preview
Dead Space 3 – dojmy z Gamescomu

Dead Space 3 – dojmy z Gamescomu
Dead Space 3 – dojmy z Gamescomu
12:01, 19.08.2012

Temnou místnost, ve které se společně s vývojáři krčí i hrstka novinářů, osvětluje jen několik obrazovek. Usednout k nim znamená vystát frontu dokonce i v EA prostorách, kam se veřejnost nepodívá. Takový zájem je o Dead Space 3. Mnozí to vzdávají a jdou se podívat na datadisky k The Sims. Žabaři. Trocha shnilého masa a hned jsou naměkko. Ti, co vydrželi, se dočkali unikátní šance. Sáhnout si na hru, která, vyjde až v příštím roce a ještě zjistit, jak se to má s tím nedostatkem strachu.

Herní průmysl div že nezkolaboval pod náporem zpráv, které přicházeli s různě pochybných zdrojů, a které se opíraly o dlouhý co-op gameplay představený nedávno, a hlavně – které Dead Space 3 totálně strhaly za nedostatek hororové atmosféry. Teď na Gamescomu se mohli VIsceral ukázat a na vlastní kůži nechat novináře zjistit, jestli to je pravda. Usedáme ke konzolím a posloucháme výklad – Isaac je naštvanější než kdy předtím. Aby ne, když jejich loď ztroskotala na planetě, kde se líhne všechno nemrtvé a ještě se někam vytratila Lucy.

To je docela dost problémů na jednoho technika.

Klik pro zvětšení (Dead Space 3 – dojmy z Gamescomu)Klik pro zvětšení (Dead Space 3 – dojmy z Gamescomu)

Co-op nám tvůrci nenabídli. Místo toho se první část přítomných jala vyzkoušet testovací mód zbraní, v němž se naplno projeví nová možnost úpravy zbraní. Svůj plazmatický řezák si tím pádem můžete snadno přeorientovat na vysokotonážní kulomet, který rozsekává nekromorfy vejpůl. Jak ale zainteresovaní už dávno ví, ani to houževnaté hniloby nezastaví. Jen co jsme si pohráli s bohatým nastavením zbraně, začaly se s chodby ozývat charakteristické zvuky, které vyluzují většinou jen chapadlovití, masachtiví nepřátelé, a byl to tedy signál k boji. Isaac si může kinetickou silou nepřátelé zastavit, zvednout a rozstřílet na prach několik metrů nad zemí.

Nově se dokáže hlavní hrdina pohybovat daleko mrštněji, nechybí třeba úskok. To se hodí. Po chvilce už totiž na vás krvežízniví nepřátelé doslova visí, a jediná možnost, jak je setřást, je uskočit v Marcusově stylu. My jsme měli k dispozici prakticky plnou výbavu různých vylepšení a součástek, ovšem pravdou je, že v plné hře začnete úplně od nuly. Střelba i všechno ostatní pak probíhá na úplně stejných principech, jako v minulém dílu. Takže si nemyslete, že když zombíkovi ustřelíte nohu, že ho tím nějak extrémně znevýhodníte.

Klik pro zvětšení (Dead Space 3 – dojmy z Gamescomu)Klik pro zvětšení (Dead Space 3 – dojmy z Gamescomu)

Dál jsme měli možnost nahlédnout přímo do kampaně v několik desítek minut dlouhé demoverzi. V ní musel Isaac najít součástku pro další inženýry. Jenže to znamenalo vydat se do míst, kde se to hemží nekromorfy. V tuhle chvíli už hrajete klasické Dead Space. Těsné prostory, úzké chodby, ostré rohy, a za každým číhá hrozba. Pod kůži vrývající se hudba zesiluje a tepe do uší pokaždé, když se na vás vyřítí nepřítel. Jste sami, a nekromorfů je víc. Jen kvůli konejšivým slovům od vývojářů, kteří vás občas navigovali správným směrem, se mi povedlo minimalizovat třes v rukou na minimum. Dokážu si ale velmi snadno představit, jak 8. února večer, ve tmě, nejeden hráč solidně otestuje své svěrače.

Rozdíl v hratelnosti je – až na nové pohyby – zanedbatelný. Od dvojky se změnilo zhruba tolik co v Assassin’s Creed: Brotherhood a Revelations. Není se moc čemu divit. Veškeré prvky fungují parádně, chtělo to jen Isaaca trochu rozmluvit (povedlo se v minulém díle) a taky rozpohybovat. Ti, co už teď tuší, že to je na jejich oběhovou soustavu smrtelná dávka hororu, mohou přizvat kamaráda do co-opu. O něm však nepadla ani zmínka. Tvůrci zjevně nechtěli ještě teď přilévat olej do ohně, když jej naopak měli za úkol uhasit.

Klik pro zvětšení (Dead Space 3 – dojmy z Gamescomu)

Visceral potvrdil, že stále moc dobře ví, jak vytvořit kvalitní atmosférickou střílečku s množstvím lekaček. Hratelnost ani náhodou nijak „nezakčněla“, naopak si stále drží své šoupavé tempo a nechává hráče, aby se poprali nejprve se svojí představivostí, a pak teprve s pištícími nekromorfy. Velkým dílem se na tom všem podepisuje taky nervydrásající hudba, která – hororoví nadšenci potvrdí – dokáže mnohdy s obyčejnou scénou pořádné divy.

Takže pěkně naškrobené náhradní prádlo vyskládat vedle konzole, zajistit si přísun elektřiny na celou noc (ve tmě při svíčkách to hrát nechcete, věřte mi), a čekat na osmý únor příštího roku, kdy se Dead Space 3 zařadí po bok mnoha dalších trojáčkovek, jež se rozhodli ke konci zimy vtrhnout do obchodů.


CGwillWin