preview
World of Tanks: Generals

World of Tanks: Generals
World of Tanks: Generals
21:29, 20.03.2015

Už to bude skoro několik desítek let, co se u nás ve velkém rozšířily sběratelské kartičky. Uznejme, že asi největší zásluhu a největšího věhlasu zaznamenal Magic: The Gathering, ale své podoby se dočkal Pán Prstenů, Pokémon a spousty dalších. Dnešní doba klasické kartičky úplně neodepisuje, ale dostávají spíše digitální rozměr a snad každý hrál HearthStone: World of Warcraft, Might & Magic: Duel of Champions, Magic: The Gathering - The Planeswalker případně jakoukoliv jinou digitální karetní hru.

A samozřejmě I vývojáři ze studia Wargaming tento směr zaznamenali a využívají své masivně hrané free to play hry World of Tanks. Před dvěma lety oznámený titul World of Tanks Generals je právě onou karetní hrou, jenž rozšiřuje portfolio her od Wargamingu. Před pár dny vstoupil do uzavřené bety a několik málo přizvaných hráčů World of Tanks a novinářů se ji může účastnit. Na bitevním poli s kartami v rukou jsme strávili nejednu hodinu, abychom vám mohli přinést pocity a dojmy z chystaného díla. Tak pojďme soudit.

Klik pro zvětšení (World of Tanks: Generals)

Několik faktických věcí na začátek. Hra je koncipována jako cross-platformní záležitost s tím, že v současné době běží pouze na počítačích (není potřeba žádná aplikace, spustíte ji v jakémkoliv prohlížeči) a do budoucna se také majitelé tabletu s operačním systémem Android nebo iOS dočkají své verze.

Po prvním spuštění vás hra zcela logicky naučí základní mechanizmy, z čehož pro vás vyplývá několik faktů. Obvyklým hlavním hrdinou mající svoji výdrž, útočnou sílu nebo jiné speciální schopnosti zde zastupují velitelství. Každý hráč si může sestavit svůj balíček karet se 40 kartami (od každého druhu maximálně po třech kusech) a na každou bitvu máte 15 minut svého času. Hra tedy připomíná šachy a po každém ukončení tahu se vám přestane odpočítávat čas. Z toho vyplývá, že můžete vyhrát dvěma způsoby: Zničit soupeřovo velitelství nebo soupeřův čas vyprší.

Herní plocha je doslova bojištěm sestávajícím z 15 polí, kam je možné umisťovat své jednotky. Tyto pole jsou rozděleny do 3 řádků s 5 sloupci. Dvě pole jsou hned zabrána od začátku boje velitelstvími. Každé pěkně v jednom rohu diagonálně proti sobě.

Klik pro zvětšení (World of Tanks: Generals)

Každý národ (zatím jsou k dispozici pouze SSSR, USA a NDR) má svá velitelství, jenž jsou rozdílné nejen svojí výdrží, ale také počtem zdrojů, za které můžete své karty používat. Jednotky lze dávat pouze na pole sousedící s vaším velitelstvím. Mezitím, co budete ničit, drtit a bourat, budete zabírat políčka u soupeřova velitelství, dokud nebude mít kam vyložit své karty.

V každé karetní hře jsou bytosti. Ty zde představují tanky, stíhače tanků a dělostřelectvo a nepochybně kouzla, které jsou zde nahrazeny příkazy. Jen na okraj zmíním, že tanky a stíhače tanků mohou útočit jen na pole okolo sebe. Dělostřelectvo a velitelství napříč celým bitevním polem. Souboje probíhají podobně, jako ve většině karetních her, tzn. obě jednotky zaútočí na sebe svojí silou a odečtou si útok protivníka ze své výdrže. Pokud klesne výdrž na nulu, pochopitelně je tank zničen. Jako vždy nastává zde několik specifik, za jakých okolnosti to či ono nastane, nenastane, převrátí kompletně bitvu, ale do tohoto bych nerad zabředával.

Po každé bitvě se pochopitelně dozvíte krom podrobných statistik o souboji samozřejmě také, kolik jste obdrželi zkušeností a kreditů. Jejich výše závisí na faktu, zda máte předplacen prémiový účet či nikoliv. Zde bych se rád pozastavil, abychom si to ujasnili. Máme tři herní měny. Zkušenosti, kredity a žetony. Žetony budou sloužit k nákupu speciálních prémiových karet, předplacení prémiového účtu a pochopitelně seženete je jen za reálné peníze - tento prvek ve hře zatím není zakomponován.

Klik pro zvětšení (World of Tanks: Generals)

Pokud hrajete karetní hry, asi největším kořením je pro vás možnost koupit si balíček a pěkně si jej rozbalit a být překvapen, co dostanete. Je to otázkou náhody, ale ten pocit rozbalování, kdo nezažil, nepochopí, tuto možnost nám autoři odepřeli. Kupování karet zde funguje na principu výběru karty, kterou nejdříve musíte vyzkoumat za zkušenosti a posléze si ji můžete koupit za kredity. Výhodou je, že si koupíte přesně to, co chcete do balíčku, ale uznejte sami, výsadou karetních her je přece otevírání balíčků. Autoři tento nedostatek suplují RPG prvkem, kde každý národ má svůj strom karet, jenž můžete zkoumat a až dosáhnete všech karet, zlepšíte své velitelství, čímž dostáváte mnohem lepší výhodu a vaše taktika je pochopitelně jiná.

Zajímavým prvkem zakomponovaným do hry je vybavení. Lze jej zakoupit za pracně nasbírané kredity nebo žetony a před každou bitvou si můžete vybrat dle vaší libosti. K dispozici jsou takové samozřejmé věci jako je možnost vyměnit si karty při startu, ale takové specialitky od nemožnosti vyložit lehký tank na bojiště během prvního tahu až po získání více zdrojů do svého prvního tahu.

Klik pro zvětšení (World of Tanks: Generals)

K dispozici je zatím režim PvP (když pomineme hraní proti počítači) nabízející rychlý matchmaking a nutno podotknout že i dobře cílený, a také spoustu achievementů, resp. bojových ocenění. Absence různých turnajových módů je asi vzhledem k rané fázi uzavřené bety pochopitelná.

Věřím, že autoři si ze získaných dat v betě odnesou spoustu cenných poznatků a hru ošperkují do dokonalosti. Hlavně jsem zvědav na verzi pro tablety, kde se bezesporu bude jednat o velký hit. Osobně na mne hry běžící v prohlížeči nepůsobí příliš komfortně, proto bych si ji raději zahrál na cestách na svém jablíčku.


CGwillWin