accessu a já byl poctěn možností prověřit její hratelnost a mechaniky. Tak jdeme na to.

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Útulno tu není, no a co?

Ihned na počátku je nutno říci, že kromě zasazení, které jsem nastínil již na počátku, se nejedná o žádnou střílečku. Ba naopak, tentokráte tu máme zástupce žánru budovatelských strategií, říznutou RPG prvky, což rozhodně nezní špatně. Kromě toho se můžete těšit také na průzkum neznámých oblastí, plnění questů a rozličných úkolů a samozřejmě nechybí ani starost o vaše obyvatele. Zkrátka mix jak se patří. Vaším úkolem je tak znovu zajistit dostatek lidí pro obydlení zdánlivě nepřátelského prostředí. No, zdánlivě, ona nehostinnost na vás vykoukne na každém rohu. Tu přijde nesnesitelná zima, jindy se zase musíte poprat s vysokou radiací nebo naopak obrovský vše spalujícím žárem. Na každou z těchto nemilých situací musíte být se svými obyvateli připraveni, abyste brzy nepotřebovali o několik hřbitovů navíc.

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Více osad zajistí úspěch

Na jednotlivých mapách postupem času narazíte na vícero oblastí, které můžete začít osidlovat, přičemž většinou na první pohled poznáte, že ne všechny "základny" mají shodné startovací podmínky. Některé poslouží jako solidní zdroj pro zisk dřeva či šrotu, jiné se díky složení půdy hodí spíše pro pěstování plodin a jinde se zase daří obchodu. Tato mechanika mě několikrát solidně potrápila, jelikož kde je něčeho nedostatek, většinou nebývá spokojený lid. Je tak na vás zprovoznit ideální zásobovací trasy, nastavit výrobu tak, aby splňovala požadavky, které na vás klade podnebí a podobně. Na druhou stranu vše díky těmto pravidlům působí tak nějak více uvěřitelně a musím říci, že ihned na první dobrou jsem ve hře nechal přes čtyři hodiny a do práce ráno vstával značně neochotně (obzvláště, když potomstvo si vyspávalo do půl desáté).

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Zkoumejte

Když již byla řeč o zásobovacích trasách, je nutno zmínit, že ve hře jsou k dispozici i vozidla, která tyto trasy obsluhují a je dobré myslet tedy i na údržbu vašeho vozového parku. Jednotlivé káry se od sebe liší jednak rychlostí a také kapacitou, od které se odvíjí, kolik položek jsou schopné uvézt. Položky jsou rozděleny na dvě skupiny, tedy na klasické, které potřebujete přesunout na jiné místo, a také speciální, které mohou posloužit při výpravě do neznámých budov na tzv. expedice. V těch vaše postava vozidlo opustí a má za úkol vysbírat vše co jde a objevit i části dané expediční lokace, které nejsou na první pohled přístupné. Vozit s sebou tak můžete žebřík, elektrický generátor, sekyru a mnoho dalších propriet, díky kterým jste poté schopni expedice dokončovat na 100 %. V těchto pasážích hry jsem byl nucen často se vracet se svým vozítkem na základnu, abych ze skladu vyhrábl ty správné věci a mohl tak svůj výlet doklepnout na plný počet procent.

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Pracantů je dost

Co se týče obyvatel jako takových, zapomeňte, že by vám hra jakkoli usnadňovala vaši činnost a je tak pouze na vás, jaké role svým ovečkám přidělíte. Podle vystavěných budov musíte poté přidělovat role jednotlivým človíčkům, naštěstí ne individuálně, ale stačí v menu k tomu určeném navolit počet sběračů, tkalců studnařů, rybářů a dalších profesí, přičemž je určitě dobré neustále brát v potaz počet dostupných osob k využití. Nechybí zde ani cyklus rození potomků a na druhou stranu ani smrt. Takže jak jsou důležité obytné domy pro růst vaší populace, svoji nepostradatelnou roli zde mají i hřbitovy, kam lze důstojně pochovat mrtvé osadníky, namísto jejich ponechání svému osudu na přilehlých cestách. Když jsme již nakousli budovy, tak se připravte na neustále vzrůstající počet jejich typů a mnohokrát se mi stalo, že jsem si řekl, tak teď už mám konečně odemčeno vše. Žel, nebylo tomu tak a opět, s rostoucím počtem budov roste i potřeba zaměstnanců a tak je stále vše provázáno se vším.

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Už mám vše? Ani omylem!

V Endzone 2 nechybí ani výzkum, díky kterému si za speciální body získané z expedic odemykáte nové vynálezy či celé budovy a vzhledem k tomu, že jinde body nelze získat, jste kromě správy jednotlivých osad nuceni neustále vyrážet dál a dál na průzkumy a snažit se plnit úkoly v daných lootovacích lokacích. Kromě variability a vysokého počtu potenciálně stavitelných budov je nutno také zmínit důležitou věc, a to jak jednotlivé budovy ovlivňují ty ve své blízkosti. Je tak vskutku nutné plánovat rozložení osady dopředu, jelikož správná rozhodnutí vám mohou přinést řadu benefitů, jako je například rychlejší těžba či výroba.

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Bude to super!

Ač se zatím titul Endzone 2 nachází v předběžném přístupu, působí na mě tento kousek skutečně slibně a má potenciál na to, zabavit hráče na několik desítek hodin. K dispozici je prozatím jen tutoriál a náhodně generované mapy, nicméně v plné verzi by měly přijít na řadu i konkrétní scénáře, z čehož mám upřímnou radost a nadále budu hru sledovat. Máte-li tedy rádi budovací strategie okořeněné něčím navíc, rozhodně doporučuji Endzone 2 vyzkoušet a určitě nebudete zklamáni. Autorům samozřejmě držím palce, aby se další vývoj nezastavil na mrtvém bodě a my tak nakonec dostali ucelený zážitek, který si budeme spokojeně užívat.

Za poskytnutí hry na preview děkujeme společnosti Gentlymad Studios.

Klik pro zvětšení (Endzone 2 - preview)

Testovaná verze: PC

CGwillWin