retro
RollerCoaster Tycoon 2 + Time Twister

RollerCoaster Tycoon 2 + Time Twister
RollerCoaster Tycoon 2 + Time Twister
00:00, 20.07.2004

... když jsem zjistil, že jsem k němu zdarma dostal rovnou i datadisk první Wacky Worlds zdarma... Čekal bych spíše prodej obou zvlášť každý za svoji cenu, ale Chris je asi dobrák (i když prodej na trhu asi už nespadá do jeho kompetencí...) V prvních chvílích se můj počítač nemohl s RCT II domluvit - sekalo se mi to i když má hra optimální požadavky 300MHz proc. a 8MB grafickou kartu... Nakonec jsem zjistil v čem to je a hru spustil už tak jak to má být.

První dojmy

Menu je klasika, prostě old school. Když jsem zvolil novou hru, otevřelo se mi okno ve kterém bylo snad 5 záložek (easy, challenge, profi, real, other - nějak tak) a v každé z nich několik map/parků. Dost mě překvapila záložka ve které byly parky co opravdu existují. V Mexiku, Holandsku... Ale nebudu předbíhat. Zvolil jsem první z parků v první záložce (to jsou ty lehčí), dostal se do hry a všiml jsem si hned ze začátku pár změn oproti RCT I. Co se mi moc nelíbí je fakt, že buď vyděláváte jen za vstupy, nebo jen za lístky z tratí. To dobré - ve vrchním menu zmizelo nejedno tlačítko. Spodní menu se také zmenšilo. Takže máte lepší výhled na svůj park. Navíc funguje rolovací kolečko u myši, to je dost user-friendly.

User friendly?!

V RCT I mě a nejen mě hodně štvaly stromy. Abych vyčistil od stromů větší plochu pro novou trať, musel jsem na každý jeden kliknout pravým tlačítkem myši a to mě občas dost Klik pro zvětšení (RollerCoaster Tycoon 2 + Time Twister)nebavilo. Stejné to bylo i s theme objekty. A hurá! Chris Sawyer mě toho ušetřil! Tak to bylo první velké plus. Potom mi hlavou proběhlo pár vzpomínek na design parků z RCT I a všiml jsem si, že tady je o něco lepší. Grafika stejná - klasika. Při stavění atrakcí volíte nejdříve typ atrakce a následně potom jednu z několika designů tratí. Těch je mnohem více než v RCT I. Když se vám žádný z nich nelíbí, máte klasicky možnost udělat si vlastní, nebo jeden z předudělaných postavit a upravit. Bohužel ne vždy tomu tak je :-( Některé tratě upravit nejdou. Vždycky jsem dělal to, že jsem postavil trať a tam kde to šlo jsem přidal on-ride photo section kvůli větším výdělkům - dobrá věc, to je škoda... Každou trať si můžete barevně upravit. Rozšíření spočívá v možnosti definovat si až 3 barevné styly (spolu s main jsou tedy 4) a každou část trati můžete nabarvit jedním z nich. Tohle chytlo zvlášť kamaráda :-)

Hambugry i sendviče

Možná jsem to ještě nenapsal - všeho je strašně moc. I stánků je snad přes dvacet pět! A návštěvník parku si v nich může koupit skoro cokoli na co si vzpomenete - burgery, Klik pro zvětšení (RollerCoaster Tycoon 2 + Time Twister)cukrovou vatu, zmrzlinu, preclíky, kuřátka, nanuky, hot dogy, pizzu, popcorn, kafe, horkou čokoládu, ledový čaj, limonádu, balonky (můžete měnit jejich barvu :-) , klobouk, kšiltovku, suvenýry, sluneční brýle, tričko, mapu, může si vybrat peníze v bankomatu, jít na dva druhy záchodů (komfort!) a když se někde pořádně praští, je tady i první pomoc... Tématických staveb je dost. K dispozici máte hned několik druhů cest + nástupišť (dinosauří, vesmírná, jungle atd. atd.) Můžete stavět sochy Presleyho, aut, dinosaurů, prostě čehokoli. V každé mapě je něco specíálního, co v další mít nebudete, prostě paráda. Mě třeba dinosauři vůbec nenadchli, tak sem šel na rock'n'roll mapu a bylo o zábavu postaráno. A další věc co mě moc nenadchla - když stavíte v takovýchto mapách jednotlivé atrakce, staví se zároveň i s různými tématickými prvky a cestami. Kdybych všechno ručně hned nemazal, park by byl dost nepřehledný a hlavně škaredý! Jistě, dalo to určitě dost práce, ale kdyby tam bylo alespoň někde tlačítko "Build without themes..." - pak bych byl šťastnější. Ale to jen jen můj názor.Klik pro zvětšení (RollerCoaster Tycoon 2 + Time Twister)Klik pro zvětšení (RollerCoaster Tycoon 2 + Time Twister)Maličkosti

Vychytávek je v RCT II poměrně dost (určitě jsem jich ještě pár nenašel.) Třeba možnost stavět značky s nápisy. Nápis No Entry na značce způsobí, že se človíček před značkou Klik pro zvětšení (RollerCoaster Tycoon 2 + Time Twister)otočí a opravdu nejde dál. To se hodí hlavně ze začátku hraní mapy, když je všude postaveno mnoho cest vedoucích buhví kam a vy je nechcete mazat. Alespoň tak tomu mělo být. Jenže tuto možnost využívat nebudete - když potom koupíte pár handymanů (ti co uklízí nepořádek) a necháte je volně si chodit, skrze značku chodit budou, takže v jednu chvíli budete mít nepořádek v parku a uklízeče někde v nedohlednu. Park rating je o několik stupňů přísnější než v prvním RCT. Takže v jednu chvíli máte 850, jdete se napít a když se vrátíte, máte 300. Lidi můžou fotit tratě, nebo (a to mě opravdu rozesmálo) když jsem stavěl trať, všiml jsem si 4 lidi v řadě vedle sebe, jak stáli a koukali se na tu nově vznikající obludu. Škoda, že Sawyer trochu víc nemyslel na autíčka - moje nejoblíbenější trať. Všude něco nového, jen zrovna u autíček ne!?! Rrr!!

RCT II je zábava

Musím uznat, že mě hra baví a bavit ještě bude. Sice už to není na sedmihodinovky jako dříve, ale díky bohu za to :-) A to i přesto, že hra obsahuje snad více než 3x více možností než RCT I. Možná je to nezměněnou grafikou (i když okna jsou o dost chytřejší, některá nová a rozmanitější.) Hodnocení nechám na každém z vás, protože je to hodně těžké. Mně hra nadchla tak na 90%, což málo není.


CGwillWin