preview
The Sims 4 - GC preview

The Sims 4 - GC preview
The Sims 4 - GC preview
13:41, 23.08.2013

Prezentátoři EA se s ním vytasili už 20. srpna na oficiální prezentaci a šuškalo se o tom už nějakou chvíli před samotným Gamescomem. The Sims 4. Veškeré hráčky, které nenašly zalíbení v orkovských fantasy světech, vnímají tenhle simulátor života jako jedinou smysluplnou záležitost v herním světě. Donedávna to byl třetí díl a jeho datadisky, které zaměstnávaly hráče a jejich peněženky natolik, že pomyšlení na čtvrtý plnohodnotný dílzcela zastínila touha po novém DLC k trojce. Ovšem teď už je jasné, že příští rok se to zase všechno trochu změní. EA na letošní Gamescom nepřijela zrovna vyzbrojena kdovíjakými trumfy, proto právě The Sims 4 znamenalo pro mnohé to nejlepší, co herní gigant v Kolíně nad Rýnem ukáže.

V kóji vyhrazené pro ukázku The Sims 4 vládla hodně uvolněná atmosféra. A proč by ne, když nejde o nic víc než o oddychovku, v níž kontrolujete cizí život. Na několika monitorech rozmístěných kolem stěn jsou připraveny Siminky ve spodním prádle a přítomní vývojáři se oplzle chichotají při pohledu na zmatené příchozí novináře. Tyhle holky v krajkách budeme nejprve oblékat, abychom pochopili zjednodušený a nový systém tvorby postav. A je to vážně sranda. Prezentující vývojář nám ukazuje, jak snadno lze polonahé virtuální ženě na monitoru zvětšit tu prsa, tu zadek, a tu třeba nosní dírky. Vytváření Simů se opravdu znatelně zjednodušilo. Odpadá sáhodlouhé proklikávání se jednotlivými možnostmi. Místo toho vše zvládnete zvětšit či zmenšit pouhým tažením myši na příslušné části Simíkova těla.

Autoři vysvětlují, že detaily pro ně tentokrát hrály podstatnou roli, protože chtěli, aby jejich dílo dávalo reálný předobraz lidského bytí. A to bez perfektně zmáknutých maličkostí nejde, s tím jsme s nimi zajedno. Proto další novinku představují emoce. Na Simíkovi bude doslova vidět, jak se právě cítí. A emocí bude spousta – někdy mu bude do breku, jindy by se studem propadl, jindy rozčílením kopal kolem sebe a tak dále. Celkově došlo u vývoje Sima k zajímavé věci – zatímco technická stránka se zjednodušila, obsahu přibylo. To se nestává nijak běžně a asi by se slušelo za to Maxisu vyseknout malou poklonu.

Výborným důkazem právě vyřčeného budiž kromě vývoje Sima i stavění domů. Mě stavění například nikdy nešlo, protože moje stavitelské ambice zahrnovaly vždycky jenom načrtnutí čtyř rovných zdí, které se – pokud možno – úspěšně v určitých bodech protnou a tím se pro mě stávají domem. Nikdy to nevypadá nijak vábně a nakonec jsem vždycky radši párkrát do konzole napsal kouzelné slovíčko „Motherlode“ a koupil už vybavený polo-zámek, vypiplaný do detailu v každé místnosti.

Klik pro zvětšení (The Sims 4 - GC preview)Klik pro zvětšení (The Sims 4 - GC preview)

Teď nově bude možné stavět už rovnou celé místnosti. Ty se navíc přizpůsobí vzhledu okolních, již postavených, zdí, takže velmi snadno vykreslíte oblé tvary, mansardy či verandy. Vlastně skoro ani nebudete vědět, jak jste toho docílili. Stejným způsobem upravujete a zkrášlujete střechy domů. Hra vám mnoho práce usnadní. Jindy bychom asi při takových krocích prskali, teď jsme ale šťastni. Maxis udělal krok správným směrem a uvědomil si, kde ho tlačí pata. A pro ty, kteří absolutně nenávidí jakékoliv zařizování bytu a stejně by ho chtěli mít stylový, pak tvůrci přidali možnost koupit si celou místnost vybavenou přesně podle několika katalogů. A jednotlivé pokoje samozřejmě můžete kdykoliv uchopit všemocným kurzorem a přesunout kamkoli jen chcete.

Po ukázkách těchhle všech nových vychytávek (v podstatě jsou jen tři, ale tím se ani samotní vývojáři příliš netají), přišlo na řadu prezentování samotného gameplaye. A tam už je patrné, jakou změnou prošla grafika od třetího dílu. Ve stejném stánku nám loni EA ukazovala remake SimCity. Jeho vizuál hodně „zkomixovatěl“ a něco podobného, byť v daleko menší míře, potkalo i čtvrté The Sims. Není to ale nikterak na škodu, spíš jen dokazuje, jak moc úzce spjaté spolu tyhle dva tituly jsou a jak by se z toho dalo do budoucna těžit. Třeba nějakým crossoverem mezi oběma sériemi.

Klik pro zvětšení (The Sims 4 - GC preview)

Autoři si připravili krátkou milostnou scénku z jedné párty, kde se dva Simové uchází o jednu slečnu. A zápas je to vpravdě simovský, protože jeden druhého navzájem vydeptají hraním na housle a propíchnutím voodoo panenky. Oba jsou tak následně neschopni další interakce se slečnou, která zatím ladnými kroky popošla dál (odlišný styl chůze – to je další novinka ve světě The Sims) a sleduje obraz. Jeden ze Simů mezitím sbírá síly kousek od stolku s dámami horečně drbajícími své okolí (tvůrci tu poukazují na další detail, a sice jak věrohodně zpracovali samotnou debatu; všichni skutečně velmi reálně máchají rukama, gestikulují a poposedávají si – jeden by si myslel, že to v té hře je odjakživa, až takový je to detail), a pak se rozhodne, že vyrazí k oné osamocené dámě a učiní poslední pokus. Políbí jí a pozve do svého raketoplánu. Ne, to není výmysl. To je naprosto běžná věc ve světě The Sims.

Klik pro zvětšení (The Sims 4 - GC preview)Klik pro zvětšení (The Sims 4 - GC preview)

Dál nám pak tvůrci velkoryse pokynou a dovolí užít si na svých počítačích dalšího oblékání a svlékání ve virtuálním editoru postav. S díky odmítáme a přenecháváme místo jiným. Série The Sims nemá na trhu konkurenci. Maxis by tedy z fleku mohl najet na podobnou strategii jako EA Sports v případě NHL, které se rok co rok pomalými krůčky zlepšuje, místo toho aby tvůrci udělali jeden velký skok kupředu. U The Sims ale nic takového nehrozí, a proto se už docela těšíme, až hra někdy v příštím roce dorazí na pulty obchodů.


CGwillWin